Απώλειες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και στο τέλος περιορίστηκε σημαντικά η νευρικότητα των επενδυτών που τροφοδοτείται από την αβεβαιότητα για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,83% στις 548,83 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 542-555 μονάδων ή από το +0,38% έως το -2,01%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 44,10 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 86,08 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 30 χιλ. τεμάχια μέσω μιας προσυμφωνημένης πράξης στη Folli Follie.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,93%, στις 148,62 μονάδες, ενώ στο -2,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 638,41 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,63% στις 38,10 μονάδες.

“Κύριος υπεύθυνος” για τη σημερινή εικόνα του Χ.Α. ήταν κυρίως ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος βρέθηκε για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σε κλοιό πιέσεων. Οι λόγοι περιγράφονται με τον πιο γλαφυρό τρόπο σήμερα από το Capital.gr, το οποίο αναφέρει ότι οι τράπεζες παραμένουν δέσμιες της εκκρεμούσας αξιολόγησης, ενώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία κάνουν λόγο για ύφεση και το 2016.

Για το τραπεζικό σύστημα έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ασχέτως του ότι κάποια στιγμή η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και ασχέτως του ότι τώρα το Grexit δεν μπαίνει στο τραπέζι. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και χρήμα, καθώς οι τράπεζες επιβαρύνονται με ακριβό κόστος χρηματοδότησης από τον ELA, τη στιγμή που θα μπορούσαν να έχουν επανέλθει ταχύτερα στην κανονική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. Όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες, η επαναφορά του waiver και το μικρότερο “κούρεμα” στα ενέχυρα για τη χορήγηση ρευστότητας, θα δοθούν από την ΕΚΤ μόνο αφού η κυβέρνηση περάσει από τη Βουλή τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους “Θεσμούς”.

Πολύτιμος χρόνος έχει επίσης χαθεί και για την ενεργητική διαχείριση των “κόκκινων” δανείων. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ουσιαστική δράση στο πρόβλημα αναμένεται να αναληφθεί από το 2017, καθώς τόσο η εκκρεμής αξιολόγηση, όσο και το πλαίσιο διαχείρισης που έχει καταρτιστεί επιτρέπει μόνο “μισές δουλειές”.

Οι παραπάνω λόγοι ήταν και η αφορμή για τις ισχυρές απώλειες σήμερα του κλάδου. Η Eurobank κατέγραψε απώλειες 8,60%, η Πειραιώς έκλεισε στο -7,25%, η Εθνική στο -5,24%, ενώ η Alpha Bank περιόρισε τις απώλειες της στο -1,16%. Η εικόνα αυτή αποτελεί σαφώς συνέχεια του χθεσινού -4,24% στον τραπεζικό δείκτη, καθώς και του κακού ξεκινήματος του Απριλίου, κατά τον οποίο ο κλαδικός ήδη καταγράφει απώλειες άνω του 14,5%.

Το θετικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν ότι το ΧΑ κατάφερε να διαφυλάξει το εύρος διακύμανσης πάνω από τις 540 μονάδες, επίπεδο που εάν χαθεί μπορεί να οδηγήσει την αγορά προς την περιοχή των 500-520 μονάδων. Και μπορεί αυτή η συμπεριφορά να υποβοηθείται από ορισμένους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως η ΕΕΕ, και από το γεγονός ότι οι συναλλακτικοί όγκοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αλλά ο κίνδυνος θα επανέλθει σε περίπτωση που οι όγκοι αυξηθούν, προκαλώντας έντονες διακυμάνσεις στην αγορά. Και αυτό, διότι θα σημάνει την ενεργοποίηση μεγαλύτερων χαρτοφυλακίων, τα οποία μέσα σε μια “ρηχή” αγορά σαν το Χ.Α. μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές.

Για ένα τέτοιο σενάριο πάντως τα μηνύματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η διαπραγμάτευση, άλλωστε, βρίσκεται σε αδιέξοδο και η αξιολόγηση “στον αέρα”, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω το όριο της 22ης Απριλίου, το οποίο εκτός συγκλονιστικού θετικού απροόπτου, μοιάζει ήδη να έχει χαθεί. Πλέον, οι εκτιμήσεις για ένα έκτακτο Eurogroup στο τέλος του Απριλίου ή στις αρχές του επόμενου μήνα, όλο και αυξάνονται.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός του τραπεζικού κλάδου, η Ελλάδα ακολούθησε για δεύτερη ημέρα την τραπεζική βουτιά, καταγράφοντας απώλειες 4,35%, ενώ στο -3,61% έκλεισε η ΓΕΚ Τέρνα και στο -3% η ΕΧΑΕ, ελέω και των συνεχόμενων χαμηλών τζίρων στο Χ.Α. που σαφώς θα αποτυπωθούν και στα προσεχή αποτελέσματα του ομίλου. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή. ΟΛΠ και Grivalia, ενώ άνω του 1% η πτώση σε Jumbo, Βιοχαλκο και Ελληνικά Πετρέλαια.

Σημαντικά περιόρισαν τις απώλειες τους στο τέλος οι μετοχές των Τιτάν, Μυτιληναίος, Λάμδα, ΜΕΤΚΑ και Aegean, ενώ κατάφεραν το θετικό πρόσημο οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Folli Follie. Ισχυρά στηρίγματα, όμως, παρείχαν οι μετοχές των ΟΤΕ (+1,50%), ΔΕΗ (+1,05%), Motor Oil (+2,51%) και η ΕΕΕ, η οποία έκλεισε με κέρδη 3,10%.

Στον Mid Cap τώρα, σήμερα ήταν η ημέρα της διόρθωσης για την Αττικής, η οποία μετά από ένα τριήμερο υψηλών κερδών, έκλεισε με απώλειες 11,85%. Απώλειες 5,80% και για τη MIG, η Frigoglass έκλεισε στο -3,75% και οι μετοχές των Autohelass, Ιντρακατ, Πλαίσιο και Υγεία με απώλειες άνω του 2%. Θετική, από την άλλη, η παρουσία της Ιντραλοτ, η οποία έκλεισε με κέρδη 1,96% και με τον όγκο της στις 376 χιλ. τεμάχια.