“Αντε να χαθείτε”, η Διαπίστωση κι άλλα πολλά…

  • “ΑΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ”: Για όσους το ξεχνούν – και δυστυχώς είναι πολλοί – τους θυμίζουμε ότι πάνω απ’ όλα είναι η χώρα και όχι οι καριέρες ορισμένων ή τα κόμματα!
“ΑΝΤΕ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ” [Ι]: Για όσους το ξεχνούν – και δυστυχώς είναι πολλοί – τους θυμίζουμε ότι η χώρα έφτασε εδώ με συγκεκριμένες ευθύνες όσων είχαν την εξουσία!

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ: Σε ένθερμο υποστηρικτή του Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται ο Francois Hollande που με δηλώσεις του έπλεξε ξανά το εγκώμιο του Ελληνα πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι: «ήταν θαρραλέος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν στις 6 το πρωί έσωσε τη μάχη ώστε το Ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εγγύηση των πιστωτών να είναι στην Ελλάδα (και όχι στο Λουξεμβούργο)

Γι αυτό και τον υποστήριξα και τελικά έδωσε τη συμφωνία του, διακινδυνεύοντας να χάσει μέρος των υποστηρικτών του» .

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ [Ι]:Ο Hollande υποστήριξε επίσης φωτογραφίζοντας και πάλι τον Τσίπρα ότι «εκείνο που χαρακτηρίζει έναν ηγέτη, ο οποίος σαφώς έχει εκλεγεί με ένα άλφα πρόγραμμα, όταν φθάσει μια στιγμή όπου ξεπερνιέται ο ίδιος, βάζει πάνω απ’ όλα την πατρίδα και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας».

Οσο για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, ήταν επωφελής για την Ελλάδα σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο. «Η Ελλάδα θα είχε ταπεινωθεί εάν είχε βγει από την ευρωζώνη, έχοντας εγκαταλειφθεί, απολυθεί, αφεθεί. Αυτό θα ήταν ταπείνωση.

ΝΟΜURΑ: Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, σε βάθος δύο – τριών μηνών, αναμένει για την Ελλάδα η Nomura, στον απόηχο της επίτευξης της επίπονης συμφωνίας με τους δανειστές. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η Ελλάδα πιθανώς θα προκηρύξει – εντός των επόμενων δύο ή τριών μηνών – πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όπως εξηγεί η Nomura, η εν λόγω εκτίμηση συνίσταται στο γεγονός ότι αρκετοί βουλευτές του υπάρχοντος κυβερνητικού συνασπισμού δεν θα υπερψηφίσουν τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους δανειστές.

Έτσι, συνεχίζει η τράπεζα, ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να διαγράψει ορισμένα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προβαίνοντας παράλληλα, στον απαιτούμενο ανασχηματισμό.

NOMURA[I]: Στόχος του Πρωθυπουργού θα είναι η δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα έχει αρκετές πιθανότητες ώστε να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τετάρτης, η Nomura εκτιμά ότι οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ θα ανέρχονται σε τουλάχιστον 11 βουλευτές, γεγονός που θα συνεπάγεται την απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή.

Ως εκ τούτου, υπερθεματίζει η Nomura, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία θα κληθούν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση, έως ότου οριστικοποιηθεί η συμφωνία για το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

(QE) της ΕΚΤ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της ΕΚΤ και μετά τον Σεπτέμβριο του 2016 άφησε ο Yves Mersch, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Όπως τονίζει, το QE είτε θα ολοκληρωθεί κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί, είτε θα λάβει παράταση.

Κατά τον ίδιο, ολόκληρη η Ευρωζώνη χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και πρέπει να τιμήσει το όνομά της, ως νομισματική ένωση. Σε αισιόδοξο τόνο ο τραπεζίτης εξέφρασε την βεβαιότητα πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα ισχυροποιηθεί.

X.A. [Mαν. Xατζ.]: Στα 139 χρόνια λειτουργίας του Χρηματιστηρίου είναι η 12η φορά που οι συναλλαγές σταματούν από κάποιο γεγονός που δεν συνδέεται με προγραμματισμένες αργίες.

Από αυτές οι παλαιότεροι της γενιάς μου στο Χρηματιστήριο έχουν ζήσει τις 6. Θα περίμενε κανείς  η πτώχευση του Τρικούπη να αποτελεί το πρώτο ιστορικό γεγονός για την παύση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο.

Ωστόσο στην σύντομη έρευνα κάποιων αξιόπιστων πηγών (ΧΑΑ, ΣΜΕΧΑ) διαπιστώνεται ότι η πρώτη παύση συναλλαγών γίνεται το 1923 για ένα μήνα η οποία διήρκησε από τις 21 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς έως τον Ιούλιο όπου υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάννης.

Το 1931 το Χρηματιστήριο θα κλείσει επί 15 μήνες λόγω της ακραίας χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας, του κραχ που ακολούθησε και της αδυναμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών.

Σύμφωνα με άλλες πηγές και δημοσιεύματα το χρηματιστήριο έκλεισε την 6η Απριλίου του 1941 –είσοδος των κατοχικών δυνάμεων στην Αθήνα- έως τις 9 Μάιου του 1941 και ξανά διέκοψε την λειτουργία του κατά την διάρκεια της κατοχής (2/7/1941 – Ιανουάριος 1942).

Μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο η επόμενη διακοπή των συναλλαγών ήρθε την περίοδο της δικτατορίας στις 12 Δεκεμβρίου του 1972 με αφορμή κερδοσκοπικά φαινόμενα για να επαναλειτουργήσει στις 20 Ιανουαρίου του 1973.

Η τελευταία πριν την μεταπολίτευση διακοπή σημειώνεται τον Ιούλιο του 1974 όταν σημειώθηκαν τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο με την επίθεση του Αττίλα στη βόρεια Κύπρο από τον τουρκικό στρατό.

ΑΠΟ το σημερινό “ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ”