Αιολική ενέργεια: Μικρά έργα και όχι πάρκα-μαμούθ θέλουν στην Κρήτη

Να ακυρωθούν τα επενδυτικά σχέδια για κατασκευή τεραστίων αιολικών πάρκων στους τέσσερις νομούς της Κρήτης ζητάει με επιστολή του στις αρμόδιες αρχές το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, ενόψει της δημόσιας διαβούλευσης για το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Κρήτης. Στόχος του είναι η δημιουργία μικρών έργων και κατά συνέπεια δημιουργία ή δραστηριοποίηση πολλών μικρών τοπικών επιχειρήσεων κι όχι η είσοδος «κολοσσών».

Το Επιμελητήριο εκπροσωπώντας την επιχειρηματικότητα σε όλο τον νομό Ηρακλείου έπειτα από διεξοδική συζήτηση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατέθεσε τις θέσεις του σε σχέση με τις προσπάθειες εφαρμογής “τερατωδών”, όπως τα χαρακτηρίζει, επενδυτικών σχεδίων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, για κατασκευή αιολικών πάρκων, στους τέσσερις νομούς της Κρήτης σε συνδυασμό με κοινή διασύνδεσή τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας, μέσω υποβρυχίου καλωδίου, συνολικής ισχύος που φτάνει ή που ξεπερνά την ήδη εγκατεστημένη θερμική ισχύ.

Στην επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό ΠΑΠΕΝ κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και στην περιφέρεια Κρήτης (στην Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Βιομηχανίας κα Μανασάκη – Ταβερναράκη Βιργινία και στον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος & Χωροταξίας κ. Καλογερή Νικόλαο) αναφέρεται η αντίθεσή του στα εν λόγω έργα. Αντίθετα προτείνεται να απελευθερωθούν οι«μικρές» ανεμογεννήτριες για τις επιχειρήσεις και άλλους φορείς ή φυσικά πρόσωπα, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο αφενός μεγαλύτερη διασπορά (μικρών) σταθμών παραγωγής και αφετέρου δυνατότητα επένδυσης από μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νησιού.

Σκοπός της πρότασης είναι η δημιουργία μικρών έργων, και κατά συνέπεια δημιουργία ή δραστηριοποίηση πολλών μικρών τοπικών επιχειρήσεων παρά η είσοδος κολοσσών.

Τέλος το Επιμελητήριο δηλώνει θετικό στο έργο διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα, από το κράτος, με δημόσιους πόρους ως βασικό έργο υποδομής.

«Οι επενδύσεις αυτού του μεγέθους στο χώρο της ενέργειας προδικάζουν μια ‘υπερανάπτυξη’ σε βάρος του περιβάλλοντος και δεν δημιουργούν, κατά τη λειτουργία τους, θέσεις εργασίας και κοινωνικό πλούτο. Την ίδια στιγμή, επενδύσεις που προτείνονται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρονίζουν ή ακυρώνονται εξαιτίας του δαιδαλώδους γραφειοκρατικού συστήματος που αδυνατεί να δώσει λύσεις ακόμη και σε απλά ζητήματα. Ζητούμε να υπάρξει σχεδιασμός τόσο σε επίπεδο σκοπιμότητας όσο και σε επίπεδο χωροθέτησης και σχέδιο διασύνδεσης προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις-παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον» επισημαίνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου.