Έκλεισε η συμφωνία για τα δημοσιονομικά -Στη Βουλή αύριο ο Προϋπολογισμός του 2017

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα καταθέσει αύριο, Δευτέρα, στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2017, με την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760 εκατ. ευρώ), όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και ένα επιπλέον κονδύλι, ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε Υγεία και Παιδεία. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2017, ενώ θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 1,8% του ΑΕΠ «για λόγους ασφαλείας».

Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των δανειστών ολοκληρώθηκε με συμφωνία, με δεδομένο το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού 600 εκ.ευρώγια το 2018, ωστόσο «υποχώρησαν για το κενό των 50 εκ.ευρώ για το 2017″, με το πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 1%.

Σημειώνεται ότι αργά την Κυριακή, αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών και ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, με αντικείμενο την 3η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το άνοιγμα των αγορών.