Έτοιμος ο Putin να λύσει τις εδαφικές διενέξεις με την Ιαπωνία

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει αποφασιστικά βήματα για να επιλύσει τη διένεξη με τηνΙαπωνία που διαρκεί επτά δεκαετίες και αφορά μια αλυσίδα νησιών στον Ειρηνικό τα οποία ελέγχονται από τη Ρωσία.

“Το παρελθόν δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για να κινηθούμε προς τα εμπρός”, δήλωσε ο Πούτιν μιλώντας σ’ ένα επιχειρηματικό φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ της ρωσικής άπω ανατολής, όπου συναντήθηκε με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε. “Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα απαλλαγούμε από προβλήματα που δεν μας επιτρέπουν να κινηθούμε προς τα εμπρός”.

Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως, μολονότι η Ρωσία είναι έτοιμη να δράσει αποφασιστικά για να βρεθεί μια λύση στη διένεξη, όλα τα βήματα πρέπει να έχουν προηγουμένως μελετηθεί εμπεριστατωμένα.

Στην ομιλία του, ο Πούτιν δήλωσε ακόμη πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει οποιεσδήποτε ενέργειες ενδέχεται να αυξήσουν περαιτέρω τις εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε πως η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να επιστρέψει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά της, αλλά τόνισε: “Πιστεύω πως οποιεσδήποτε ενέργειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση είναι αντιπαραγωγικές”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ