Απόντες ήταν οι αγοραστές, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές, αν και αδύναμοι συναλλακτικά, να έχουν και πάλι το “πάνω χέρι” στο ταμπλό.

Κακή αρχή έκανε τον Απρίλιο το ΧΑ

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,96% στις 571,56 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 567-574 μονάδων ή από το -0,50% έως το -1,61%. Σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με κέρδη 2,61%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα μόλις 42,43 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος ανήλθε στα 98,91 εκατ. τεμάχια,  και διακινήθηκαν 762,5 χιλ. τεμάχια μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,58%, στις 157,39 μονάδες, και στο +3,05% σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ στο +0,04% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 620,07 μονάδες (+2,10% στην εβδομάδα). Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,16% στις 44,14 μονάδες, ενώ κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 8,37%.

Η σημερινή συνεδρίαση κινήθηκε συναλλακτικά όπως και χτες, με χαμηλή συχνότητα συναλλαγών και εστιασμένη σε πολύ λίγους τίτλους, αποτυπώνοντας τις επενδυτικές διαθέσεις για αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων και όχι για στρατηγικές κινήσεις. Βέβαια σήμερα, είδαμε ελαφρώς διαφοροποιημένη πορεία του δείκτη, ο οποίος ξεκίνησε με μικρές απώλειες τις οποίες και διεύρυνε στο τέλος.

Στο πλαίσιο αυτό, η αγορά εξακολουθεί να μελετά και να αποτιμά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το 2015 οι εισηγμένες, τα οποία και έδειξαν σημαντική κάμψη της κερδοφορίας. Οι ζημιές συνολικά έφτασαν στα 7,5 δισ. ευρώ, με τον κύκλο εργασιών να καταγράφει πτώση 4,7% στα 65,978 δισ. ευρώ.

Όπως σχολιάζει μάλιστα η Beta Securities, υπήρξαν μεγάλες στρεβλώσεις στη συνολική εικόνα από τα έκτακτα αποτελέσματα, με την κερδοφορία να είναι συγκεντρωμένη σε ακόμη πιο λίγους. Επιπλέον επισημαίνει το γεγονός ότι μόλις 25 εταιρίες προτίθενται να διανείμουν μέρισμα  για την χρήση του 2015. Καταλύτες για τη συνέχεια αποτελούν: η αξιολόγηση, η χαλάρωση των capital controls καθώς και η έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Όπως υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανάλυσης της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, το 2015 ήταν ίσως η κορυφαία σε δυσκολία χρονιά και θα ήταν μάλλον εκτός τόπου και χρόνου να περιμένει κανείς το σύνολο των εισηγμένων εταιριών να εμφανίσει κάποια θετικότερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι. Οι επιχειρήσεις στο δ’ τρίμηνο του 2015 κινήθηκαν προληπτικά προστατεύοντας την ρευστότητα τους και ενδεχομένως αναζητώντας χαμηλότερο σημείο εκκίνησης για το 2016.

Παράλληλα, το αρνητικό νέο που επηρέασε σήμερα την αγορά ήταν οι πληροφορίες του Capital.gr, ότι στην επικείμενη Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ θα υπάρξει συζήτηση για το ελληνικό χρέος, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα. Και αυτό διότι η αγορά είχε βασιστεί στο σενάριο ότι οι διαπραγματεύσεις θα “προλάβουν” την Εαρινή Σύνοδο, ώστε να υπάρξουν σαφείς αποφάσεις.

Αντ’ αυτού, στην εν λόγω Σύνοδο θα υπάρξει απλή επιβεβαίωση της πρόθεσης των εμπλεκόμενων, Ευρωζώνης και ΔΝΤ, για την δρομολόγηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα συνοδεύεται με “προαπαιτούμενα” σε όλη την διάρκειά της, εξέλιξη που δεν θα προσφέρει επιπλέον κίνητρα για τους αισιόδοξους της εγχώριας αγοράς.

Στο ταμπλό τώρα, με μόλις 8,9 χιλ. τεμάχια, η μετοχή της ΕΕΕ έκλεισε με απώλειες 3,73%, εμφανίζοντας ολοένα και μειούμενους όγκους συναλλαγών, παρά την υψηλή στάθμισή της στους δείκτες του Χ.Α. Απώλειες 3,18% σημείωσε και η ΔΕΗ, ενώ ισχυρές πιέσεις στον γενικό δείκτη άσκησαν οτο -2,77% του ΟΤΕ και το -2,55% της Alpha Bank.

Απώλειες 2,3% σημείωσαν οι Τιτάν και Aegean, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Βιοχαλκο, Jumbo, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια και Eurobank. Μάλιστα, η συμπεριφορά της Eurobank προκάλεσε αίσθηση, καθώς η διακύμανσή της ξεπέρασε το 5%, αφού κινήθηκε μεταξύ του -2,44% αλλά και του +3,21%.

Στον αντίποδα, η Εθνική διάλεξε στο τέλος πρόσημο, κλείνοντας με κέρδη 1,60%, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι διακυμάνσεις της ήταν οριακές, ενώ ο ΟΛΠ βρέθηκε στο +2,70%, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με κέρδη 1,94%, η ΜΕΤΚΑ ενισχύθηκε κατά 1,38% και η Μυτιληναίος κατά 1,16%. Ήπια ανοδικά κινήθηκαν οι Λάμδα, Grivalia, ΕΧΑΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον Mid Cap, μια ακόμη “ιλιγγιώδης” συνεδρίαση για τη Frigoglass, η οποία αν και κινήθηκε μεταξύ του -11,29% και του… +7,53%, τελικά έκλεισε με κέρδη 3,23%. Κέρδη ανώτερα του 2% σημείωσαν οι Υγεία, ΟΛΠ, Σαράντης και ΕΥΑΘ, ενώ στον αντίποδα, άνω του -5% έκλεισαν Τεχνική Ολυμπιακή και Ελληνικά Καλώδια.