Αλλοδαποί η συντριπτική πλειονότητα των συλληφθέντων της Θεσσαλονίκης

Αλλοδαποί είναι οι 64 από τους 74 συλληφθέντες κατά τη σημερινή αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη, που τελούσαν υπό κατάληψη. Πρόκειται για «αλληλέγγυους» προερχόμενους από ευρωπαϊκές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στα τρία κτίρια, (το πρώην ορφανοτροφείο “Μέγας Αλέξανδρος”, στην οδό Γρ. Λαμπράκη στην Άνω Τούμπα, το “Μανδαλίδειο Μέγαρο” στην παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης και ένα 8όροφο κτίριο, επί της οδού Καρόλου Ντηλ, στο κέντρο της πόλης), προσήχθησαν αρχικά 107 άτομα που βρίσκονταν στο εσωτερικό τους και οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξεταστούν.

Στο μεταξύ, μπουλντόζες ξεκίνησαν το μεσημέρι και συνέχιζαν έως τις πρώτες απογευματινές ώρες, την επιχείρηση κατεδάφισης του κτιρίου του πρώην ορφανοτροφείου “Μέγας Αλέξανδρος”, στην Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, στο οποίο βρίσκονταν και κάποιοι πρόσφυγες. Μέσα στο κτίριο υπήρχαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού καθώς και άλλος εξοπλισμός, που πριν ξεκινήσει η επιχείρηση κατεδάφισης, απομακρύνθηκαν και εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν με φορτηγά, πιθανότητα σε δομές φιλοξενίας προσφύγων. Την επιχείρηση κατεδάφισης επιτηρούν δυνάμεις της αστυνομίας.

Με κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη απάντησαν οι αντιεξουσιαστές στην αστυνομική επιχείρηση.

Οπως αναφέρουν σε σχετική ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, η κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Εγνατίας έγινε «ως άμεση απάντηση στα πογκρόμ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στους κατειλημμένους χώρους στέγης προσφύγων – μεταναστών». Οι αντιεξουσιαστές ζητούν ταυτόχρονα την «άμεση απελευθέρωση των διωκόμενων συντρόφων μέχρι τις 12.00, καθώς και την άμεση ανάκληση της κατεδάφισης της κατάληψης του ορφανοτροφείου, μέσα στους χώρους του οποίου βρίσκεται τεράστιος εξοπλισμός ένδυσης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Σχολιάζοντας την επιχείρηση εκκένωσης το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη μας βρίσκει αντίθετους. Η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς».