XAA: Κινείται με τρόπο που δεν μας έχει συνηθίσει… | Mikrometoxos.gr

XAA: Κινείται με τρόπο που δεν μας έχει συνηθίσει…

03.04.2016 15:07

Η αγορά δοκίμασε και πάλι το επίπεδο του 580-585 που είναι κύρια αντίσταση της και που κατοχύρωση θα μας δώσει συνέχιση της κίνησης με πιθανό short squeeze στα short. Μέχρι στιγμής κινείται με τρόπο που δεν μας έχει συνηθίσει περιμένοντας τις εξελίξεις σε σχέση με την αξιολόγηση. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα βάλει σημαντικούς φόρους για να μπορέσει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί από την ύφεση του τελευταίου διαστήματος μειώνοντας σε μικρότερο βαθμό δαπάνες.

 

Παρόλα αυτά ξέρει πως σε περίπτωση που περάσει την αξιολόγηση θα πάρει σημαντική ρευστότητα κλείνοντας σημαντικά τις τρύπες ενώ θα καταφέρει να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για έξοδο στις αγορές. Από την άλλη ξέρει πως δεν έχει την πολυτέλεια χρόνου μιας και οι εισπράξεις από φόρους είναι τέλος Μαίου στην καλύτερη περίπτωση. Ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει σημαντικές ανάσες αν πληρωθούν τα 5-6 δις και θα αλλάξει δειλά δειλά και την ψυχολογία. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για μη συμμετοχή του IMF δεν είναι και ότι πιο απλό ενώ από την άλλη μην ξεχνάμε πως το IMF είναι σύμμαχος μας για την απομείωση χρέους.

 

Τεχνικά τώρα η αγορά δοκιμάζει ουσιαστικά το πτωτικό της κανάλι περιμένοντας τα νέα σε σχέση με την αξιολόγηση. Μία κατοχύρωση του 585 που είναι κύρια αντίσταση μας μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς τις 610-630 μονάδες. Το ΑΡΑΙΓ είναι ο επόμενος τίτλος μετά το ΜΠΕΛΑ που έχει πάρει ανοδική μεσοπρόθεσμη ορμή ενώ ο τραπεζικός κλάδος κάνει προσπάθεια να σπάσει τις 45 μονάδες επίπεδο που μπορεί να του δώσει συνέχιση και τιμές στις πρόσφατες ΑΜΚ.

Σχετική εικόνα

Η αγορά βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι μιας και ουσιαστικά τα επίπεδα ή θα κατοχυρωθούν και θα αλλάξουν την τάση ή θα δούμε και πάλι μία σημαντική πτωτική κίνηση. Από την στιγμή που περιμένουμε την αξιολόγηση λογικά η αγορά θα τηρήσει στάση αναμονής και δεν θα βγάλει κάποια σοβαρή διόρθωση μέχρι τότε. Είναι η δεύτερη φορά που δίδεται η ευκαιρία στην οικονομία να αναπτυχθεί μιας και την τελευταία φορά προτιμήσαμε τις εκλογές πληρώνοντας το τίμημα χάνοντας τις τράπεζες και αυξάνοντας το κενό που δημιουργήθηκε λόγω της ύφεσης.

 

Η αξιολόγηση που με το καλό θα κλείσει το επόμενο διάστημα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί καιρό πριν με τον χρόνο που χάθηκε να πληρώνεται σήμερα με το παραπάνω. Το κακό είναι πως για να πετύχεις κάτι πρέπει να το πιστεύεις και δυστυχώς ακόμα βλέπουμε πως τόσο η κυβέρνηση άλλα και ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης ακόμα πιστεύει πως κάτι άλλο μπορεί να συμβεί ή συμβαίνει. Αυτό είναι και το κλειδί για την επιτυχία όχι τόσο βραχυπρόθεσμα με την αξιολόγηση αλλά για το μέλλον της χώρας μιας και έτσι θα πρέπει να λειτουργεί και χωρίς μνημόνια αύριο.

 

Εν κατακλείδι μπορεί το sentiment να είναι πολύ άσχημο παρόλα αυτά η αξιολόγηση μπορεί να κάνει την διαφορά. Δεν λέμε ότι την επόμενη μέρα η οικονομία θα απογειωθεί αλλά μπορεί να είναι η αρχή για να ισορροπήσει ο τραπεζικός κλάδος μπαίνοντας στο waver , το QE να ενεργοποιείται δίνοντας την δυνατότητα στη χώρα να μπορέσει να βγει στις αγορές και να μην εξαρτάται από τους δανειστές στις λήξεις των ομολόγων της. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το δεδομένο που θέλουν σταθερά οι δανειστές αλλά και η λογική για να μπορέσει να γίνει βιώσιμη η κατάσταση.

Σχετική εικόνα

Αυτό θέλει χρόνο εμπιστοσύνη και σταθερότητα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα μιας και αυτό αν συμβεί θα μπορέσει να μας βγάλει από το μνημόνιο και αμέσως μετά η κυβέρνηση να ακολουθήσει μία πολιτική δική της που θα φέρει παράλληλα μία σταθερή ανάπτυξη στην χώρα. Να θυμόμαστε πως το πώς διαχειρίζεται κάποιος ένα μνημόνιο έχει την σημασία του μιας και την τελική απόφαση για το πώς θα βγουν τα νούμερα την παίρνουν οι Ελληνικές κυβερνήσεις και όχι οι ξένοι. Το λέμε αυτό μιας και από το 2009 μέχρι και σήμερα η κάθε κυβέρνηση προσπάθησε να διασώσει τους ψηφοφόρους πελάτες της και όχι να κάνει αυτά που θα έκαναν την διαφορά στην οικονομία.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017