Αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη-Πτώση, για πρώτη φορά μετά από διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών

Αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Πτώση, για πρώτη φορά μετά από διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών, κατέγραψαν τον Δεκέμβριο οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη, ενισχύοντας την άποψη ότι η ΕΚΤ θα αποκαλύψει ένα πλήρους κλίμακας πακέτο αγορών κυβερνητικών ομολόγων αργότερα αυτόν τον μήνα. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,2% σε ετήσια βάση, με το νομισματικό μπλοκ να εμφανίζει αποπληθωρισμό για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2009.

 

Μάλιστα, τα στοιχεία ήταν ελαφρώς χειρότερα των προβλέψεων των οικονομολόγων, που ανέμεναν πτώση των τιμών κατά 0,1%, ενώ οι τιμές αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω τον Ιανουάριο, στον απόηχο της νέας πτώσης στις τιμές του πετρελαίου. Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων μειώθηκαν κατά 6,3% τον Δεκέμβριο, έναντι πτώσης 2,6% του Νοεμβρίου, ενώ οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού παρέμειναν σταθερές, όπως και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων.

 

Την ίδια ώρα, ξεχωριστά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν ότι η ανεργία στο νομισματικό μπλοκ παρέμεινε τον Νοέμβριο σταθερή στο 11,5%, για έκτο συνεχόμενο μήνα, όμως ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, κατά 34.000, στα 18,394 εκατ.

 

Η ανεργία στη Γερμανία κατέγραψε σημαντική πτώση τον Δεκέμβριο, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται κατά 27.000, σε 2,841 εκατ., έναντι μείωσης κατά 5.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, ενώ το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,5%, το χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο. Στον αντίποδα, στην Ιταλία η ανεργία ανήλθε τον Νοέμβριο στο νέο ιστορικό ρεκόρ του 13,4%.