XAA: Δεν έλειψαν τα πολλά “παράξενα”, στην σημερινή συνεδρίαση…

  • Κέρδη με το… ζόρι στο Χρηματιστήριο
Ο Γενικός Δείκτης ερχόταν από “τριολέ” πτωτικών συνεδριάσεων και πάλευε να κρατηθεί υψηλότερα της ζώνης 603 – 595 και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών “μετρούσε” 17 αρνητικές συνεδριάσεις, μία αμετάβλητη (1/12) και μία ανοδική (24/11), στις τελευταίες 19 με αθροιστικές απώλειες 77,37% και σήμερα, οι ελάχιστοι αγοραστές, εκμεταλλευόμενοι την “ανακωχή” πωλήσεων (κάτι που επιβεβαιώνει και ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 4 συνεδριάσεων, ενώ για να συμπληρωθεί το πρώτο εκατομμύριο χρειάστηκαν 13 λεπτά συνεδρίασης), επιχείρησαν ανοδική αντίδραση για την δημιουργία “μαξιλαριού”, πριν την καταγραφή νέων χαμηλών.
Και αυτή η προσπάθεια έλαβε χώρα κόντρα στις εκτιμήσεις του συνόλου των εγχώριων αναλυτών, που θεωρούσαν ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών, σε συνδυασμό με την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων Τραπεζικών μετοχών και τις συνεχιζόμενες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, θα διατηρούσαν τις πιέσεις στις αποτιμήσεις παρά τα υπερπουλημένα επίπεδα της Αγοράς.
Παρά την “ανακωχή” των πωλήσεων, η οποία συνεχίζει να μην εκτονώνει την δυναμική των εν δυνάμει πωλητών, στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης είχε απωλέσει το σύνολο των ενδοσυνεδριακών κερδών και χρειάστηκαν οι τελικές δημοπρασίες και το κλείσιμο της ΔΕΗ (+5,11%) στο υψηλό ημέρας, προκειμένου ναανακτηθεί το θετικό πρόσημο και να κρατηθούν τα όποια προσχήματα.
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Η σημερινή ατζέντα εμπεριείχε την συνεδρίαση του Eurogroup και την τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων της Attica Bank για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, η άσκηση των οποίων ολοκληρώνεται την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου.
Επίσης οι μετοχές της Motor Oil διαπραγματεύθηκαν χωρίς το προμέρισμα. Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα οι τίτλοι της Motor Oil (-0,28%) ήταν διαπραγματεύσιμοι στο Χ.Α. χωρίς το προμέρισμα χρήσεως 2015, € 0,15 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,135 ανά μετοχή). Η μετοχή της Motor Oil, παρά το αρνητικό ξεκίνημα που την βύθισε μέχρι τα 10,22 ευρώ (-3,13%), έδειξε να το παλεύει, προς στιγμήν γύρισε και σε θετικό πρόσημο, όμως στην συνέχεια υπέκυψε στο γενικότερα επιφυλακτικό κλίμα.
Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, ότι λόγω της έκδηλης επιφυλακτικότητας, οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο, από την αρχή, “μπήκαν σε θέση οδηγού” και παρέμειναν μέχρι τέλους.
Από εκεί και πέρα, δεν έλειψαν τα πολλά “παράξενα”, στην σημερινή συνεδρίαση.
Ο πρώτος αιφνιδιασμός ήλθε από τον τίτλο της Εθνικής, ο οποίος κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,71% ευρώ (+10,25%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,666 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 3,42% και αρκετά κοντά στο χαμηλό ημέρας (βλ. διάγραμμα). Ακόμα και αν η σημερινή αντίδραση ήλθε στον απόηχο της ανακοίνωσης της Τράπεζας, που διέψευδε, κατηγορηματικά, τις φήμες – δημοσιεύματα για πιθανή εμπλοκή στην διαδικασία πώλησης της Finansbank και στην προσπάθεια δημιουργίας ανοδικού “μαξιλαριού” πριν μπουν οι νέες μετοχές που προέκυψαν από την πρόσφατη Α.Μ.Κ. (14/12), επειδή όλοι οι “όψιμοι” αγοραστές είναι απόλυτα “υποψιασμένοι”, η όποια αντίδραση θα αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβια και ο τίτλος θα αναζητήσει επίπεδα τιμών ακόμα χαμηλότερα.
Το ημερήσιο διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας
Δεύτερος αιφνιδιασμός από την μετοχή της Τρ. Πειραιώς, η οποία όχι μόνο ανέκαμψε από τα πρωινά χαμηλά των 0,5710 ευρώ (-12,15%), γύρισε σε θετικό πρόσημο μέχρι τα 0,70 ευρώ (+7,69%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στα 0,6590 ευρώ με κέρδη 1,38% (!). Στην περίπτωση της Πειραιώς θα ισχύσει στον απόλυτο βαθμό το “ες αύριον τα σπουδαία”, καθώς αύριο εισέρχονται προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές από την πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Το ημερήσιο διάγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς
 
Τρίτο “παράξενο” η κίνηση του Τραπεζικού δείκτη (+12,51%), που έφθασε να αναρριχάται μέχρι τις 52,94 μονάδες, με κέρδη 14,37% και αυτό σε μία συνεδρίαση όπου η Alpha Bank (-3,63%) δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ Eurobank (-2,7%) και Πειραιώς αναλώθηκαν σε εναλλαγές προσήμων.
Να σημειωθεί ότι ο τίτλος της Eurobank κινήθηκε μεταξύ 0,937 (+1,3%) και 0,90 ευρώ (-2,70%) και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και σε νέο ιστορικό χαμηλό και αυτός της Alpha Bank, χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι τα 1,83 ευρώ (-5,18%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κλείνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά.
Το “μυστικό” για τα σημαντικά ημερήσια κέρδη του Τραπεζικού δείκτη, βρίσκεται στο +29,85% της Τρ. Αττικής, καθώς από την συνεδρίαση της Παρασκευής και μετά, η συμμετοχή την Attica Bank στον Τραπεζικό δείκτη έχει αυξηθεί στο 44,94%, καθώς έχουν υπολογιστεί και οι νέες μετοχές που θα προκύψουν από την εν εξελίξει Α.Μ.Κ.
Αντίθετα, αυτό δεν έχει ισχύσει για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank και έτσι οι συμμετοχές των ανωτέρω στον κλαδικό τους δείκτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. διαμορφώνονται σε 12,1% για την Εθνική, 2,43% για την Πειραιώς,13,12% για την Eurobank και 27,42% για την Alpha Bank.
Εννοείται ότι και το σημερινό +29,85% της Τρ. Αττικής συνέχισε να δικαιώνει όλους όσους πόνταραν στηνβραχύβια τεχνική αντίδραση, που μπορεί να κρατήσει μέχρι την ημέρα ολοκλήρωσης των εγγραφών για την A.M.K. και έσπευσαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά της Παρασκευής. Να σημειωθεί ότι από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Παρασκευής, μέχρι και το σημερινό κλείσιμο, ο τίτλος σημειώνει αθροιστικά κέρδη 89,13%.
Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ, σε τροχιά σύγκρουσης με Εταίρους και ΔΝΤβρίσκεται η Κυβέρνηση, καθώς η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που είναι το ζητούμενο για να ξεκινήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους δείχνει να γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη. Ήδη το Ασφαλιστικό που επρόκειτο να έρθει στη Βουλή στις 15 Δεκεμβρίου μετατέθηκε για τον Ιανουάριο, ενώ η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, εν όψει και των τελικών αποφάσεων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, γίνεται συνεχώς πιο δυσχερής (την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, το οποίο συνδέεται με την υποδόση του ενός δισ ευρώ).
Αυτές τις δυσκολίες φαίνεται να τις διακρίνει σαφώς ευκολότερα η Αγορά ομολόγων, καθώς σήμερα είχαμε νέα εκτόξευση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 3ετες 8,84%, 5ετες 8,80% και 10ετες 8,37%.
Από εκεί και πέρα, νέα πλαίσια συνεργασίας με το σύνολο των Τραπεζών, που έλαβαν τώρα, ή στο παρελθόν Κρατική ενίσχυση, υπέγραψε (Alpha, Eurobank), ή υπογράφει εντός των επόμενων ημερών (Πειραιώς, Εθνική), το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναλαμβάνοντας μεταξύ των άλλων την ευθύνη της αξιολόγησης των διοικήσεων. Τα νέα πλαίσια συνεργασίας θα παραμείνουν σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα το ΤΧΣ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των Τραπεζών, ή βρίσκονται σε ισχύ τα πλάνα αναδιάρθρωσης (μέχρι την εξόφληση της Κρατικής βοήθειας).
Εν τω μεταξύ και όπως γνωστοποίησε ο νέος επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαρ. Γκότσης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, με Υπουργική απόφαση αίρονται οι περιορισμοί στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η Υπουργική απόφαση έχει υπογραφεί, είναι πιθανόν ακόμα και εντός της ημέρας να πάρει ΦΕΚ, οπότε και να τεθεί σε ισχύ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εισήγησή του στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Ε.Κ. θα είναι να παραταθεί η απαγόρευση “short selling” για τους Τραπεζικούς τίτλους τουλάχιστον έως τις 20 Δεκεμβρίου.
Απόλυτα επιφυλακτικό, στις παραπάνω δηλώσεις εμφανίστηκε το σύνολο των αναλυτών, που περιμένουν να το δουν την επίσημη ανακοίνωση από την ΕΚΤ, ενώ δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι ακόμα και έτσι, μικρή θα είναι η βραχυπρόθεσμη επίπτωση στον ημερήσιο τζίρο (μόλις κοπάσουν οι “κραδασμοί” στο Τραπεζικό ταμπλώ), καθώς οι εγχώριοι επενδυτές συνεχίζουν να διακινούν μικρό μέρος της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι πλην της ΔΕΗ (εκπτώσεις επί του όγκου έως και 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος, ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού), σημαντική “πλάτη” στην προσπάθεια αντίδρασης των βασικών δεικτών, έβαλε και η μετοχή της ΕΕΕ (+1,27%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.
Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης και η διασυνοριακή συγχώνευση με απορρόφηση των ΕΛΒΑΛ, Alcomet, Διατούρ και Eufina από τη Viohalco που αποφάσισαν την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου τα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.
Η σχέση ανταλλαγής μεταξύ ΕΛΒΑΛ και Viohalco (οι μέτοχοί της ΕΛΒΑΛ προτείνεται να ανταλλάξουν 1,29243192046551 μετοχές με μία (1) μετοχή της Viohalco) έτυχε απόλυτα αρνητικής υποδοχής από την Αγορά, με τον τίτλο της ΕΛΒΑΛ (-8,05%) να ολοκληρώνει την συνεδρίαση πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, παρά τις ελάχιστες συναλλαγές και τον τίτλο της Viohalco (-4,10%), ταχύτατα, να επαναπροσεγγίζει το ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο “ever”, από την επιστροφή του στο ταμπλώ του Χ.Α.
Τεχνικά η εικόνα, παρά το θετικό κλείσιμο των Γενικού Δείκτη και FTSE25 παρέμεινε απογοητευτική, καθώς ο Γενικός Δείκτης απέτυχε να δώσει και το minimum ζητούμενο, που ήταν ένα κλείσιμο υψηλότερα των 612 μονάδων και το οποίο μπορεί να έδινε περιθώρια “retest”, μέχρι τις 640 μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, παραμένει υπό απειλή η ζώνη 603 – 595, ενώ καθοδική διαφυγή μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης προς το 565. Το “stop” στον ΓΔ έχει κατέβει στις 653 μονάδες σε κλείσιμο, ενώ οι 640-650 μονάδες είναι και η πρώτη αντίσταση. Μία κατοχύρωση και μόνο θα μπορούσε να μας δώσει κίνηση προς το 680. Θυμίζουμε πως οι 700 μονάδες είναι κύρια μεσοπρόθεσμη αντίσταση και μόνο κατοχύρωση μπορεί να αλλάξει την τάση σε “μεγάλη εικόνα”.
Ο FTSE25 (+0,62%), αν μπορέσει να δώσει αντίδραση υψηλότερα των 185 μονάδων, πράγμα αρκετά δύσκολο, θα ελπίζει σε αναρρίχηση προς τις 193 μονάδες. Αντίθετα μία κατοχύρωση, σε κλείσιμο, του 176 μπορεί να δώσει συνέχιση προς τις 170, ή τις 167 μονάδες. “Daily position short” με “stop” τις 198 μονάδες.
* ,