«Αφιερωμένο» στον δικτάτορα Ερντογάν το Spiegel που κυκλοφορεί – Υστερία στην Άγκυρα

Ιδιαίτερα προκλητική χαρακτηρίζει η Άγκυρα την ειδική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφόρησε την Τρίτη και παρουσιάζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως δικτάτορα.

Το τεύχος του περιοδικού που είναι αφιερωμένο στην Τουρκία και στο εξώφυλλό του φέρει τον τίτλο «Μια χώρα χάνει την ελευθερία της».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει ότι το τεύχος αντικατοπτρίζει «διαστρεβλωμένη και προκατειλημμένη» εικόνα της χώρας.

Η Τουρκία συνηθίζει να κατηγορεί όσους κρίνουν τα καθεστώτα της ως «προκατειλημμένους».

Στο εξώφυλλο εικονίζεται ο πρόεδρος Ερντογάν, απαθής, με γυαλιά ηλίου.

Στο βάθος διακρίνονται οι δύο μιναρέδες γνωστού τζαμιού της Κωνσταντινούπολης που, χάρη στο φωτομοντάζ, έχουν μεταμορφωθεί σε πυραύλους έτοιμους προς εκτόξευση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς χαρακτήρισε «ιδιαίτερα προκλητικό» το εξώφυλλο, ιδίως επειδή κυκλόφορησε τη στιγμή που η Τουρκία γιόρταζε το μουσουλμανικό Εΐντ αλ Άντχα (Γιορτή της Θυσίας).

Για τον εκπρόσωπο, το περιοδικό επιδίωξε να μεταφέρει «μια αρνητική εικόνα, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του Ισλάμ επίσης».

Η Τουρκία του Ερντογάν την έχει «δει» νταβατζής του Ισλάμ και φροντίζει να βάζει στο ίδιο κάδρο μαζί της το Ισλάμ.

Η κάλυψη του γερμανικού περιοδικού στην Τουρκία είχε προκαλέσει τριβές και στο παρελθόν.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο ανταποκριτής του Der Spiegel στη χώρα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα επειδή δεν ανανεώθηκε η άδεια εργασίας του.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο είναι τεταμένες εδώ και πολλές εβδομάδες, ιδίως μετά την υιοθέτηση από το γερμανικό κοινοβούλιο απόφασης που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 και τις απειλές της Τουρκίας να αναστείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Στις αρχές Αυγούστου η Τουρκία κάλεσε για εξηγήσεις τον Γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα, αφού οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν στον πρόεδρο Ερντογάν να μιλήσει μέσω βίντεο σε διαδήλωση υποστηρικτών του στην Κολονία.