XAA: Χαρακτηριστική η αδυναμία του να συνεχίσει τη χθεσινή ανοδική αντίδραση - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

XAA: Χαρακτηριστική η αδυναμία του να συνεχίσει τη χθεσινή ανοδική αντίδραση

13.01.2016 18:12

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Σε πτωτική τροχιά επέστρεψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, δείχνοντας χαρακτηριστική αδυναμία να συνεχίσει τη χθεσινή ανοδική αντίδραση, υπό το βάρος κυρίως των μη τραπεζικών μετοχών.

Επιστροφή στην πτωτική πορεία για το Χ.Α.Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,83% στις 589,35 μονάδες, ελάχιστα υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας τα οποία ήταν στις 588,74 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 95,95 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 2,4 εκατ. μόνο σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 169,23 μονάδες με απώλειες 0,45%, ενώ σημαντικές ήταν οι απώλειες του Mid Cap, ο οποίος έκλεισε στο -2,55% και στις 774,84 μονάδες. Θετικός κατά 0,81% ήταν ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 53,56 μονάδες, έχοντας μάλιστα διακινήσει 88,8 εκατ. τεμάχια.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν η δεύτερη μέσα στην εβδομάδα που η αγορά “αποφασίζει” στο τελευταίο ημίωρο την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει. Αν και σχεδόν σε όλη τη διαπραγμάτευση ο γενικός δείκτης κινήθηκε σαν βρισκόταν σε “λιμνάζοντα νερά”, τελικά έκλεισε με διευρυμένες απώλειες, κάτω από τις 590 μονάδες.

Μάλιστα, αν και οι συναλλαγές ξεκίνησαν με τη διάθεση των επενδυτών να συνεχίσουν την ανοδική πορεία, οδηγώντας τον γενικό δείκτη να φτάσει έως και το +0,76%, μία “ανάσα” από τις 599 μονάδες, γρήγορα η επιφυλακτικότητα κυριάρχησε στις εντολές. Μέχρι τις 16:00 ο γενικός δείκτης ταλαντεύτηκε, αδυνατώντας όχι μόνο να αποκαταστήσει την επαφή της με τις 600 μονάδες, αλλά και να προχωρήσει σε κατοχύρωση των κερδών της χθεσινής συνεδρίασης. Οι απώλειες διευρύνθηκαν μετά τις 16:00, και κυρίως στις δημοπρασίες, όπου μάλιστα δόθηκαν σημαντικές εντολές πώλησης.

Έτσι η αγορά επιβεβαίωσε ότι η χθεσινή ανοδική αντίδραση είχε καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά, μετά άλλωστε από πέντε ημέρες συνεχούς πτώσης, με τη συνέχιση της ανόδου να απαιτεί εξελίξεις στο διαπραγματευτικό μέτωπο. Η αγορά παρακολουθεί τις επαφές του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με Ευρωπαίους ομολόγους του ενόψει του αυριανού Eurogroup, από το οποίο αναμένεται να αποκωδικοποιηθούν τα μηνύματα των Ευρωπαίων.

Στο μεταξύ, αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά είχε και η διαρροή από αξιωματούχους της Ευρωζώνης, ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η πρόταση των ελληνικών Αρχών για το Ασφαλιστικό, καθώς αυτό θα γίνει μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Κατά συνέπεια, δεν αναμένεται υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων ούτε στο αυριανό Eurogroup, αλλά ούτε και σ’ αυτό του Φεβρουαρίου που συγκαλείται σε τρεις εβδομάδες από σήμερα.

Σε τεχνικό επίπεδο τώρα, ο FTSE 25 δοκίμασε ανεπιτυχώς σήμερα τις αντοχές του στις 171 μονάδες, επίπεδα που θεωρούνται από τους αναλυτές ιδιαίτερα “σκληρά”, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιος σημαντικός καταλύτης προκειμένου να βοηθήσει τη διάσπασή της αντίστασης. Μάλιστα, στο τέλος αναδιπλώθηκε στις στηρίξεις του, επίπεδα που πιθανόν να παραμείνει, έως ότου έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα μετά το αυριανό Eurogroup.

Στο ταμπλό τώρα, οι απώλειες των περισσότερων μετοχών διευρύνθηκαν στις δημοπρασίες, με τις Motor Oil, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ να κλείνουν με πτώση που ξεπέρασε το 5%. Η πρώτη διαπραγμάτευση μετά την αναστολή του ΟΛΠ, συνοδεύτηκε με έντονη επιφυλακτικότητα από την αγορά, καθώς έγινε γνωστό ότι το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από την Cosco να βελτιώσει την προσφορά της για το πλειοψηφικό πακέτο του Οργανισμού.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε και η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία έκλεισε με απώλειες 4,11% και στα χαμηλά ημέρα των 8,40 ευρώ, όπου και δόθηκε στις 17:13 ένα πακέτο 108 χιλ. τεμαχίων. Επίσης, η συμπεριφορά της ΔΕΗ προβλημάτισε σήμερα, η οποία έκλεισε με απώλειες 1,53% και ενώ στο στο πρώτο μισό της συνεδρίασης κινήθηκε σταθερά ανοδικά, έως και το -2,54%.

Απώλειες άνω του 2% σημείωσαν επίσης οι Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ, ενώ πιέσεις δέχτηκε και σήμερα η Folli Follie, η οποία έκλεισε στο -1,42%, καταγράφοντας την έβδομη στη σειρά πτωτική της συνεδρίαση, “καταπνίγοντας” και πάλι μερικές κινήσεις αντίδρασης στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Στις συστημικές τραπεζικές μετοχές, μόνο η Εθνική έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, περιορίζοντας όμως στο τέλος τις απώλειες της στο 0,33%, από 2,67% ενδοσυνεδριακά, ενώ η Πειραιώς περιόρισε στο +0,38% τα κέρδη της, από 2,64% ενδοσυνεδριακά. Η Alpha Bank σταθερά ανοδικά σήμερα, κλείνοντας στα 2,22 ευρώ και στο +2,30%, ενώ η Eurobank κατέγραψε κέρδη 0,94% στα 0,9690 ευρώ.

Στον Mid Cap, η Kleeman έκλεψε την παράσταση σήμερα, ανατρέποντας τις απώλειες του 2,78% πέντε λεπτά πριν την λήξη της κύριας συνεδρίασης και καταφέρνοντας στις δημοπρασίες να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στο +4,86% και στα 1,51 ευρώ. Σήμερα έγινε γνωστό ότι η εταιρεία ιδρύει θυγατρική στο Ντουμπάι, με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση της παρουσίας της στην τοπική και περιφερειακή αγορά. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας θυγατρικής ανέρχεται σε 50 χιλ ευρώ.

Στον αντίποδα, η Αττικής έχασε 5,56%, ο ΟΛΘ σημείωσε απώλειες 3,33%, ενώ η Ευρωπαϊκή Πίστη “πήρε πίσω” τα χθεσινά της κέρδη, κλείνοντας σήμερα απώλειες 7,14% και με… 100 τεμάχια όγκο.

CAPITAL.gr

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017