Απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου των τριών εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών

Έκδοση στην Τουρκία αποφάσισε η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου για τους τρεις από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν και ζήτησαν άσυλο από την Ελλάδα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ήδη ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσής τους στην Τουρκία.

Η Αγκυρα είχε υποβάλει στις 18 Αυγούστου μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αίτημα δικαστικής έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι προσγείωσαν στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος για την ανατροπή του Ερντογάν. Το αίτημα προωθήθηκε για περαιτέρω επεξεργασία στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι «οκτώ» είχαν ήδη κριθεί ένοχοι για παράνομη είσοδο στη χώρα από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης και τους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο μηνών με τριετή αναστολή, ενώ αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής. Για την δεύτερη κατηγορία της παράνομης πτήσης αλλά και της εκτέλεσης πτήσης για τον πιλότο κρίθηκαν αθώοι διότι η ελληνική νομοθεσία αναφέρεται σε πολιτικά και όχι σε στρατιωτικά αεροσκάφη.

Στις καταθέσεις τους  οι οκτώ στρατιωτικοί αναφέρθηκαν στα όσα συνέβησαν το βράδυ του πραξικοπήματος και υποστήριξαν ότι αποτελούν πληρώματα τριών ελικοπτέρων που είχαν εντολές από τους ανωτέρους τους για μεταφορά τραυματιών στην Κωνσταντινούπολη. Δέχτηκαν όμως πυρά από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο έδαφος και στη συνέχεια προσγειώθηκαν σε ασφαλές σημείο. Εκεί ενημερώθηκαν μέσω Internet για την απόπεια αξικοπήματος που ήταν σε εξέλιξη.

Σε συνέντευξή τους που δημοσιεύεται στους βρετανικούς Times, oι οκτώ Τούρκοι είπαν ότι είναι κεμαλιστές αξιωματικοί που διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν και εξέφρασαν ανησυχία για την τύχη των οικογενειών τους, οι οποίες στοχοποιούνται ως αντίποινα. Ζήτησαν επίσης να μην εκδοθούν στην Τουρκία και να μην αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, καθώς διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. «Ξέρουμε τι μας περιμένει. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στην Τουρκία. Θα μας υποβάλουν σε βασανιστήρια» δήλωσε ένας από τους αξιωματικούς.

Πολιτικό άσυλο ζήτησαν στη Ρόδο 10 Τούρκοι

Συνελήφθησαν χθες το μεσημέρι στη δημοτική ενότητα Αρχαγγέλου Ρόδου από αστυνομικούς, 10 άτομα τουρκικής καταγωγής (2 άνδρες και 2 γυναίκες που συνόδευαν 6 παιδιά), για παράνομη είσοδο στη χώρα με σκάφος, από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Στους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν δήλωσαν ότι αιτούνται πολιτικό άσυλο, διότι διώκονται από την κυβέρνηση Ερντογάν για τα πολιτικά τους φρονήματα.