Βαγγέλης Σιούτης: Καταλύτης για την οικονομία η συμφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους για το χρέος

 

Βαγγέλης Σιούτης – Guardian Trust AXEΠEY

Μετά από τρεις έντονα ανοδικά εβδομάδες, ο Γενικός Δείκτης παλεύει για το πρόσημο της τρέχουσας, που προς το παρόν είναι αρνητικό.

Η Χρηματιστηριακή Αγορά δοκίμασε να υπερβεί το κλείσιμο πριν τα “capital controls” (797,52 μονάδες) αλλά αν και ενδοσυνεδριακά το πέτυχε, τελικά το κλείσιμο ήταν χαμηλότερο δίνοντας τα πρώτα σημάδια δημιουργίας διπλής κορυφής.

Η κόπωση της Αγοράς, καταρχήν οφείλεται στο ότι είχε προηγηθεί το ρεκόρ των δεκατριών συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων και άρα η ρευστοποίηση βραχυπρόθεσμων κερδών είναι αναμενόμενη και κατανοητή. Επίσης το κλίμα στις Διεθνείς Αγορές, μετά τα συνεχόμενα ιστορικά ρεκόρ, άλλαξε στις τελευταίες συνεδριάσεις με αυξανόμενες τις ανησυχίες για τις πολιτικές που ακολουθεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας για αυτή την κόπωση είναι τα ερωτήματα γύρω από τη θέση του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Η συμφωνία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους για το χρέος, είναι ο καταλύτης που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για την Ελληνική Οικονομία. Είναι η παράμετρος που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο “QE”, την αλλαγή της στάσης των Επενδυτικών Οίκων στην αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών για δοκιμαστική έξοδο στις Αγορές ομολόγων. Πρώτος σταθμός για αυτή την συμφωνία το Eurogroup στις 22/5 και τελικός το επόμενο στις 15/6.

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το ΔΝΤ, ο ΓΔ θα μπορούσε να κινηθεί σ’ ένα εύρος τιμών, από την στήριξη των 735 μονάδων, ως την αντίσταση των 800 μονάδων. Οι 735 μονάδες είναι 50% διόρθωση όλης της τελευταίας ανοδικής κίνησης από τις 671 μονάδες, ως τις 800 μονάδες.

Ο Τραπεζικός κλάδος, που ήταν ο κινητήριος μοχλός της τελευταίας ανοδικής κίνησης, δεν κατάφερε, προς το παρόν, να κρατηθεί πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών στις 1048 μονάδες και πρέπει άμεσα να επανέλθει πάνω από αυτόν, ενώ η σημαντική του στήριξη βρίσκεται στην περιοχή των 960 μονάδων.

Η συμφωνία για το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα δώσει την δυνατότητα τοποθετήσεων νέων κεφαλαίων στην Αγορά, την διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ και θα ξεπαγώσει επενδυτικά σχέδια που είναι σε αναμονή.

  • Ο Γενικός Δείκτης θα επιδιώξει την κατάκτηση υψηλότερων κορυφών με πρώτη στάση στις 850 μονάδες, ενώ για τον Τραπεζικό κλάδο στόχος είναι οι 1240 μονάδες
  • Που είναι η κορυφή του δείκτη στις 23/5/2016 (με Γενικό Δείκτη στις 650 μονάδες), υψηλότερο σημείο μετά τις τελευταίες ανακεφαλαιοποιήσεις.

Να σημειώσουμε ότι οι μέγιστες ενδοσυνεδριακές τιμές που έχουν καταγράψει οι Τραπεζικές μετοχές από την τελευταία τους ανακεφαλαιοποίηση είναι: ΑΛΦΑ 2,75, ΕΥΡΩΒ 1,17, ΠΕΙΡ 0,308 και ΕΤΕ 0,349.

ΣΗΜΕΡΑ ανακοινώνει αποτελέσματα Α’ τριμήνου η ΕΥΡΩΒ, ενώ την επόμενη εβδομάδα οι ΕΧΑΕ, ΓΡΙΒ στις 22/5, ΑΡΑΙΓ ΔΕΗ στις 23/5, ΕΤΕ ΠΕΙΡ στις 24/5.