Αντίδραση της Λισαβόνας στη συγχώνευση LSE-Deutsche Boerse

Με επιστολή του υπουργού Οικονομικών της, Μάριο Σεντένο, η Πορτογαλία διαμαρτυρήθηκε στην Κομισιόν για την δρομολογημένη συγχώνευση ανάμεσα στην LSE και την Deutsche Boerse, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να βλάψει τον ανταγωνισμό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σεντένο σημειώνει σε επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκέτ Βεστάγκερ ότι «η συγχώνευση θα επηρεάσει αρνητικά την λειτουργία της αγοράς κεφαλαίων».

«Αποτελεί μια ξεκάθαρη απειλή στον ανταγωνισμό» προσθέτει ο ίδιος στην επιστολή, όπως αναφέρει το Reuters και προειδοποιεί ότι «θέτει επίσης σε κίνδυνο την βιωσιμότητα διάφορων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων».

Το υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας ανέφερε πως η επιστολή στάλθηκε τον Ιούλιο και επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της.

«Η Γαλλία και το Βέλγιο έχουν ήδη εκφράσει παρόμοιες απόψεις. Έχουν γίνει επαφές σε διάφορα επίπεδα για το ζήτημα» σημείωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Στην επιστολή τονίζεται επίσης πως η Πορτογαλία είναι ιδιαίτερα ανήσυχη σχετικά με την δική της πρόσβαση στην αγορά μέσω της Euronext, της οποίας είναι μέρος η LSE.

H Euronext, η οποία διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμό χρηματιστηρίων μεταξύ των οποίων και τα χρηματιστήρια του Παρισιού, του Λονδίνου και της Λισαβόνας, θα μετατραπεί σε πολύ μικρότερο παίκτη αν προχωρήσει το ντιλ ανάμεσα στην γερμανική Deutsche Boerse και στην LSE.