XAA: Αποδεικνύεται ότι το οχυρό των 631 μονάδων είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕIΑ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

 

Στην τελική ευθεία ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Μαΐου βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με τη διαπραγμάτευση να επικεντρώνει πλέον στα του χρέους, με δεδομένο ότι έχει επέλθει συμφωνία για τα ύψους 5,4 δις. ευρώ μέτρα και τον προληπτικό μηχανισμό περικοπής δαπανών που θα εφαρμόζεται όταν απειλείται η εκπλήρωση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών στόχων.

Έτσι, η επίμονη στάση του ΔΝΤ που μιλάει πλέον για τη μη καταβολή τοκοχρεωλυσίων ως το 2040, αποτελεί τον καλύτερο συμπαραστάτη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθειά της να πείσει τους Ευρωπαίους δανειστές για την ανάγκη ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Παραμένει ωστόσο για την ώρα,  η άκαμπτη γερμανική θέση για τη λήψη  ενεργειών επιμήκυνσης, επέκτασης περιόδου χάριτος και κατάλληλων επιτοκιακών ρυθμίσεων μετά το 2018 !

Ο απόηχος αυτής της  εξέλιξης αλλά και εκείνων των επενδυτικών οίκων που με γενναιοδωρία αναβαθμίζουν τις τιμές των τραπεζών ή άλλων δεικτοβαρών μετοχών, είναι ασφαλώς θετικός στο χρηματιστήριο που ήδη στις 12 Μαΐου κατέγραψε επίδοση που σημείωσε για 1η φορά κέρδη σε επίπεδο Γενικού Δείκτη μετά από 5,5 μήνες !

Όμως, αποδεικνύεται ότι το οχυρό των 631 μονάδων είναι ιδιαίτερο ανθεκτικό και παρά την αισιόδοξη απόφανση της τεχνικής ανάλυσης, θα απαιτήσει «άλλα» επίπεδα αξίας συναλλαγών για να υπερπηδηθεί.

Στο βαθμό ωστόσο που υπάρξει συμφωνία την επόμενη Τρίτη και δρομολογηθούν οι ευεργετικές αποφάσεις της 2ας Ιουνίου από την ΕΚΤ για τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πλαγιοανοδική κίνηση προς την περιοχή των 660 μονάδων είναι αναμενόμενη, εφόσον οι καθημερινοί τζίροι γίνουν τριψήφιοι σε μονιμότερη βάση.

Στο σενάριο ωστόσο μη εκπλήρωσης συμφωνίας (ακραίο αλλά όχι αδύνατο), η επάνοδος σε μαζικές ρευστοποιήσεις θα επαναφέρουν την ατμόσφαιρα του Φεβρουαρίου, εξέλιξη που δεν πιθανολογείται από τη συμπεριφορά των δραστηριοποιουμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως προκύπτει και από τη σταθερή υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων (στο 7,4% τα 10ετη).

tzanas_dhmhtris180-01_56902_13i4b3_b

Στο διεθνές περιβάλλον, συνεχίζεται η υψηλή μεταβλητότητα των διεθνών αγορών σε συνέχεια του πεσιμισμού που αποτύπωσε η έκθεση της Goldman Sachs. H ίδια ωστόσο,  διατυπώνει αισιοδοξία για τις τιμές του πετρελαίου που επανήλθαν στην περιοχή των 50 δολαρίων.

Από την άλλη πλευρά,  οι αναλυτές της Moody’s θεωρούν ότι  το κινεζικό χρέος ξεπερνά το 280% (πάνω από 25 τρις. $)  αν προσμετρηθεί  το σύνολο των φορέων που εξαρτώνται από την κινεζική κυβέρνηση (Γενικής Κυβέρνησης,  με την ορολογία της ΕΛΣΤΑΤ).

Μια επίδοση που ασφαλώς  δεν την εγγυάται ούτε  τα  ύψους 3,3 τρις $  συν/κα αποθεματικά  της Κίνας… Ευλόγως η αναζήτηση ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων οδηγεί σε συνέχιση της ανοδικής πορείας της τιμής του χρυσού…

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

* ,