Έξυπνοι μετρητές: Το Σεπτέμβριο οι διαγωνισμοί για 7,5 εκατ. συστήματα

Μέσα στον Σεπτέμβριο «ανοίγουν» οι προσφορές για τους έξυπνους μετρητές, διεμήνυσε κατά την ομιλία του σε αναπτυξιακό-επενδυτικό forum ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, Γεώργιος Παπουτσής.

Όπως είπε, όταν ολοκληρωθεί το έργο σε όλη την Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα πρέπει να εγκατασταθούν περίπου 7,5 εκατ. μετρητές, ενώ το κόστος θα αγγίξει το 1,5 δισ. ευρώ.

Με τους έξυπνους μετρητές, ανέφερε ο κ. Παπουτσής, υπάρχει η δυνατότητα υπολογισμού της κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο και να υπάρξουν πολυζωνικά δίκτυα. Στόχος του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ηεξυπηρέτηση των πελατών στο μέλλον να γίνεται μέσω call centers.

Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε ακόμα στο μηχανογραφικό σύστημα GIS, με το οποίο θα μειωθεί ραγδαία ο χρόνος της επιδιόρθωσης των βλαβών. Αυτή την περίοδο υπάρχουν δύο πιλοτικά έργα, σε Δυτική Θεσσαλονίκη και Μεσόγεια (στην Αττική) και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα σε βάθος πενταετίας. Ο προϋπολογισμός θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ συμμετείχε στο αναπτυξιακό-επενδυτικό φόρουμ «Επενδύσεις και Υποδομές για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Καινοτομία», που διοργανώνεται από την Επενδυτική Πρωτοβουλία Α-Energy Investments Energy, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, με την υποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή του ΥΠΑΠΕΝ, του υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΕ.