XAA: Με "άλμα" 2,8% έσπασε το πτωτικό σερί - της Αλεξάνδρας Τόμπρα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

XAA: Με “άλμα” 2,8% έσπασε το πτωτικό σερί – της Αλεξάνδρας Τόμπρα

19.01.2016 19:11

Με “άλμα” 2,8% έσπασε το πτωτικό σερί

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

http://www.capital.gr/forum/thread/5471055?messageId=5471055

Κοντά στα υψηλά ημέρας και λίγο κάτω από τις 560 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα “έβγαλε” την αντίδραση που αναμενόταν, “σπάζοντας” το πτωτικό σπιράλ του 2016.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 558,25 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 2,78%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και τις 559,39 μονάδες, όταν και ενισχυόταν κατά 2,99%. Ο τζίρος ανήλθε στα 58,26 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος διαμορφώθηκε στα 93,89 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων μόλις τα 1,26 εκατ. διακινήθηκαν μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Ο FTSE 25 επανήλθε στις 155,47 μονάδες, κλείνοντας στο +2,68%, ενώ κατάφερε να διαπεράσει με ευκολία την αντίσταση των 153 μονάδων, βάζοντας πλέον “πλώρη” για τις 157 μονάδες, πριν δοκιμάσει τις 160-162 μονάδες. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε αρνητικά, κατά 0,14%, ενώ ο τραπεζικός διεύρυνε κατά μία μονάδα, ή 2,35% την απόστασή του από το ιστορικό χαμηλό, κλείνοντας στις 44,08 μονάδες.

Η αγορά πρόσφερε στους επενδυτές αυτό που ζητούσαν, μια αντίδραση μετά από τη συνεχή πτώση του 2016, αλλά κράτησε “αποστάσεις” από μια κίνηση που θα άλλαζε το σκηνικό στο ταμπλό. Στα θετικά της σημερινής συνεδρίασης είναι η επανάκτηση των 550 μονάδων, επίπεδα που θεωρούνται από τους αναλυτές κρίσιμα, εάν δεν θέλουμε να δούμε την αγορά να δοκιμάζει τις 500 μονάδες. Από την άλλη, το επόμενο στοίχημα της αγοράς είναι οι 580 μονάδες, προκειμένου να αντιστραφεί η βραχυπρόθεσμη καθοδική τάση.

Όμως οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, εξέλιξη που προβλημάτισε τους αναλυτές για τα ερείσματα που απέκτησε η σημερινή άνοδος. Σε αυτό, βέβαια, συνέβαλε η “επιμονή” των πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα, ενώ το spread για το δεκαετές ανέρχεται στις 879 μονάδες βάσης.

Να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παρουσιάζουν αντίστροφη καμπύλη, δηλαδή αντί στις κοντινές λήξεις οι αποδόσεις να είναι μικρές και στις πιο μακρινές υψηλότερες ισχύει το αντίθετο, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι ανησυχίες δεν αφορούν στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας, αλλά στην εμπιστοσύνη για την άμεση πολιτική σταθερότητα. Οι συνεχείς καθυστερήσεις σε κρίσιμα μέτωπα, σαφώς δεν βοηθούν στη διαμόρφωση μιας θετικής τάσης, ωστόσο δεν αποκλείονται και οι θετικές εκπλήξεις.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ξεκίνησαν την αξιολόγηση των στοιχείων και των προτάσεων που έδωσε (και θα συνεχίσει να δίνει) η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αποτιμήσουν πόσα νέα μέτρα χρειάζονται έως το 2018 από το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τις παρεμβάσεις στο δημόσιο, την αξιοποίηση της περιουσίας και πολλά άλλα πεδία. Θα αποτιμήσουν επίσης την κατάσταση στο πεδίο των τραπεζών και του νέου κύματος παρεμβάσεων στο πεδίο των κόκκινων δανείων.

Στο μεταξύ, το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές βοήθησε στο να διατηρηθούν τα κέρδη πάνω από το 2%, αν και ενδοσυνεδριακά υπήρξε μια “κοιλιά” από λίγο πριν τις 12:00 μέχρι λίγο μετά τις 14:00. Τα στοιχεία από την οικονομία της Κίνας ικανοποίησαν τις αγορές, ωστόσο το άμεσο μέλλον στα διεθνή χρηματιστήρια δεν προβλέπεται ιδιαίτερα θετικό, μετά μάλιστα και από την επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Μυτιληναίος επεφύλαξε ένα δυναμικό φίνις, κλέβοντας την παράσταση της σημερινής αντίδρασης, καθώς έκλεισε με κέρδη 8,16% στα 3,18 ευρώ, ενώ και ο ΟΠΑΠ συνέχισε με δύναμη την αντίδραση που ξεκίνησε χτες, όταν και “ακούμπησε” τα 6,06 ευρώ, διασπώντας σήμερα την αντίσταση των 6,55 ευρώ για να κλείσει τελικά στα 6,71 ευρώ.

Κέρδη που ξεπέρασαν το 5% σημείωσαν οι ΕΧΑΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η Τιτάν ολοκλήρωσε τις δικαιοπραξίες του στο +6,83% και στα 18,14 ευρώ. Άλμα άνω του 4% κατέγραψαν οι ΜΕΤΚΑ και Ελλάκτωρ, ενώ η Folli Follie έσπασε το δεκαήμερο πτωτικό της σερί, κλείνοντας στα 13,60 ευρώ και στο +2,64%. Από την αρχή του έτους και μέχρι τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή του ομίλου με σημαντική έκθεση στις ασιατικές αγορές, είχε χάσει 23,4%.

ΟΤΕ και Εθνική “μάζεψαν” στο τέλος τα κέρδη τους, στο +1,95% και στο +3,73%, ενώ η Πειραιώς έκλεισε στο +2,66% και η Eurobank στο +2,55%. Η Alpha Bank, αν και έδειξε αδυναμία ενδοσυνεδριακά, έκλεισε τελικά στο +1,60% και στα 1,90 ευρώ, κλείνοντας για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τα 2 ευρώ.

Στον αντίποδα, η Βιοχαλκο δεν κατάφερε να αλλάξει το αρνητικό πρόσημο, κλείνοντας στο -1,39%, όπως έκανε η ΓΕΚ Τέρνα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και η Grivalia.

Στον Mid Cap, η Fourlis έκλεισε με απώλειες 5%, η Αττικής έχασε 1,14% τελικά, από το -8,57% ενδοσυνεδριακά, ενώ αντίθετα, με ένα τεμάχιο όγκο η Τραστορ έκλεισε με κέρδη 8,47%. Άνω του 3% τα κέρδη σε MIG και Πλαστικά Θράκης, με ικανοποιητικούς όγκους.

Τέλος, από τις μετοχές που έκαναν συναλλαγές στην κύρια αγορά, οι 62 έκλεισαν θετικά, οι 29 αρνητικά και οι 58 παρέμειναν αμετάβλητες.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017