Αλτσχάιμερ : Οι αστροναύτες στον Άρη

Αλτσχάιμερ από την κοσμική ακτινοβολία θα εμφανίσουν οι αστροναύτες στον Άρη

 

Σαν να μην έφτανε η μοναξιά, η βαρεμάρα και οι κλειστοφοβικές συνθήκες διαβίωσης, οι αστροναύτες που θα ταξιδέψουν κάποια στιγμή στον πλανήτη Άρη θα κινδυνεύσουν και από εγκεφαλικές βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η κοσμική ακτινοβολία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν (UCI) ανακάλυψαν πως η παρατεταμένη έκθεση στις γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες, που θα χρειασθεί για την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη, επηρεάζει τον εγκέφαλο και προκαλεί βλάβες παρόμοιες με νευροεκφυλιστικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ.

Πειράματα που διενεργήθηκαν σε ποντίκια, έδειξαν ότι ο “βομβαρδισμός” τους με σωματίδια υψηλής ενέργειας, παρόμοια με αυτά από τα οποία συνίστανται οι γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες προκάλεσε εγκεφαλικές φλεγμονές οι οποίες δυσχέραναν την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη νόσο Aλτσχάιμερ

Συγκεκριμένα, τα τρωκτικά εκτέθηκαν σε μια μοναδική δέσμη ακτίνων οξυγόνου υψηλής ενέργειας και σωματιδίων τιτανίου σε ειδικά εργαστήρια της NASA προτού σταλούν σε ειδικούς για εγκεφαλική εξέταση. Στο διάστημα, τα σωματίδια των γαλαξιακών κοσμικών ακτίνων προέρχονται από άστρα που εκρήγνυνται.

Η ομάδα που παρέλαβε και μελέτησε τα πειραματόζωα εντόπισε φλεγμονές στους εγκεφάλους τους. Οι φλεγμονές αυτές  προκαλώντας παρενέργειες αντίστοιχες με το Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα, κατόπιν εξέτασης διάρκειας έξι εβδομάδων μετά την έκθεση στην ακτινοβολία, διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια είχαν λιγότερες δενδριτικές συνάψεις, δηλαδή απολήξεις στους νευρώνες μέσω των οποίων γίνεται η μεταφορά των ηλεκτροχημικών σημάτων. Τα φορτισμένα σωματίδια φάνηκε πως είχαν καταστρέψει αυτές τις δομές, περίπου όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ. Τεστ έδειξαν επίσης πως οι αλλοιώσεις είχαν επίπτωση στη συμπεριφορά των πειραματόζωων, τα οποία για παράδειγμα έπεφταν σε σύγχυση πολύ πιο εύκολα.

«Δεν είναι καλά νέα για τους αστροναύτες που θα συμμετάσχουν σε ταξίδια διάρκειας δύο-τριών ετών προς και από τον Άρη», δήλωσε στον Guardian ο επικεφαλής της μελέτης Τσαρλς Λίμολι, καθηγητής ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας στο UCI. «Η μειωμένη απόδοση, η δυσλειτουργία της μνήμης, η υποβάθμιση των νοητικών λειτουργιών και η δυσκολία συγκέντρωσης, είναι πιθανόν να επηρεάσουν κρίσιμες δραστηριότητες σε μια τέτοια αποστολή και μπορεί να επιφέρουν μόνιμες βλάβες στην αντίληψη των αστροναυτών», πρόσθεσε.

—Η αντιμετώπιση του προβλήματος

Ένας τρόπος προστασίας του πληρώματος θα ήταν να τοποθετηθεί μια ειδική θωράκιση στα διαστημόπλοια. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Λίμολι, κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε πλήρως το πρόβλημα.

Έχει προταθεί ακόμα η χορήγηση φαρμάκων που θα προστατεύσουν τον εγκέφαλο από τη δράση των ακτίνων.

—Οι επανδρωμένες αποστολές στον Άρη

Όπως συμπληρώνει πάντως ο καθηγητής, αυτό δεν σημαίνει ότι η NASA θα πρέπει να εγκαταλείψει την ιδέα των επανδρωμένων αποστολών στον Άρη, αλλά αναδεικνύουν μία ακόμη σημαντική παράμετρο που θα πρέπει να λάβει υπόψη η διαστημική υπηρεσία. «Τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να εμφανίσουν οι αστροναύτες είναι αυξημένο άγχος και δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, πιθανότατα θα είναι ήπια, κάτι που σημαίνει πως δεν ακυρώνουν πλήρως τα σχέδια για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ διάστημα».

Η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη τη δεκαετία του 2030, ενώ νωρίτερα, την επόμενη μόλις δεκαετία, φιλοδοξεί να στείλει εθελοντές στον Άρη η Ολλανδική εταιρεία Mars One. Ωστόσο, ερευνητές του MIT υποστηρίζουν ότι οι εθελοντές της Mars One, έτσι όπως είναι σχεδιασμένη η αποστολή, θα κινδυνεύσουν με ασφυξία σε 68 μόλις μέρες.