XA: H βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε θετική και κρατήθηκαν τα σήματα αγορών

Η εποχική προοδευτική μείωση των τζίρων ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της εγχώριας Αγοράς τις τελευταίες εβδομάδας του μήνα.

Εκτός από την παραδοσιακή καλοκαιρινή συρρίκνωση του συναλλακτικού ενδιαφέροντος μια σειρά από γεγονότα που έλαβαν χώρα μέσα στον Ιούλιο δεν βοήθησαν στο να υπάρξει κάποιο αντίβαρο πιο γενικού ενδιαφέροντος που να συντηρήσει τις συναλλαγές σε μια κανονικότητα.

Το Brexit, η απόπειρα πραξικόπηματος στην Τουρκία, τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Γαλλία καθώς και τα τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών Τραπεζών συντήρησαν ένα κλίμα αναμονής που μεταφράστηκε σε μια πολύ εύθραυστη συσσώρευση δυνάμεων και σε σχετικά σφιχτό εύρος διαπραγμάτευσης στο Δείκτη.

Τα λίγα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοινώθηκαν δημιούργησαν μια μικρή κινητικότητα γύρω από επιμέρους μετοχές με πολύ βραχύβιο ωστόσο αντίκτυπο στην κυκλοφορία των μεταβιβαζόμενων μετοχών.

Ο Αύγουστος εκτός από τα αποτελέσματα του εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI θα έχει σαν κύριο θέμα την ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων για την είσπραξη των υπολοίπων 2,8 δις ευρώ της πρώτης αξιολόγησης. Ενδιάμεσα, στις 12 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου.

MANOS

_____

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ (Μάνος Χατζηδάκης)

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 8 συνεδριάσεις στις οποίες κινήθηκε σε ένα ιδιαίτερα σφιχτό εύρος τιμών (559 -571). Η εικόνα ωστόσο των επιμέρους αποδόσεων δεν είναι ομοιόμορφη καθώς στις τράπεζες παρατηρήθηκαν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ενώ σε άλλες μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Aegean,FFGroup κλπ) το επενδυτικό ενδιαφέρον αντιστάθμισε την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη καταγράφοντας κάποια αξιόλογα κέρδη.

Με αυτό τον τρόπο ο Γενικός Δείκτης ισορρόπησε στο μέσον της διαδρομής που ορίζεται από το υψηλό και το χαμηλό των δύο συνεδριάσεων που ακολούθησαν το Βρετανικό δημοψήφισμα. Παρά την εύθραυστη από πλευράς τζίρων η βραχυπρόθεσμη τάση γύρισε θετική και κρατήθηκαν τα σήματα αγορών από τον κινητό μέσο των 30 ημερών και τον MACD ενώ οι ταλαντωτές κινούνται σε ουδέτερες ζώνες χωρίς να δίνουν κάποιο στίγμα τάσης ωστόσο.

Η συνέχεια μάλλον επιφυλάσσει σφιχτότερη συσχέτιση με τις κυριότερες Ευρωπαϊκές Αγορές οι οποίες αν και είχαν πολλούς λόγους να βρίσκονται χαμηλότερα έχουν καταφέρει να κινηθούν ανοδικά περιορίζοντας τους κραδασμούς από τα γεωπολιτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα μέσα στον Ιούλιο.

Επομένως, η Αγορά ξεπερνώντας το σκόπελο των τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών τραπεζών θα μπορούσε να συνεχίσει να ανακάμπτει προς τα επίπεδα προ-Brexit ανακτώντας τα επίπεδα των 600 μονάδων.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ

Το ημερολόγιο γεγονότων μπαίνει αναγκαστικά σε ρυθμούς διακοπών. Την Τετάρτη 3 Αυγούστου θα ανακοινώσει εξάμηνο ο όμιλος Μυτιληναίος ενώ το ελληνικό Δημόσιο την ίδια ημέρα θα εκδώσει έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας. Την επόμενη ημέρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της Frigoglass ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας είναι προγραμματισμένη η τηλεδιάσκεψη με την διοίκηση της εταιρίας. Το μέρισμα του Jumbo θα ξεκινήσει να μοιράζεται στους δικαιούχους (μέτοχοι έως και 29/7) από τις 4 Αυγούστου ενώ η Παπουτσάνης κλείνει την εβδομάδα ανακοινώνοντας αποτελέσματα εξαμήνου την Παρασκευή 5 Αυγούστου.

 

 

* ,