Όλοι αθώοι για το Βατοπαίδι!

Στην πλήρη αθώωση και των 14 κατηγορουμένων, μοναχών, κρατικών υπαλλήλων, συμβολαιογράφων κλπ, για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, μετά από ακροαματική διαδικασία δυο ετών, ανακοίνωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η απόφαση αυτή, εννέα χρόνια μετά από την ανακίνηση του θέματος που ουσιαστικά αποτέλεσε τον “επίλογο” της κυβέρνησης Καραμανλή, πέραν της κρίσης περί αθωότητας των κατηγορουμένων, αναγνώρισε πως η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής ανήκουν στο Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούν ακόμη αστικές δίκες για το θέμα. Η υπόθεση, ως γνωστόν αφορά στις αποκαλούμενες “ιερές ανταλλαγές” ακινήτων με το ελληνικό Δημόσιο. Μια απόφαση που έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από ιερείς, μοναχούς, μοναχές και πιστούς που παρακολούθησαν την εκφώνηση της.

Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία είχε εισηγηθεί την αθώωση και των 14 κατηγορουμένων, έκρινε πως από την ακροαματική διαδικασία δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεών της με ακίνητα του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές, στο σκεπτικό της απόφασής τους, τόνισαν  ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν “λόγω ελλείψεως κυρίως του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε λίγες περιπτώσεις λόγω έλλειψης στοιχείων της αντικειμενικής υποστάσεως των αδικημάτων”.

“Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας, όμως, δεν είμαι”

“Αμαρτωλός είμαι, απατεώνας, όμως, δεν είμαι”, είχε πει στην απολογία του η ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος μαζί με τον μοναχό Αρσένιο και άλλους 12 κατηγορουμένους κλήθηκαν να λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της ηθικής και φυσικής αυτουργίας σε πράξεις απιστίας, ψευδείς βεβαιώσεις, ψευδορκία, αλλά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μεταξύ των κατηγορουμένων, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη, σύζυγος του πρώην υπουργού της ΝΔ, Γιώργου Βουλγαράκη, ο αδελφός της, Δημήτρης και ο πατέρας της, Διονύσης Πελέκης, δικηγόροι και οι δύο. Επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος και ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γ.γ. του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη και  στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρός του Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.