XAA: Κουράσθηκε η αγορά να περιμένει λύση

Daily position LONG stop 157  

H αγορά φλέρταρε με το πολύ σημαντικό επίπεδο του 610 δίνοντας παρόλα αυτά διόρθωση στο κλείσιμο της εβδομάδας. Το 157 και το 570 σε f25 και ΓΔ είναι τα stop μας στα Long με επόμενες στηρίξεις το 150 και 550 επίπεδο.

Το πρόβλημα είναι πως η αγορά έχει κουραστεί να περιμένει λύση στο θέμα συμφωνία και μπορεί όποια κωλυσιεργία να δώσει διόρθωση. Από την άλλη πιστεύει πως αργά ή γρήγορα θα υπάρξει λύση, μιας και δεν υπάρχει άλλη διέξοδος.

Πλέον η κυβέρνηση λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο έχοντας μείνει από ρευστότητα και ξέροντας πως δεν έχει δυνατότητες ιδιαίτερων ελιγμών. Τα προβλήματα ρευστότητας εκτός από την ιδιωτική οικονομία έχουν κάνει αισθητή την εμφάνιση τους και στην λειτουργία του δημοσίου κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε άλλου είδους προβλήματα και πονοκεφάλους την κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις καθημερινά είναι καθησυχαστικές εκ μέρους της παρόλα αυτά μία συμφωνία κλείνει με την υπογραφή μην πούμε με την υλοποίηση των συμφωνηθέντων εδώ που έχουμε πλέον φτάσει. Τα 5,4 δις έχουν κλείσει με το μεγαλύτερο κομμάτι να αφορά φόρους κάτι που το IMF αμφισβητεί ως προς τον στόχο τους μιας και πλέον οι όποιοι καινούργιοι φόροι δεν αυξάνουν ουσιαστικά τις εισπράξεις.

Οι προτάσεις τους είναι η μείωση των δαπανών για αυτό και θέλει να περάσει το extra πακέτο με μείωση δαπανών σε περίπτωση που οι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση δεν μπορέσουν να υλοποιηθούν. Εκεί ουσιαστικά είναι και το αγκάθι στις διαπραγματεύσεις και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Το EUROGROUP φαίνεται να έχει προγραμματιστεί για την 9η Μαΐου με τους οίκους αλλά και αρκετά ξένα ΜΜΕ να αμφισβητούν πιστεύοντας πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Η πίεση πλέον έχει γίνει αφόρητη σε όλα τα μέτωπα και ειδικά στο εσωτερικό μιας και η πραγματική οικονομία έχει πλέον νεκρώσει περιμένοντας ως μάννα εξ ουρανού την συμφωνία και την δόση από τους δανειστές.

ff

Τεχνικά είμαστε σε ένα πολύ σημαντικό επίπεδο, με μία λύση να είναι ικανή να δώσει και μεσοπρόθεσμη αλλαγή τάσης. Ουσιαστικά τα δύο σημαντικά επίπεδα στον ΓΔ σε εβδομαδιαία εικόνα είναι το 540-550 και το 615, ενώ βραχυπρόθεσμα έχουμε το 570 που είναι και το stop μας σε ημερήσιο γράφημα. Ο ΓΔ από αρχές έτους χάνει ακόμα 7,56% ενώ ο f25 11,92% και τον τραπεζικό να καταγράφει 22,79% απώλειες.

Μπορεί ο μήνας να έκλεισε με πολύ μικρά κέρδη και χωρίς να μας δώσει επιβεβαιωμένη αλλαγή τάσης παρόλα αυτά πολύ σύντομα θα ανακαλύψουμε αν η αγορά καταφέρει αν βγει ανοδική και μαζί με αυτή να έχουμε σημαντικές θετικές εξελίξεις στην πολύπαθη Ελληνική οικονομία. Θεωρούμε πως θα πρέπει να είμαστε αυτοκαταστροφικοί αν δεν καταφέρουμε να βρούμε λύση μέσα από τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχουμε καταφέρει.

Έχουμε πει πως ειδικά το τελευταίο μεγάλο διάστημα δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία οι τιμές αλλά ο χρόνος που χάνεται μιας και η οικονομία ουσιαστικά είναι σε μία κατάσταση νέκρωσης χωρίς ιδιαίτερες ανοχές σε πτωτική κίνηση μιας και ουσιαστικά εδώ και μεγάλο διάστημα λειτουργεί με τα απαραίτητα.

Η αξιολόγηση μπορεί να είναι η απαρχή για μία σημαντική ανάσα της και μαζί με τις μεταρρυθμίσεις και την βοήθεια της ΕΕ μπορεί να κάνει την διαφορά τουλάχιστον για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.  Χρειάζεται έστω και με αργό και σταθερό ρυθμό η χώρα να κερδίσει και πάλι την χαμένη αξιοπιστία της που έχει εύκολα χάσει το τελευταίο διάστημα.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

FAST FINANCE SECURITIES

 

* ,