Άνοδος στο ΧΑ +2,20% στις 859 μον. – λόγω Draghi έως +19% οι τράπεζες

Μετά την ενδοσυνεδριακή διόρθωση νέες σημαντικές αγορές εκδηλώνονται στις τράπεζες που ενισχύονται έως +19% – Μεικτές τάσεις στον FTSE 25
Εντυπωσιακά αλλαγμένη είναι η εικόνα της αγοράς μετά το μεσημέρι, καθώς η συνάντηση με τον Μ. Draghi της ΕΚΤ απέδωσε καρπούς ανέφερε ο έλληνας ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης και η εξέλιξη αυτή άλλαξε άρδην το κλίμα στο Χ.Α., από αρχική διόρθωση σε δυναμική επάνοδο των αγοραστών.

Όμως η Γερμανία εμφανίζεται άτεκτη, η Ελλάδα θα προσγειωθεί στην πραγματικότητα δηλώνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.  Η αγορά μετά το εντυπωσιακό ράλι εκτόνωσης αλλά και υπερβολής που έγινε χθες, φέρνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2011 σήμερα συμπεριφέρεται πιο ψύχραιμα.
Η ΕΚΤ θέτει veto στα σχέδια για αύξηση των εντόκων από τα 15 στα 25 δισ., οι όροι που θέτει για την ρευστότητα των τραπεζών και ο τρόπος αξιοποίησης των 1,9 δισ. που προκύπτουν από την συμφωνία ΕΚΤ και Ελλάδος μειώνει τον πήχη των προσδοκιών ότι η συμφωνία που θα υπάρξει θα είναι χαμηλού βεληνεκούς.
Οι αγορές θέλουν συμφωνία, στην Ελλάδα θέλουμε καλή συμφωνία αλλά η ουσία είναι ότι όσο πιο βιώσιμη και ρεαλιστική είναι η συμφωνία τόσο πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας θα είναι.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την ενδοσυενδριακή διόρθωση καταγράφει σημαντικά κέρδη, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 818,43 μονάδες (-2,63%) και διακύμανση έως τώρα 5,41%!
Ο τζίρος σε αυξημένα επίπεδα και σήμερα καθώς διαμορφώνεται στα 150 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος φτάνει στα 285 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 261 εκατ. έχουν διακινηθεί στις τράπεζες και τα 9 εκατ. στα warrants.
Χθες, στο ιστορικό ράλι, η τζίρος διαμορφώθηκε στα 219 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος εκτοξεύτηκε στα 408,6 εκατ. τεμάχια, με τα 391 εκατ. τεμάχια διακινούνται στις τράπεζες και το 55% αυτών ήτοι 212 εκατ. τεμάχια στη Eurobank!
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης είναι το volatility το οποίο “χτύπησε” κόκκινο ειδικά σε κάποιες τραπεζικές μετοχές αλλά και στα warrants. Μετά το εντυπωσιακό, ιστορικών διαστάσεων ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο και την εξίσου εντυπωσιακή βελτίωση στα ομόλογα… η πραγματικότητα έρχεται να μας θυμίσει ότι ναι μεν η Ελλάδα έχει κάνει θετικά διαπραγματευτικά βήματα προόδου αλλά τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί.
Με όρους αγοράς ήταν εύλογη η ενδοσυνεδριακή διόρθωση μετά το ντελίριο αγορών. Βραχυχρόνια μια διακύμανση μεταξύ 880 με 820 μονάδων δεν θα θεωρείτο παράλογη.
* ,