Αλ. Χαρίτσης: Μεγάλο το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Ελλάδα

«Μεγάλο το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Ελλάδα». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο 11ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων (11th Annual Greek Roadshow) στο Λονδίνο.

Το φετινό Roadshow σημείωσε για μία ακόμη φορά σημαντική επιτυχία, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στις εισηγμένες εταιρείες που συμμετείχαν να παρουσιάσουν τις επιχειρηματικές εξελίξεις και τις προοπτικές ανάπτυξής τους σε εκπροσώπους διεθνών επενδυτών.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα του Roadshow, με θέμα: «Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά επιταχύνει την πραγματική οικονομία», κύριος ομιλητής ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης, υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ, υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Τα θέματα που καλύφθηκαν, αφορούσαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις σχετικές επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετούνται για την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι: «Από τη συμμετοχή μας στο Roadshow και τις σχετικές συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με την ελληνική και τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα προκύπτει πολύ έντονο ενδιαφέρον για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και για τις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται. Από την πλευρά μας, παρουσιάσαμε με αναλυτικό τρόπο τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης σε δημοσιονομικό, μακροοικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο, που εξασφαλίζουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας και την επιστροφή της σε αναπτυξιακή τροχιά».

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Το φετινό Roadshow στο Λονδίνο είναι το ενδέκατο στη σειρά. Μαζί με το αντίστοιχο της Νέας Υόρκης, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες, στόχο έχουν την προβολή των επιχειρήσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο πλαίσιο προώθησης της ελληνικής οικονομίας στα διεθνή χρηματοοικονομικά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές, όπως φαίνεται από τις συναντήσεις μας αυτές τις δύο ημέρες στο Λονδίνο, παρακολουθούν στενά τις ελληνικές εταιρείες – αυτό υποδηλώνουν, άλλωστε και τα στοιχεία συμμετοχής των επενδυτικών οίκων, αλλά και το πλήθος των συναντήσεων με τις εταιρείες – μελετούν τα εταιρικά αποτελέσματα, αξιολογούν τις επενδυτικές εναλλακτικές και προετοιμάζονται για υλοποίηση τοποθετήσεων.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, φαίνεται να θεωρούν τα σημεία που καθορίζουν την επενδυτική τους συμπεριφορά. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η διεθνής τάση για αξιοποίηση των κεφαλαιαγορών όχι μόνο για τη χρηματοδότηση, αλλά και την αποτελεσματική κατανομή των πόρων σε ένα περιβάλλον στο οποίο είναι επιτακτική η ανάγκη για μείωση της μόχλευσης».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητής Χαράλαμπος Γκότσης, σημείωσε ότι:

«Για τους ξένους επενδυτές έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι, αυτήν τη στιγμή, στη χώρα υπάρχει πολιτική, κοινωνική και τραπεζική σταθερότητα. Το γεγονός αυτό βελτιώνει την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλεται η ελληνική οικονομία και η χώρα.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις μεγάλες αποδόσεις που υπόσχονται οι ελληνικοί τίτλοι, αλλά και το μειωμένο κόστος ανά μονάδα προϊόντος για τις παραγωγικές επενδύσεις, η χώρα μας παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο για συμμετοχικές επενδύσεις σε υπάρχουσες εταιρείες, αλλά και σε άμεσες που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να μείνουν οι νέοι μας στον τόπο τους.

Άλλωστε, μια οικονομία της οποίας οι περισσότερες επιχειρήσεις χρειάζονται αναδιάρθρωση, χρειάζεται κεφάλαια και αυτά δείχνουν τα Funds που συμμετέχουν στο Roadshow, είναι διατεθειμένα να κινητοποιήσουν, αφού υπόσχονται καλές αποδόσεις.

Η συγκυρία δείχνει να είναι ευνοϊκή, στο χέρι μας είναι η μεν κυβέρνηση να πείσει τους ξένους ότι η χώρα αλλάζει σελίδα οι δε επιχειρήσεις ότι τα φιλόδοξα σχέδιά τους έχουν προοπτική» επισημαίνει ο κ. Χ. Γκότσης και καταλήγει: « Έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι σ’ αυτό το Roadshow να υπενθυμίσει στους ξένους επενδυτές ότι συμμετέχουν σε μία αγορά η οποία λειτουργεί, εποπτεύεται και ρυθμίζεται, σύμφωνα με όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

____

Ακολούθησε συζήτηση, με τη συμμετοχή του κ. Φραγκίσκου Κουτεντάκη Γεν. Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, του κ. Αντώνη Μπαρτζώκα Αν. Καθηγητή, Διευθυντή και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), του κ. Nicholas Jennett, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB), του κ. Πλάτωνα Μονοκρούσου, Επικεφαλής Οικονομολόγου του Ομίλου Eurobank και Προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Αντώνης Ντατζόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τραπεζιτών της Μεγάλης Βρετανίας (HBA-UK).

Οι εισηγμένες εταιρείες που συμμετείχαν: Alpha Τράπεζα, Folli-Follie, Fourlis Συμμετοχών, Grivalia Properties, Lamda Development, Marfin Συμμετοχών, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Εθνική ΠΑΝΓΑΙΑ, Εθνική Τράπεζα, ΕΛΛΑΚΤΩΡ/ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, Μυτιληναίος/ΜΕΤΚΑ, όμιλος ΣΑΡΑΝΤΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πλαστικά Θράκης, ΤΙΤΑΝ, Τράπεζα Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνικά Χρηματιστήρια Χρηματιστήριο Αθηνών.