Από και για τον κόσμο των Αγορών – ειδήσεις, αποκαλύψεις, αναφορές, κρίσεις και συμπεράσματα

Η ΕΙΔΗΣΗ: Πολλοί Έλληνες μετέφεραν τελευταία τις καταθέσεις τους και στις βουλγαρικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να αποφύγουν ενδεχόμενο «κούρεμα» ή επιστροφή στη δραχμή…

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: «Εξήντα χιλιάδες Έλληνες άνοιξαν τώρα στη Βουλγαρία τραπεζικούς λογαριασμούς», αποκάλυψε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομίας της Αγοράς, Κράσεν Στάντσεφ, μιλώντας στην εφημερίδα ΣΤΑΝΤΑΡΤ της Σόφιας.

Ο οικονομολόγος προέβλεψε πως εξαιτίας της χειροτέρευσης της κατάστασης, οι διακοπές και τα ακίνητα στην Ελλάδα θα γίνουν φθηνότερα, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα για τους Βούλγαρους μετανάστες, «πολλοί από τους οποίους θα χάσουν τις δουλειές τους», όπως αναφέρει.

Οι Έλληνες μετέφεραν τις καταθέσεις τους στις βουλγαρικές τράπεζες σε μια προσπάθεια να αποφύγουν ενδεχόμενο «κούρεμα» ή επιστροφή στη δραχμή
 
Ενώ την ίδια ώρα, στην Αλβανία καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από ελληνικές τράπεζες και τα τοποθετούν για ασφάλεια σε άλλες ευρωπαϊκών συμφερόντων.
 

ΚΙΝΑ-ΑΓΟΡΑ: Η κάθετη πτώση του κινεζικού χρηματιστηρίου το τελευταίο 20ήμερο έχει «φουντώσει» και πάλι τις συζητήσεις μεταξύ των ειδικών για το αν αυτή η εξέλιξη προμηνύει το «σκάσιμο» μιας «φούσκας» στην κορυφαία ίσως «ατμομηχανή» της παγκόσμιας οικονομίας.

Οταν ξεφουσκώσει το κινεζικό χρηματιστήριο θα αποκαλυφθεί ότι πολύς κόσμος εκεί έξω κολυμπά χωρίς μαγιό

Η ΑΠΟΨΗ: Ωστόσο οι απόψεις των διεθνών επενδυτικών οίκων διίστανται. Για παράδειγμα η JPMorgan Chase θεωρεί ότι η πρόσφατη «βουτιά» των μετοχών αποτελεί μια καλή αγοραστική ευκαιρία, αντίθετα η Blackrock εκτιμά ότι τα πράγματα «θα ξεφουσκώσουν γρήγορα».

Σύμφωνα με την πρώτη, η Κίνα αναμένεται να ρίξει ό,τι έχει και δεν έχει στην αγορά για να αλλάξει το κλίμα, όπως για παράδειγμα μειώσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας, τροποποίηση των κανόνων για τα margins και επιβράδυνση του ρυθμού των αρχικών δημόσιων προσφορών.

Η ΑΠΟΨΗ [Ι]: Από την άλλη πλευρά, ο στρατηγικός αναλυτής της BlackRock, Γιούεν Κάμερον Βατ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η παλίρροια θα ξεφουσκώσει και θα αποκαλυφθεί πολύς κόσμος εκεί έξω που κολυμπά χωρίς μαγιό»

Επικαλούμενος μια φράση του Γουόρεν Μπάφετ για τους επενδυτές που πιάνονται να κολυμπούν γυμνοί όταν οι αγορές ταράζονται.

Αν σκεφθούμε ότι τους τελευταίους 12 μήνες η κεφαλαιοποίηση των κινεζικών χρηματιστηρίων αυξήθηκε κατά 6 τρισ. δολάρια, μπορούμε να αντιληφθούμε τον λόγο των πρόσφατων ρευστοποιήσεων και ότι ενδεχομένως να αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των επενδυτών που θα πιαστούν να… «κολυμπούν γυμνοί».

 
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετοχές στα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο 256[!!!] φορές τα δημοσιευμένα κέρδη, κάνοντας τη χρηματιστηριακή φρενίτιδα του 2007 να μοιάζει συγκριτικά… λογική.

Το Πεκίνο το προηγούμενο διάστημα ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να συνεχίσουν τις φανταχτερές δημόσιες εγγραφές (IPOs) προκειμένου να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό στις χρηματιστηριακές αγορές, και δελέαζε τα νοικοκυριά να ανοίγουν λογαριασμούς συναλλαγών.

Το σκεπτικό ήταν πως… εάν ο μέσος Κινέζος αισθάνεται πλούσιος, θα επενδύσει στο όραμα του Xi για το «Κινεζικό Ονειρο» και στην κληρονομιά του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ομως, η φούσκα της αγοράς φαίνεται ήδη να έχει διογκωθεί σε μη βιώσιμα επίπεδα, με το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος της χώρας να αγγίζει τα 28 τρισ. δολάρια.

 

ΕΥΡΩΖΩΝΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρώπη.


Όπως αναφέρει το Euronews, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς του ελληνικού οικονομικού επιτελείου, το ποσοστό αυτό ανήλθε σε 179,8%, στο τέλος του 2014.

Για το 2015, προβλεπόταν μείωσή του στο 174% του ΑΕΠ (στα 321,48 δις ευρώ), με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παρήγαγε πρωτογενή πλεονάσματα, θα προχωρούσε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και θα πετύχαινε ανάπτυξη 2,9%.

Το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης κινείται γύρω από ένα βασικό άξονα: μείωση ή αλλιώς haircut αυτού του χρέους.

Με τον τρόπο αυτό, σκοπεύει να «απελευθερώσει» κεφάλαια για ανάπτυξη, που διαφορετικά θα κατευθύνονταν σε αποπληρωμή αυτού του χρέους.

Μετά τον αποκλεισμό του ελληνικού κράτους από τις διεθνείς αγορές και το PSI, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημοσίων οργανισμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το euronews: Το 44% (142 δις) το κατέχει o EFSF.

Στα χέρια των κρατών της Ευρωζώνης βρίσκεται το 16,5% (52,9 δις από το πρώτο πακέτο στήριξης που έλαβε η χώρα το 2010 και είχε τη μορφή διακρατικών δανείων)

Το 8% (27 δις ευρώ) βρίσκονται στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και άλλων ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών. Το 7,8% (25 δις ευρώ) έχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Τέλος το 12% ήτοι 39 δις ευρώ του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των ιδιωτών και ένα 3,3% ήτοι 10,9 δις ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Το κόστος του ελληνικού χρέους για κάθε άτομο στην πιο “εκτεθειμένες χώρες” σε περίπτωση πλήρης ελάφρυνσης του:
Στην Ολλανδία το κόστος θα φτάσει στα 708 ευρώ ανά άτομο – Στην Γερμανία τα 700 ευρώ ανά άτομο – Στην Φιλανδία τα 687 ευρώ ανά άτομο –
Στην Αυστρία τα 683 ευρώ – Στο Βέλγιο τα 646 ευρώ – Στην Γαλλλία τα 642 ευρώ.

Στην Ιταλία τα 623 ευρώ – Στην Ισπανία τα 531 ευρώ – Στην Σλοβακία τα 278 ευρώ και στην Πορτογαλία τα 105 ευρώ
Σε μία σαφή προειδοποίηση προέβη ο διοικητής της Bundesbank, Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, Jens Weidmann, σχετικά με τις επιπτώσεις ενός Grexit στη γερμανική οικονομία. 
Το κενό στον προϋπολογισμό της Γερμανίας θα είναι πολύ μεγάλο σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τόνισε ο Weidmann απευθυνόμενος στην εθνική επιτροπή της Γερμανίας.

 
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο διοικητής της Bundesbank προειδοποίησε τον Wolfgang Schaeuble, υπουργό Οικονομικών της χώρας, για μεγάλες απώλειες στην κεντρική τράπεζα και στη γερμανική οικονομία, σε περίπτωση Grexit.
Σημειώνεται πως η Bundesbank έχει προβλέψει 14,4 δισ. ευρώ, σε περίπτωση Grexit, ενδέχεται, ωστόσο να μην είναι αρκετά.
 

Το καλό και το κακό σενάριο για το «κούρεμα» των καταθέσεων: 

 

Σε κάθε περίπτωση η έκβαση του δημοψηφίσματος είναι το βασικό έναυσμα που θα δώσει τον τόνο στις εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας. 

Από Σήμερα ξεκινά η πιο κρίσιμη περίοδος για τις ελληνικές τράπεζες, όπου όλα τα σενάρια είναι δυνατόν να συμβούν.

Η Ελλάδα από την 1η Ιουλίου βρίσκεται εκτός προγράμματος, κάτι που σημαίνει πως η χώρα δεν έχει ομπρέλα προστασίας για το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, ούτε και πηγές έκτακτης χρηματοδότησης.

Αν και πρόκειται για θεσμοθετημένες και σαφείς διαδικασίες που θα καθορίσουν το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κεντρικές αποφάσεις θα ληφθούν πρωτίστως σε πολιτικό επίπεδο.

Οι δανειστές προς το παρόν έχουν προκρίνει να αφήσουν την Ελλάδα να πάρει τις αποφάσεις της με το δημοψήφισμα της Κυριακής και στη συνέχεια θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις.

Αυτό είναι φανερό και από τη δήλωση που έκανε την περασμένη Τρίτη το μέλος της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι, σύμφωνα με την οποία η EKT θα διατηρήσει τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα ίδια επίπεδα μέχρι και την Κυριακή. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τραβήξει το χαλί για τις ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον μέχρι την επομένη του δημοψηφίσματος.

 
 
Η ΚΙΝΗΣΗ: Η Ελλάδα θέλει να συνάψει με την Ελβετία μια συμφωνία για τη φορολογική αμνήστευση Ελλήνων που έχουν χρήματα σε λογαριασμούς σ’ αυτή τη χώρα…
 
Κάτι που θα μπορούσε να της επιτρέψει να ανακτήσει ποσά τα οποία έχει ιδιαίτερα ανάγκη αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ελβετική εφημερίδα NZZ am Sonntag.

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που προτείνεται από την Αθήνα, θα χορηγηθεί αμνηστία σε όσους κατέθεσαν παρανόμως τα κεφάλαιά τους στην Ελβετία…
 
Με αντάλλαγμα μια προσυμφωνημένη πληρωμή που θα ανέρχεται στο 21% του συνόλου των ποσών τα οποία δεν έχουν δηλωθεί, σύμφωνα με τη NZZ am Sonntag, η οποία επικαλείται “καλά πληροφορημένες πηγές”.

Οι εκτιμήσεις για τα ποσά που έχουν κατατεθεί στην Ελβετία από Έλληνες ποικίλουν πολύ και κυμαίνονται από 2 δισεκατομμύρια έως 200 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τη NZZ am Sonntag.

Ένας εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε πως η Αθήνα έχει κάνει μια νέα πρόταση, όμως δεν έκανε γνωστή καμιά λεπτομέρεια.
 
Η ΑΛΗΘΕΙΑ [για τις καταθέσεις, που δεν είναι ασφαλείς]: Κάθε κυβέρνηση διαχρονικά δηλώνει ότι εγγυάται τις καταθέσεις. 

Τα 120 δισ. που έχουν απομείνει στις καταθέσεις τις εγγυάται το ελληνικό κράτος ή για να είμαστε ακριβείς καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ το ελληνικό κράτος τις εγγυάται. 

Από τα 120 δισ. τώρα καταθέσεις, περίπου 100 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ.

Η Ελλάδα που δεν πλήρωσε το ΔΝΤ επειδή δεν είχε να πληρώσει 1,53 δισ. μπορεί να εγγυηθεί 100 δισ. καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ; 

Η Ελλάδα που διαθέτει μόνο το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει κανένα πρόσθετο βάρος και δεν μπορεί να εγγυηθεί πάνω από 500 εκατ ευρώ….θα διασφαλίσει καταθέσεις 100 δισεκ. ευρώ;

Στην πραγματικότητα το Ταμείο δεν μπορεί να εγγυηθεί πάνω από 100 ευρώ ανά κατάθεση. 

Η Ελλάδα αν πει ΟΧΙ στο δημοψήφισμα θα αποκοπεί από όλους τους μηχανισμούς, άρα κανένας ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων δεν θα την προστατεύσει, δεν θα προστατεύσει τις καταθέσεις. 
 
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Χ.Α.: Η 29η Ιουνίου 2015 είναι η 12η φορά που το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει από την ίδρυση του…..
 
Οι σημερινές δραματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα αναγκάζουν και το χρηματιστήριο να παραμείνει κλειστό για 12η φορά στην ιστορία του..

Η 29 Ιουνίου 2015 λοιπόν είναι η 12η φορά που το ελληνικό χρηματιστήριο κλείνει, από την ίδρυση του το 1876, ύστερα από 19 χρόνια που είχε να συμβεί κάτι ανάλογο την προτελευταία φορά το 1996! 

Οι λόγοι που το οδήγησαν σε αυτό είναι σε όλους μας γνωστοί.. με “τελειωτικό χτύπημα” την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τα ξημερώματα του Σαββάτου 27 Ιουνίου του 2015, διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των Θεσμών – δανειστών…
19 χρόνια πριν.. τον Οκτώβριο του 1996, το σκάνδαλο της  Δέλτα Χρηματιστηριακής στάθηκε αφορμή για να κλείσει το ΧΑΑ 3 μέρες αφού μετά την κατάρρευση της εταιρείας, δεν ήταν εφικτό να διεξαχθεί σωστά η εκκαθάριση.

Οκτώβριος του 1987… Το ΧΑΑ κλείνει για 10 ημέρες μετά το κραχ στη Wall Street… — Ιούλιος του 1974… Το ΧΑΑ κλείνει για έναν μήνα με αφορμή την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο… — Δεκέμβριος του 1944… “Δεκεμβριανά”!

Το ΧΑΑ κλείνει και πάλι για έναν μήνα λόγω της γνωστής ένοπλης σύγκρουσης που έλαβε χώρα στην Αθήνα, μεταξύ του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και των κυβερνητικών και βρετανικών δυνάμεων! Αιματηρή η κατάληξη του συλλαλητηρίου στην Πλατεία Συντάγματος…
28 Δεκεμβρίου του 1940… Το ΧΑΑ κλείνει επ’ αόριστον… Αιτία;; Η ένοπλη σύγκρουση της χώρας με την Ιταλία ύστερα από δική τους εισβολή στα ελληνικά εδάφη…

Το χρηματιστήριο ξανανοίγει για μία εβδομάδα στις 4/6/1941 και ξανακλείνει…11 Ιουνίου του 1940… Το ΧΑΑ κλείνει για μία ημέρα υπό την απειλή του Β’ Παγκόσμιου πολέμου στην Ευρώπη…
18 Σεπτεμβρίου του 1931… Το ΧΑΑ κλείνει για 15 ολόκληρους μήνες… με τη νομισματική κρίση που έχει προκαλέσει η κατάρρευση του κανόνα Χρυσού – Συναλλάγματος,  με την αποχώρηση της Μ.Βρετανίας απο το ” χρυσό κανόνα
“..26 Ιουνιου του 1923… Το ΧΑΑ κλείνει για έναν μήνα!!! Το γεγονός του ότι η Ελλάδα αντιστάθηκε  στη υπογραφή της ειρήνης,( λιγο πριν τη συνθήκη της Λωζάνης) λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς, προκάλεσε χάος στο ΧΑΑ…
22 Ιουλίου του 1918… Το ΧΑΑ κλείνει και πάλι για έναν μήνα με τις φήμες του διωγμού των Ελλήνων απο τη Σμύρνη!
16 Ιουλίου του 1914… Το ΧΑΑ κλείνει επ’αόριστον όπως και πολλά άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αφορμή την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου…

 

Ιστορικές στιγμές… τόσο για τη χώρα μας όσο και για το ελληνικό χρηματιστήριο που λειτουργεί άλλοτε ως προεξοφλητικός μηχανισμός και άλλοτε ως αποδέκτης των εγχώριων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων…


Η ιστορία γράφεται και πάλι λοιπόν με πολύ άσχημο τρόπο για τη χώρα μας και το ΧΑΑ περιμένει, ” ελπίζει “… την ημέρα που θα ανοίξει να είναι μία διαφορετική ημέρα… 
 
Λίγο καλύτερη από αυτές που ζούμε τελευταία… γιατί στην Ελλάδα μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον…