Αποτελέσματα α’ 6μήνου: Σταθεροποίηση δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Αποτελέσματα α’ εξαμήνου 

Συνέχεια των τάσεων σταθεροποίησης δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Πως θα κινηθούν οι κλάδοι, οι παράγοντες που το επηρέασαν, πότε δημοσιεύουν οι εταιρίες

Το α’ εξάμηνο του 2016 έχει μια ιδιαιτερότητα: Για τις περισσότερες εταιρίες αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής της χρονιάς από την στιγμή που έπαψαν να είναι υποχρεωτικές οι δημοσιεύσεις του πρώτου και του τρίτου τριμήνου προσαρμόζοντας έτσι τον κανονισμό του ΧΑ στην νέα Ευρωπαϊκή οδηγία των Κεφαλαιαγορών που ισχύει από την αρχή της χρονιάς. Μάλιστα η περίοδος δημοσίευσης του εξαμήνου έχει παραταθεί κατά ένα μήνα, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, δίνοντας αρκετό χρόνο στις εισηγμένες να προετοιμάσουν το υλικό που θα δημοσιεύσουν.

Ο κανόνας δεν φαίνεται να αλλάζει. Όσοι έχουν κάτι καλό να πουν θα σπεύσουν να το επικοινωνήσουν άμεσα, έως το τέλος Αυγούστου. Αν και μέχρι στιγμής λίγες εταιρίες φαίνεται να «πατάνε» στις ημερομηνίες του Σεπτεμβρίου (Βιοχάλκο, LamdaDevelopment, ΔΕΗκαι πιθανώς Ελλάκτωρ) οι περισσότερες μικρές και μεσαίες εισηγμένες θα πάνε την δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους προς το τέλος της -νέας- προθεσμίας.

Το πρώτο φετινό τρίμηνο άφησε μια συνολικά θετική εικόνα (λειτουργικά +4%, σύνολο κερδών 474 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 117 εκατ. ευρώ) η οποία ωστόσο περιείχε μόλις το 17% των εισηγμένων εταιριών. Στο περυσινό α΄εξάμηνο οι τράπεζες είχαν ενσωματώσει το μεγαλύτερο μέρος από το τεστ αντοχής –καθυστερώντας κατά δύο μήνες να δημοσιεύσουν μεγέθη- εμφανίζοντας το «πλασματικό» ύψος  ζημιών των 5,3 δις ευρώ. Τα λειτουργικά αποτελέσματα είχαν αυξηθεί κατά 22% (+9% χωρίς τα διυλιστήρια) και η καθαρή κερδοφορία (εκτός τραπεζών) είχε διαμορφωθεί σε 512 εκατ. ευρώ. Το α’ εξάμηνο του 2016αν και είχε τις αναταράξεις της πολύμηνης διαπραγμάτευσης στο πολιτικό πεδίο υπάρχουν τάσεις που δίνουν ένα πρώτο στίγμα για το τι πρέπει να αναμένουμε:

Τι αναμένουμε σε κλαδικό επίπεδο, που εντοπίζονται διαφοροποιήσεις:

Ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει την εικόνα σταθεροποίησης των οργανικών μεγεθών κυρίως λόγω της βελτίωσης του επιτοκιακού περιθωρίου. Η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο α’ τρίμηνο ήταν 1% και δεδομένης της μείωσης στο κόστος χρηματοδότησης η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Βέβαια η μεγάλη διαφοροποίηση στο επιτοκιακό αποτέλεσμα αναμένεται στο β’ εξάμηνο αφού η αποκατάσταση της επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων και η μερική επιστροφή των καταθέσεων ήρθαν τον Ιούνιο. Η εξοικονόμηση του χρηματοδοτικού κόστους που επιτεύχθηκε μόνο τον Ιούνιο θα επηρεάσει θετικά κατά 75 εκατ. ευρώ τον κλάδο στο β’ εξάμηνο χωρίς να υπολογίζονται οι εξοικονομήσεις από τις αναδιαρθρώσεις ή την εξόφληση της χρηματοδότησης του Πυλώνα ΙΙ που οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να μηδενίσουν. Η τάση επιβράδυνσης των επισφαλειών ωστόσο παραμένει ένα ερώτημα καθώς υπήρξαν έντονες αναταράξεις από χρεοκοπίες στην πραγματική οικονομία που πιθανώς να ανεβάσουν το λογαριασμό στο β’ τρίμηνο. Μαξιλαράκια εκτάκτων κερδών υπάρχουν καθώς η ΕΚΤ προχώρησε σε αγορές ομολόγωνEFSFκατά το β’ τρίμηνο που θα βοηθήσουν να καταγραφούν κάποιες υπεραξίες καθώς και η ολοκλήρωση πώλησης θυγατρικών.

Λιανικό Εμπόριο: Παρά την ύφεση της οικονομίας οι δυνατοί παίκτες του χώρου αναμένεται να κινηθούν ψηλότερα. Ήδη το πρώτο δείγμα γραφής από το Jumboέδειξε ενίσχυση του μεριδίου αγοράς καθώς η χρονιά στην Ελλάδα έκλεισε με αύξηση πωλήσεων 4% εμφανίζοντας στο β’ εξάμηνο αύξηση πωλήσεων 5%. Πολύ θετική εικόνα τζίρου αναμένεται να έχουμε σε Πετρόπουλο, FF Group και Φουρλή σύμφωνα με όσα είχαν καταγραφεί στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις και τις τακτικές γενικές συνελεύσεις. (ΗΔΗ δημοσίευσε ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ που ξεπέρασε τις προσδοκίες)

Τυχερά Παιχνίδια: Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημαποδοσφαίρου αναμένεται να ενισχύσει τα έσοδα των ΟΠΑΠ, Intralot και Centric το οποίο είχε ένα επιπλέον γύρο αγώνων σε σχέση με τις προηγούμενες διοργανώσεις. Στις προηγούμενες διοργανώσεις ο συντελεστής εποχικότητας ήταν 5% ενώ στο Παγκόσμιο κύπελλο η αύξηση του τζίρου του στοιχήματος είναι 10%.

Μέταλλα, Πετρέλαιο: Η εικόνα ανάκαμψης που παρατηρήθηκε στο τέλος του εξαμήνου βοήθησε τους μεταλλουργούς να επανέλθουν σε σημαντική κερδοφορία ενώ η αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο δεν ήταν τέτοια που να υπερβεί το κόστος που είχαν οι εταιρίες που έχουν έκθεση στο κόστος πωληθέντων.

Διυλιστήρια: Τα περιθώρια διύλισης παρουσιάζουν κάμψη τόσο σε σχέση με το προηγούμενο όσο και με το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο, παραμένοντας ωστόσο σε υγιή επίπεδα. Μετά από πολλά τρίμηνα απομείωσης των αποθεμάτων στο β’ τρίμηνο τα δύο διυλιστήρια θα εμφανίσουν κέρδη αποτίμησης μετριάζοντας την διαφορά στην κερδοφορία σε σχέση με πέρυσι. Επισημαίνεται ότι το περυσινό β’ και γ’ τρίμηνο ήταν τα καλύτερα όλων των εποχών για τις δύο εταιρίες του κλάδου.

Τουρισμός – Μεταφορές: Θετικά ήταν τα μηνύματα από τις αφίξεις τουριστών στο β’ τρίμηνο διατηρώντας την αύξηση σε μεσαία μονοψήφια νούμερα μετά από μια χρονιά ρεκόρ. Το κόστος των καυσίμων βοήθησε τις εταιρίες του κλάδου να διατηρήσουν ψηλά τα περιθώρια της λειτουργικής κερδοφορίας τους. Τόσο η Aegean όσο και η Autohellas λόγω της μεγέθυνσης των δραστηριοτήτων τους (εξαγορά συμμετοχής, αύξηση στόλου) αναμένεται να δείξουν πολύ υψηλότερο κύκλο εργασιών.

Υπεραξίες – Χρηματιστήριο: Τέλος η χρηματιστηριακή αγορά κλείνοντας 14% χαμηλότερα από την αρχή του έτους λόγω Brexit μάλλον δεν βοήθησε στο να εμφανιστούν υπεραξίες για εταιρίες συμμετοχών, επενδύσεων ή για εισηγμένες θυγατρικές. Η μείωση κατά 8% του τζίρου στο ΧΑ στο β’ τρίμηνο συνετέλεσε στη κάμψη των εσόδων της ΕΧΑΕ η οποία άνοιξε και τον χορό των δημοσιεύσεων…

 

Ποιές έχουν ειδοποιήσει για το πότε θα ανακοινώσουν αποτελέσματα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΝ

25 Ιουλίου: Ελληνικά Χρηματιστήρια

27 Ιουλίου: Σαράντης

28 Ιουλίου: Τιτάν

29 Ιουλίου: GrivaliaProperties

29 Ιουλίου ALPHA TRUST AΝΔΡΟΜΕΔΑ

ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

3 Αυγούστου: Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ

11 Αυγούστου: CocaCola, ΟΤΕ

25 Αυγούστου: Ελληνικά Πετρέλαια

30 Αυγούστου: ΟΠΑΠ, Φουρλής, Τράπεζα Πειραιως,AlphaBank

31 Αυγούστου: FF Group, Eurobank, Εθνική Τράπεζα

30 Σεπτεμβρίου: Lamda Development, Viohalko

Και ακόμα: Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου αναμένονται τα αποτελέσματα τωνMotoroil, Σωληνουργία Κορίνθου, Χαλκόρ. Η Frigoglassθα ανακοινώσει μέσα στον Αύγουστο και η Ελλάκτωρ τέλος Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου.

ΜΑΝΟΣ Χ.