Έξωση της Ουγγαρίας από την ΕΕ λόγω της στάσης της στο προσφυγικό ζητά ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου

A Hungarian police officer watches as migrants arrive at the train station in Hegyeshalom, Hungary, October 6, 2015. Austria and Germany have committed to backing Greek efforts to secure more EU funds to cope with the influx and to boost staff on the ground. Many of the almost 400,000 migrants who have arrived in Greece this year have later passed through Austria on their way to Germany. REUTERS/Leonhard Foeger

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου ζήτησε έξωση της Ουγγαρίας από την ΕΕ λόγω της όλο και πιο εχθρικής προσέγγισής της στο προσφυγικό, ενώ η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν κατηγορείται ότι υποκινεί ξενοφοβικές τάσεις με στόχο το μπλοκάρισμα του ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, ο Ζαν Άσελμπορν δήλωσε πως η Ουγγαρία θα έπρεπε προσωρινά ή ακόμα και μόνιμα να εκδιωχθεί από την ΕΕ επειδή μεταχειρίζεται τους αιτούντες άσυλο «χειρότερα από άγρια ζώα».

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Die Welt, είπε πως «οποιοσδήποτε σηκώνει φράχτες κατά των προσφύγων, σαν την Ουγγαρία, ή καταπατά την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης θα έπρεπε να αποκλείεται προσωρινά, ή, αν είναι απαραίτητο, για πάντα, από την ΕΕ».

Ο Άσελμπορν ζήτησε να αλλάξουν οι κανόνες της ΕΕ ώστε να είναι ευκολότερη η έξωση της Ουγγαρίας, καθώς αυτός θα ήταν «ο μόνος τρόπος διατήρησης της συνοχής και των αξιών της ΕΕ».

Ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιτζάρτο, απαντώντας, χαρακτήρισε «ελαφρών διανοητικών βαρών» τον Άσελμπορν και τα σχόλιά του ως «πομπώδη, εκνευρισμένα και εν είδει κηρύγματος».

Όπως είπε, μόνο οι Ούγγροι έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν με ποιος επιθυμούν να ζουν, προσθέτοντας ότι κανένας γραφειοκράτης των Βρυξελλών δεν μπορεί να τους στερήσει αυτό το δικαίωμα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ουγγρική κυβέρνηση ο Σιτζάρτο πρόσθεσε: «Είναι λίγο περίεργο που ο Ζαν Άσελμπορν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- και οι δύο προερχόμενοι από τη χώρα της φορολογικής βελτιστοποίησης- μιλούν για διαμοιρασμό των βαρών. Αλλά κατανοούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό: Η Ουγγαρία θα έπρεπε να σηκώσει βάρη που δημιουργήθηκαν από τα λάθη άλλων».

To Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επίσης ζήτησε από την Ευρώπη να λάβει μέτρα κατά της Βουδαπέστης μετά από τις καταγραφείσες περιπτώσεις κακομεταχείρισης αιτούντων άσυλο που, όπως υποστηρίζει, είναι κατά παράβαση των υποχρεώσεων της Ουγγαρίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου. Επίσης, καταφέρεται κατά της καμπάνιας της κυβέρνησης του Ορμπάν εναντίον μιας προσπάθειας για επιβολή υποχρεωτικής ποσόστωσης στη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε χώρες- μέλη.

Σημειώνεται πως στις 2 Οκτωβρίου η Ουγγαρία πρόκειται να κάνει δημοψήφισμα σχετικά με το συγκεκριμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει την αποστολή 1.294 αιτούντων άσυλο στην Ουγγαρία. Η κυβέρνηση Ορμπάν έχει κυκλοφορήσει ένα φυλλάδιο 18 σελίδων, αποστέλλοντάς το σε εκατομμύρια ουγγρικά νοικοκυριά, ζητώντας από τους πολίτες να το απορρίψουν, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο θέτει σε κίνδυνο την κουλτούρα και τις παραδόσεις της χώρας.