Βέμπερ – Πιτέλα ζητούν να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ζητούν οι Μάνφρεντ Βέμπερ και Τζιάνι Πιτέλα.  

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι “ιδιαίτερα ανησυχητικές” και είναι σημαντικό να ηρεμήσει η κατάσταση. “Μετά από αυτήν την οξεία φάση πρέπει να οργανωθούν εκ νέου οι σχέσεις με την Τουρκία”. Στενότερες εμπορικές σχέσεις είναι δυνατές, αλλά “μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να σταματήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις”, δήλωσε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.

Ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Γερμανός πολιτικός , παρά τα κατασταλτικά μέτρα της τουρκικής κυβέρνησης, τάσσεται υπέρ της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες . “Η συμφωνία για τους πρόσφυγες αυτή τη στιγμή λειτουργεί. Το λαθρεμπόριο μεταναστών στο Αιγαίο έχει πάρει ένα τέλος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τεθεί υπό αμφισβήτηση”, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα.

Σε “πάγωμα” της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας καλεί με ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, κατηγορώντας τον Τούρκο Πρόεδρο για “συνεχή αποδυνάμωση του κράτους δικαίου”.

“Χρησιμοποιώντας την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος ως δικαιολογία, ο Ερντογάν μετατρέπει τη δημοκρατία της Τουρκίας σε ένα de facto αυταρχικό προεδρικό σύστημα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζ. Πιτέλα και προσθέτει πως η σοσιαλιστική ομάδα “δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή μπροστά σε αυτό το έγκλημα και τις προφανείς παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

“Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι συνομιλίες για την προετοιμασία της απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες πρέπει να ανασταλεί. Καμία πρόταση σχετικά με το θέμα αυτό δεν μπορεί να υιοθετηθεί υπό τις παρούσες συνθήκες”, καταλήγει ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου.