Χρειάστηκε να δοκιμάσει πέντε φορές πριν τελικά διαπεράσει την αντίσταση των 580 μονάδων, την οποία τελικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατάφερε να την “κατακτήσει” χωρίς μάλιστα να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις του.
Ένα ακόμη ανοδικό βήμα στη σκιά των διαπραγματεύσεων
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,63% στις 582,51 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 578-583 μονάδων ή από το -0,14% έως το +0,77%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε μόλις στα 46,41 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 58,74 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 3,98 εκατ. τεμάχια μέσω προσυμφωνημένων πράξεων, ήτοι το 18,54% του ημερήσιου τζίρου.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,60%, στις 160,67 μονάδες, ενώ στο +0,71% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 657,61 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,08% στις 44,93 μονάδες.
Η διάσπαση των 580 μονάδων ανοίγει το δρόμο προς τις 592 μονάδες, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές που βλέπουν με περισσότερη αισιοδοξία τις επόμενες ημέρες για την εγχώρια αγορά, υπό την προϋπόθεση όμως το επίπεδο να διατηρηθεί για τις επόμενες συνεδριάσεις. Επίσης, για τον FTSE 25, οι 163 μονάδες δείχνουν να είναι η κοντινή αντίσταση, σαν προηγούμενη κορυφή ενώ διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 167-169 επίπεδο.
Ωστόσο, μία ακόμη συνεδρίαση που το Χρηματιστήριο Αθηνών παρέμεινε στο συναλλακτικό περιθώριο, με τα χαρτοφυλάκια απλά να προχωρούν σε ένα διαδικαστικό trading, δίχως να έχουν κάποια στρατηγική. Η επιφυλακτικότητα είναι εμφανής, καθώς όλοι στην αγορά αναμένουν το Eurogroup της 22ας Απριλίου, όπου θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που σπεύδουν να μεταφράσουν θετικά την κίνηση προς τις 580 μονάδες. Όμως αυτή η αίσθηση δεν θα πρέπει να υιοθετείται ακρίτως από τους traders, σχολιάζουν αρκετοί αναλυτές στο Capital.gr, καθώς τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει τόσο για την οικονομική όσο και για την πολιτική σταθερότητα της χώρας. Άλλωστε, γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τόσο η οικονομική δραστηριότητα “παγώνει” προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Και μπορεί το κλείσιμο της αξιολόγησης να αποτελεί το μείζον ορόσημο για την πορεία της αγοράς, όμως οι προεκτάσεις που μπορεί να έχουν τα νέα μέτρα δεν έχουν ενσωματωθεί στο προφίλ κινδύνου της επενδυτικής έκθεσης στο Χ.Α. Σαφώς, από τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και ο γενικός δείκτης έφτανε τις 420 μονάδες, μέχρι σήμερα, υπήρξε ένα διακριτικό χτίσιμο θέσεων, οι οποίες υπερασπίζονται, όμως, εάν οι προοπτικές της εγχώριας αγοράς δεν ικανοποιήσουν ειδικά τους ξένους επενδυτές, αυτοί δεν θα διστάσουν  να προχωρήσουν σε stop loss κινήσεις.
Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων, στην οποία μετέχει και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Αύριο είναι η τελευταία ημέρα πριν από το άτυπο Eurogroup στην Ολλανδία που θα διεξαχθεί το πρωί της Παρασκευής, ενώ αναμένεται και η ανακοίνωση από τη Eurostat των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, στα οποία “ποντάρει” επικοινωνιακά η κυβέρνηση.
Στο ταμπλό τώρα, η Τιτάν ανέλαβε σήμερα τη σκυτάλη στην ανοδική κίνηση, κλείνοντας με κέρδη 5,49%, ενώ η Πειραιώς, μετά από αρκετά σκαμπανεβάσματα, έκλεισε τελικά με κέρδη 3,06%. Στο +2,76% έκλεισε και η Motor Oil, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Aegean, Ελληνικά Πετρέλαια και Alpha Bank.
Με το “φτωχό” +0,14% έκλεισε η Eurobank, ενώ και η Εθνική, αν και βρέθηκε το πρωί στο +4,17%, έκλεισε τελικά με άνοδο 0,38%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν και οι Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo.
Στον αντίποδα, απώλειες 2,52% κατέγραψε η Λάμδα, ενώ η ΕΕΕ περιόρισε στο τέλος στο -1,51%, από το -2,05% ενδοσυνεδριακά. Στο -1% έκλεισε και η ΔΕΗ, ενώ στο “κόκκινο” ολοκλήρωσαν οι Folli Follie, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Grivalia.
Στον Mid Cap, η MIG διόρθωσε κατά 4,43% σήμερα, μετά το χθεσινό +10,49%, ρίχνοντας και τους ρυθμούς των συναλλαγών της. Πτωτικά κατά 2,45% και η μετοχή του Υγεία και στο -1,60% η Αττικής. Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Πίστη έκλεισε με κέρδη 7,05%, η Fourlis, ενισχύθηκε κατά 3,05%, μετά και τις θετικές συστάσεις που έλαβε από τη Eurobank Equities, ενώ ανέκαμψε η Ιντραλοτ κλείνοντας με κέρδη 3,03%.