Αποδέχονται “σιωπηρά” τον εγκλωβισμό τους στο Χ.Α.

Τον αργό ρυθμό των εξελίξεων έχει επιλέξει η Κυβέρνηση στην προσπάθεια προσαρμογής των διαπραγματευτικών της θέσεων επί το ρεαλιστικότερο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Έτσι, μικρή μόνο πρόοδος συντελέστηκε στο προχθεσινό Eurogroup, καθώς θα ακολουθήσει νέα σειρά προτάσεων-μεταρρυθμίσεων από την Ελληνική πλευρά που συμφώνησε πάντως να ξεκινήσει ο ερχομός εκπροσώπων των θεσμών κατά κλιμάκια, για να προχωρήσει ο έλεγχος των δημοσιονομικών στοιχείων.

Και όλα αυτά καθώς ακολουθούν 3 ακόμη εβδομάδες με ιδιαίτερα βαριές δανειακές ανάγκες για το Δημόσιο, η εκπλήρωση των οποίων αναμένεται να εξανεμίσει τα Ταμιακά του διαθέσιμα.

Εκτός αν υπάρξει συγκέντρωση νέων Δημόσιων εσόδων μέσω των ρυθμίσεων (που ακόμη πάντως δεν έχουν νομοθετηθεί), ενδεχόμενο που είναι μάλλον στη σφαίρα της υψηλής αισιοδοξίας.

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος και με αναφορές στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος με ασαφές ερώτημα προς το εκλογικό σώμα (έστω και με την άμεση διάψευσή του), η υποτονικότητα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο και η ψύχραιμη στάση των καταθετών οφείλουν να καταγραφούν ως θετικές εξελίξεις.

Οι συμμετέχοντες στο Χ.Α. τηρούν εμφανή στάση αναμονής, καθώς η ρηχότητα και η έλλειψη αγοραστών που το χαρακτηρίζει θα απαιτούσε όγκους αρκετών συνεδριάσεων για να ολοκληρωθεί η ρευστοποίηση ενός αξιοπρεπώς μεγάλου αριθμού μετοχών στο ενδεχόμενο της περαιτέρω αποεπένδυσης και σε τιμές αισθητά χαμηλότερες από τις τρέχουσες.

Αναβάλλουν, επομένως, την υλοποίηση τέτοιων σκέψεων και αποδέχονται “σιωπηρά” τον εγκλωβισμό τους στις Ελληνικές τοποθετήσεις, με την ελπίδα “κάτι να αλλάξει”, επιτρέποντας έτσι τεχνικού χαρακτήρα αντιδράσεις.

Από την άλλη πλευρά, η χθεσινή ημέρα είχε ιδιαίτερο ειδικό βάρος για τη ιστορία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς ο Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε τη διαδικασία της αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της ύψους 1,1 τρισ ευρώ ποσοτικής χαλάρωσης, που θα διαρκέσει σε πρώτη φάση επί 18μηνο. 

Στόχος είναι να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός της Ευρωζώνης και η μέσω μιας ανταγωνιστικότερης ισοτιμίας του ευρώ με τα λοιπά νομίσματα αναζωογόνηση των Ευρωπαϊκών Οικονομιών.

Είναι φανερό ότι η Ελληνική Οικονομία, που είναι απούσα από την ιστορική αυτή εξέλιξη, πρέπει το συντομότερο να ολοκληρώσει τις αναγκαίες διαδικασίες αξιολόγησής της ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει.

“Διαφορετικά, η συνέχιση της άγονης σπατάλησης χρόνου θα οδηγήσει σε πλήρη ασφυξία στην Οικονομία και αναπόφευκτα σε νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη με πρωταγωνιστές τις Τραπεζικές μετοχές και ‘θύματα’ τις μετοχές άλλων εταιρειών, ερήμην των υγιών θεμελιωδών στοιχείων τους” τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.