Απόστολος Μάνθος: Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση για νερό, μα μια φορά θα σπάσει…

__________

  • Απόστολος Μάνθος – υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση για νερό, μα μια φορά θα σπάσει.., κάτι συνειρμικά ανάλογο είναι πολύ πιθανό να συμβεί με το Γενικό Δείκτη στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς επισκέπτεται για τρίτη φορά τη ζώνη στήριξης των 738 με 715 μονάδων.

  • Το επίπεδο αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή, όχι μόνο από την πλευρά της διαγραμματικής ανάλυσης, αλλά και από εκείνη των τεχνικών δεικτών, καθώς εάν “περπατηθεί” καθοδικά με αυξημένο τζίρο ρευστοποιήσεων, είναι ικανό να σπρώξει το Γενικό Δείκτη σε τιμές κάτω από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων, βάζοντας ως πρώτο στόχο την περιοχή στήριξης των 686 μονάδων.

Στατιστικά πάντως ο τριπλός τοπικός πυθμένας είναι λίγο σπάνιος, καθώς κατά ένα μεγάλο ποσοστό δημιουργείται πτωτική ρήξη με βίαιη κίνηση.

Στα υπ΄ όψιν και το γεγονός ότι οι πέντε τίτλοι: Coca Cola HBC, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Motor Oil και ΟΠΑΠ που “ρυθμίζουν” κατά 36% τη κίνηση του Γενικού Δείκτη, βρίσκονται κοντά στα υψηλά τους και φυσιολογικά θα θελήσουν και αυτοί κάποια στιγμή να “ξαποστάσουν” καθοδικά.

Έντονη στροφή στο υπάρχον καθοδικό σκηνικό θα μπορούσε να γίνει με την επανόρθωση του Δείκτη άνω των 750 μονάδων.

  • Ποιο καθαρή εικόνα φαίνεται να είναι αυτή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς “ροκάνισε” καθοδικά το “δάπεδο” στήριξης των 1955 με 1930 μονάδων, ανοίγοντας “τρύπα” για το επόμενο επίπεδο των 1880 μονάδων. Περιοχή όπου δε πρέπει να διαρραγεί καθοδικά, καθώς θα επιφέρει βίαιες ρευστοποιήσεις.

Διάθεση για να πάρει το κατηφορικό δρόμο, που οδηγεί προς το επίπεδο των 665 μονάδων έχει ο Τραπεζικός Δείκτης, μετά τη καθοδική τμήση των 725 με 720 μονάδων. Καθοδική επαφή και λύση των 665 μονάδων, θα ανοίξει το πολύ επικίνδυνο μονοπάτι για τον απόλυτο “πάτο” των τεσσάρων πυθμένων μεταξύ των 614 με 604 μονάδων.

  • Ξαφνικό ανοδικό ‘retrace’ άνω των 735 μονάδων, με ισχυρό όγκο συναλλαγών, θα προκαλέσει ηλεκτροσόκ και αποπροσανατολισμό στους πωλητές…
* ,