XA: Διψήφιες απώλειες για τις τράπεζες, -5% o 25άρης

XA: Διψήφιες απώλειες για τις τράπεζες

 http://www.euro2day.gr/ase/market_
Ισχυροποιείται η πτώση στο Χρηματιστήριο, με τον FT 25 στα επίπεδα των 125 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 10% για Εθνική, Πειραιώς, Ελλάκτωρ. Κάτω από τα 7 ευρώ ο ΟΤΕ. Στο κόκκινο Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ. Οριακά κέρδη για τη Grivalia.

Με το… καλημέρα σε διόρθωση η Ευρώπη, με μεγαλύτερες απώλειες το ΧΑ, υποχωρεί και πάλι προς τις 470 μονάδες.

Επιφυλακτικό το ξεκίνημα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη Φρανκφούρτη να ξεκινά από οριακές απώλειες για να φτάσει νωρίτερα ο DAX έως 1,8% χαμηλότερα, προς τις 9.250 (από τις 9.415 μονάδες).

Εντεινόμενες πιέσεις σταδιακά και σε Παρίσι αλλά και Μιλάνο.

Στο ΧΑ, από την πρώτη κιόλας εντολή οι πωλητές πέρασαν το μήνυμα πως στο ελληνικό θα πρέπει να ακολουθήσει την υποχώρηση των ευρωπαϊκών και ότι οι όποιες κινήσεις με τους αγοραστές θα γίνουν έως τα χαμηλά της χθεσινής συνεδρίασης. Σημειώνεται ότι χθες η διακύμανση για τον ΓΔ διαμορφώθηκε μεταξύ 480,17 έως 494,48 μονάδες.

Χωρίς κάτι να έχει αλλάξει θεαματικά σε σχέση με χθες, με τα ίδια προβλήματα σε εξέλιξη και τα γνωστά μέτωπα ανοιχτά, οι όποιες κινήσεις πραγματοποιούνται μέσα στα επίπεδα τιμών που διαμορφώνονται από τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Να θυμίσω πως τη Δευτέρα ο ΓΔ κυμάνθηκε μεταξύ 481,19 έως 494,12 μονάδων, με τη σημερινή τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση να δοκιμάζει λίγο ως πολύ τα ίδια όρια (άνω & κάτω όριο).

Από τα χαμηλά της αρχής ενεργοποιήθηκαν σταδιακά περιορισμένες αγορές σε 3-5 μετοχές του δείκτη, με τον FT 25 στο εύρος των 128,97-131,55 μονάδων, με σημείο-κλειδί τις 133 μονάδες.

Μεγαλύτερη η πίεση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, τον ΔΤΡ έως τις 26 μονάδες. Περιορισμένες και σήμερα συναλλαγές/τζίρος ενώ στα πρώτα 45′ η αξία των συναλλαγών κυμαινόταν στα χαμηλά μεγέθη της Δευτέρας. Mετά τις 12 ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 17 εκατ. ευρώ.

Την ώρα που η Αθήνα απευθύνεται αγωνιωδώς προς τους Ευρωπαίους εταίρους της, ο Τσίπρας προχωρά σε νέο γύρο επαφών με τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για προσφυγικό-ΔΝΤ, όπως αναφέρει η Μαρίνα Μάνη (και) το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο σε ένα αδιέξοδο περιβάλλον.

Λιγοστό το ενδιαφέρον, κυρίως από την πλευρά των ξένων παικτών, με τη σχέση πωλήσεων/αγορών να συντηρείται στο 2/1, αν και οι ενεργοί παίκτες εκτιμάται πως δεν ξεπερνούν τις μερικές εκατοντάδες. Περιορισμένες οι κινήσεις και από την πλευρά των Ελλήνων, που κι αυτές εξαντλούνται σε προσπάθειες στήριξης της αποτίμησης των εισηγμένων.

Ουσιαστικά χωρίς κατεύθυνση το ΧΑ, καθώς (και) λόγω προσφυγικού έχει… χαθεί στον ορίζοντα ακόμη και η προοπτική της αξιολόγησης. Πλέον η προσοχή πολλών είναι στραμμένη στη Σύνοδο Κορυφής, και μία εβδομάδα πριν τις πολύ κρίσιμες τοπικές εκλογές στα 3 γερμανικά κρατίδια στις 13 Μαρτίου.

Στον τραπεζικό κλάδο οι μετοχές και των 4 συστημικών ομίλων καταγράφουν σημαντικές απώλειες. Πτώση υψηλότερη του 10% για Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, στο -7% η μετοχή της Alpha Bank.

Με πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τη μετοχή του Οργανισμού να υποχωρεί και πάλι χαμηλότερα των 7 ευρώ και του ΟΠΑΠ να χάνει τα 6 ευρώ, ενώ στη ΔΕΗ κινήσεις γίνονται πέριξ των 2,7 ευρώ.

Στα 10,03-10,35 ευρώ η μετοχή της Jumbo, η μόνη σε θετικό πρόσημο, λίγο μετά τις 11:15, ενώ σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Coca Cola οι πωλητές είχαν τον πρώτο λόγο.

Οι πιέσεις σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ, FF Group, Viohalco (αλλά με χαμηλούς τζίρους) εντάθηκαν, όταν περί τις 11:20 οι απώλειες για τον ΓΔ ξεπέρασαν το 2%, με τον δείκτη να κλίνει χαμηλότερα προς τις 480 μονάδες.

* ,