IN & OUT – Από και για τον κόσμο του Χ.Α. (18/11)

_____________

Αποκομμένοι από διεθνή τάση, έρμαιο της πορείας των τραπεζών το ΧΑ απλά ΔΕΝ μπορεί αυτή την περίοδο. Δεν είναι κακό να πέφτει μια αγορά, είναι μέσα στο πρόγραμμα.

 • Αυτό όμως που συμβαίνει στο Χρηματιστήριο μετά τον Ιούλιο δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές έσβησαν τους διακόπτες αναμένοντας όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφόρηση και λιγότερο θόρυβο από το μέτωπο των τραπεζών.

Με την μισή αγορά σε καθεστώς «αναμονής και ελεγχόμενης πτώσης» ήταν αδύνατον να υπάρξει φυγή προς τα εμπρός για όλους τους υπόλοιπους. Όσα νέα είχαν ενδιαφέρον και κάποια προστιθέμενη αξία κάηκαν στο δυστοπικό περιβάλλον της ελληνικής αγοράς.

Ας το πούμε πλέον ανοιχτά και ας είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας:

 • Ο κύκλος καχεξίας που έχει ξεκινήσει στο ΧΑ είναι αφόρητα μεγάλος και θα κλείσει μόνο όταν τα στρες τεστ των τραπεζών εμπεδωθούν πλήρως.
 • Μπορεί να μην χρειαστεί οι τράπεζες να βάλουν χρήματα στο τέλος της ημέρας και να βγουν αλώβητες.
 • Όμως για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να περάσουν δια πυρός και σιδήρου μέσα από αποφάσεις που έχουν περισσότερο πολιτική χροιά.
 • Σε ένα φαινομενικά εύκολο Eurοgroup που πέρασε με «καλά λόγια» για την πορεία της αξιολόγησης ως επί το πλείστων, το μήνυμα που δόθηκε είχε και πάλι αρνητικό ήχο για τις τράπεζες. Οι πλειστηριασμοί δεν ξεκινούν και η αμφιβολία δείχνει να εντείνεται.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τα νούμερα των τραπεζών βρίσκονται σε αμφιβολία από το 2010. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν οι προβλέψεις είναι επαρκείς είναι να έρθουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και να επιβεβαιώσουν την αξία των καλυμμάτων.

 • Ενδεχομένως η στάση των επενδυτικών κεφαλαίων που πήραν την άδεια για να αγοράσουν κόκκινα δάνεια να συνδέεται περισσότερο με το που βρίσκεται το πραγματικό ενδιαφέρον παρά με τις αντικειμενικές αξίες οι οποίες μάλλον βρίσκονται σε ένα αντίστοιχο καθεστώς αμφισβήτησης.
 • Αν π.χ. ένα ακίνητο αγοραστεί στο 50% της ενυπόθηκης αξίας του, δίνει ένα πιθανό στίγμα στο που θα μπορούσαν τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά κεφάλαια να βρουν αγορά και να προετοιμάσουν τις σχετικές προσφορές αγοράζοντας σε χονδρική ενυπόθηκα δάνεια.
 • Οι πλειστηριασμοί είναι μια διαδικασία που θα δώσει αρκετές πληροφορίες για το που, πόσοι και πόσα. Άρα η επιμονή των ξένων (ΔΝΤ, ΕΚΤ) δεν είναι τυχαία.
 • Η καθυστέρηση είτε λόγω τεχνικών προβλημάτων είτε με απεργίες είτε με εμπλοκές σε ερμηνείες των νόμων δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη καχυποψία.
 • Και αυτό επενδυτικά μεταφράζεται σε αποχή.

…………

Πως διαμορφώνεται η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο ΧΑ (σε χιλ. ευρώ)

…………………….

ΙΑΣΩ: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CVC, το επενδυτικό κεφάλαιο θα αποκτήσει έναντι 49 εκατ. ευρώ το 100% του Ιασώ General, του βραχίονα γενικής νοσηλευτικής του ομίλου. Μαζί με το Metropolitanτο CVC πλέον γίνεται μια υπολογίσιμη δύναμη στον κλάδο της γενικής νοσηλείας με τζίρο 100 εκατ. ευρώ δυναμικότητας 530 κλινών.

Με βάση τις εκτιμήσεις για το 2017 το General θα εμφανίσει λειτουργικά αποτελέσματα 4,5 εκατ. ευρώ. Άρα ο πολλαπλασιαστής εξαγοράς (EV/EBITDA)διαμορφώνεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο 11 μια άκρως ικανοποιητική αποτίμηση για τους μετόχους της μητρικής.

 • Αν με τα δεδομένα της εξαγοράς γινόταν αύριο μια αντίστοιχη κίνηση εξαγοράς στο Ιασώ τότε το τίμημα θα έφθανε έως και το 1,6 ευρώ ανά μετοχή δεδομένης της ισόποσης μείωσης του δανεισμού του ομίλου αλλά και της εκτιμώμενης προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας στα 26 εκατ. ευρώ για το 2017.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο κύκλος συγκέντρωσης στο χώρο της Υγείας δεν έχει τελειώσει καθώς σειρά φαίνεται να παίρνει το «Ερρίκος Ντυνάν» για το οποίο η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη εκδηλώσει την πρόθεση της να πουλήσει.

Ευρωκλινική (GlobalFinance), Euromedica (AXON) και ενδεχομένως το Υγεία να δημιουργούν μια κρίσιμη μάζα για ενδεχόμενους νέους και παλαιούς υγιείς παίκτες στην αναδιάταξη του χάρτη.

 • Στα Νοσοκομεία τα οποία φέρονται να βρίσκονται σε καθεστώς αναζήτησης στρατηγικού αγοραστή περιλαμβάνεται και η Μαιευτική κλινική Ρέα η οποία το 2016 εμφάνισε κύκλο εργασιών 31,7 εκατ. ευρώ, EBITDA 9,5 εκατ. ευρώ και δανεισμό 55,6 εκατ. ευρώ.

Επιλεγμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας*

(*τελευταίοι διαθέσιμοι ισολογισμοί σε εκατ. ευρώ)

Νοσοκομείο (χρήση) Κύκλος εργασιών Λειτουργικά Κέρδη Δανεισμός Ίδια Κεφάλαια
Ευρωκλινική (2016) 40,2 -1,997 30,5 0,7
Ερρικος Ντυνάν (2014) 4,3 -3,9 127,54 -46,23
Euromedica (2016) 152,3 18,53 390,84 -239.4
Υγεία (Γενικό Νοσοκομείο, 2016) 126,0 25,3 92,9 138,9

……….

ΟΠΑΠ – ΕΚΘΕΣΗ: Την τιμή-στόχο των 10,7ο ευρώ και την σύσταση ΑΓΟΡΑ διατηρούν για τη μετοχή οι αναλυτές της Eurobank Equities σε έκθεση τους.

Οι ίδιοι εστιάζουν στη διανομή ποσού 0,70 ευρώ από τον Οργανισμό και προβλέπουν ότι ο OΠΑΠ θα συνεχίσει την πολιτική της επιστροφής κεφαλαίων. Ο τίτλος παραμένει στις TOP επιλογές τους.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Στόχος των τραπεζών παραμένει να εξασφαλίσουν μια συναλλαγή όσο το δυνατόν πλησιέστερα στα κεφάλαια που έχουν επενδύσει σε Νηρέα και Σελόντα. (ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ)…

……….