Αγριεύει ο πόλεμος Μητσοτακικών – Καραμανλικών στη ΝΔ

Μετακομίζει μέσα σε υπόγειο ψυχροπολεμικό κλίμα η Νέα Δημοκρατία, η οποία ταλανίζεται υπόκωφα από την κόντρα καραμανλικών-σαμαρικών γύρω από την πορεία των χρεών επί κυβερνήσεων Καραμανλή. Την ίδια στιγμή, η ηγετική ομάδα επιχειρεί να ξεφύγει από μια ραγδαία εσωκομματική εσωστρέφεια προσπαθώντας να συντηρήσει την επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον της κυβέρνησης.

Μέσα σε όλα τα προβλήματα, ο Κυριάκος έχει να αντιμετωπίσει και όσα συστήματα έχουν ξαμοληθεί αναζητώντας ηγετική φυσιογνωμία στην Κεντροαριστερά, εκτός των σημερινών επικεφαλής, με μεταρρυθμιστικό και φιλοτροϊκανικό πρόσημο. Το δείπνο των οκτώ και η πρόταση προς τον Γιάννη Στουρνάρα να ηγηθεί απασχολεί σφόδρα τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι επιτελείς του επιχειρούν να βρουν αν πίσω από τον Σημίτη, τον Πάγκαλο και τους υπόλοιπους έξι κρύβονται οικονομικά, επιχειρηματικά ή πολιτικά συμφέροντα, που με τον τρόπο τους αμφισβητούν τη μεταρρυθμιστική δύναμη του Μητσοτάκη αλλά και τη δυνατότητά να επικρατήσει στο μετριοπαθές Κέντρο, όπως είναι η επιδίωξή του.

Στο παρασκήνιο λέγεται ότι η έμπειρη Ντόρα Μπακογιάννη έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να ανακαλύψει από πού προέρχεται αυτή η υπονόμευση, με δεδομένο ότι τόσο ο Θόδωρος Πάγκαλος όσο και οι Διαμαντοπούλου-Χρυσοχοΐδης φέρονται να διάκεινται θετικά απέναντι στον νέο πρόεδρο της Ν.Δ.

 Δικαιώνονται

Στα εσωτερικά τώρα της Ν.Δ., η αντιπαράθεση υποβόσκει μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, για τη διαδικασία καταγραφής των ελλειμμάτων την επίμαχη περίοδο 2009-2010. Οι καραμανλικοί βουλευτές επιχαίρουν θεωρώντας ότι δικαιώνονται, αφού η παραπομπή σε δίκη αποδέχεται, έστω και θεωρητικά, ότι έγινε υπερδιόγκωση των στοιχείων.

Ο Γιάννης Μιχελάκης μέσα από την ιστοσελίδα του έβαλε κατά της ηγεσίας της Ν.Δ.: «Είναι χαρακτηριστικό ότι από το γραφείο Τύπου της Συγγρού βγήκαν χθες επτά ανακοινώσεις! Καμία δεν αφορούσε την υπόθεση του Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ», έγραψε σε άρθρο του ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε: «Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία και όχι για την υπόθεση των φουσκωμένων ελλειμμάτων, που οδήγησαν τη χώρα στο μνημόνιο». Αντί άλλης απάντησης, μια μουδιασμένη Ν.Δ. ενέμεινε σε ένα σχόλιο του Γ. Κουμουτσάκου στο Twitter, στο οποίο λέει ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι πάντα σεβαστές, είτε είναι αρεστές είτε δυσάρεστες.

Ο Μιχελάκης πάντως τραβάει το σχοινί και σε μπαράζ δημοσιευμάτων του ισχυρίζεται ότι η Ν.Δ. σιώπησε για χάρη της ενδεχόμενης απορρόφησης ή συνεργασίας της Δράσης και του Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος υπερασπίζεται με φανατισμό τον Γεωργίου και την ΕΛΣΤΑΤ. Η καραμανλική Ν.Δ. πνέει μένεα κατά του Αντώνη Σαμαρά, καθώς του χρεώνουν ότι τον Απρίλη του 2012 με άρθρο στη «WSJ» αποδέχτηκε το έλλειμμα του 2009 στο 15% και την επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός στην τρικομματική κυβέρνηση. Στον χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και το ΠΑΣΟΚ, όπου με συνεχείς ανακοινώσεις και σχόλια επιχειρούν να αναδείξουν υπόγεια συνεργασία της καραμανλικής πτέρυγας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι τραγική όμως για τη χώρα η κοινή τους προσπάθειά να μη βγει η αλήθεια, να μη μάθει ο ελληνικός λαός τους υπευθύνους για τον εκτροχιασμό της οικονομίας και την κρίση την περίοδο 2004-2009», επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Στον χορό της αντιπαράθεσης έχει μπει και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, που με μακροσκελείς ανακοινώσεις του υπερασπίζεται τον Ανδρέα Γεωργίου και επιτίθεται στην κυβέρνηση Καραμανλή για εκτροχιασμό των ελλειμμάτων.

Πάντως, ο καραμανλικός εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος αποφάσισε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τουιτάροντας το εξώφυλλο του βιβλίου του Γιάννη Παπαθανασίου, υπουργού Οικονομικών επί Καραμανλή, από το 2011, με τίτλο «Με τη γλώσσα των αριθμών – Η αλήθεια για την Οικονομία».

topontiki.gr