Αρνητικοί στην έφεση για Brexit ανώτεροι Συντηρητικοί

Ανώτερα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος ζητούν από την πρωθυπουργό Theresa May, να υποχωρήσει και να αποσύρει την έφεση κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που δίνει τη δυνατότητα στη βρετανική βουλή να ψηφίσει υπέρ ή κατά της ενεργοποίησης του Brexit.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση έχει ασκήσει έφεση, η οποία αναμένεται να εξεταστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στις αρχές Δεκεμβρίου. Η κατάσταση όμως περιπλέκεται, καθώς το δικαστήριο επέτρεψε στα κοινοβούλια της Ουαλίας και της Σκωτίας να λάβουν μέρος στη διαδικασία. Ως γνωστόν, κατά το δημοψήφισμα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, η Σκωτία ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ της παραμονής.

Ο σερ Όλιβερ Λέτγουιν, ο υψηλόβαθμος Συντηρητικός που πρωτοστάτησε υπέρ του Brexit, προειδοποίησε την πρωθυπουργό ότι εάν η κυβέρνηση επιμείνει στην έφεση και ηττηθεί υπάρχει κίνδυνος το Ανώτατο Δικαστήριο να παραχωρήσει αυξημένες αρμοδιότητες και στα τοπικά κοινοβούλια, ακόμα και δικαίωμα βέτο περιπλέκοντας περαιτέρω την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις άλλων υψηλών στελεχών του κόμματος, όπως του Ντόμινικ Γκριβ και του σερ Έντουαρντ Γκαρνιέ, οι οποίοι καλούν τη May αντί να αναλωθεί σε αυτή την αμφίβολης έκβασης νομική μάχη να επικεντρωθεί στην κατάρτιση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για κατάθεση της πρότασης για Brexit στη βρετανική Βουλή.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι σκοπός της δεν είναι να σταματήσει το Brexit, αλλά για να διαβεβαιωθεί ότι η φωνή της Σκωτίας θα ακουστεί σε αυτή τη νομική διαδικασία.

Πάντως, σύμφωνα με έγγραφο της συμβουλευτικής εταιρίας Deloitte, το οποίο διέρρευσε στον Τύπο,  οι διχογνωμίες που υπάρχουν για το ζήτημα εντός του υπουργικού συμβουλίου, θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ενεργοποίηση της διαδικασίας της Βρετανικής εξόδου από την Ένωση, ως και έξι μήνες . Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση  απέρριψε την έκθεση ως αναξιόπιστη, δηλώνοντας ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας θα λάβει τόπο τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως είχε εξαγγείλει εξ αρχής η Theresa May.