X.A.: Εκθέσεις, στατιστικά, κρίσεις και εκτιμήσεις…

Επιστροφή στην πτωτική τροχιά για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με απώλειες και κάτω από τις 850 μονάδες, παρά τις προσπάθειες αρκετών μετοχών να αλλάξουν το αρνητικό κλίμα. 

Παρά το αναιμικά θετικό ξεκίνημα που έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 865,5 μονάδες (+0,51%) και τον Τραπεζικό δείκτη μέχρι τις 706,41 (+0,42%)…

Πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα της συνεδρίασης ο Γ.Δ. είχε κατρακυλήσει στο χαμηλό ημέρας των 840,1 μονάδων (-2,45%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών είχε καταβαραθρωθεί στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 650,72 μονάδων, με απώλειες 7,49%.

Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 0,66% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 68,91 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 2,26 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η κυβέρνηση θα πρέπει το συντομότερο να αντιμετωπίσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις του Μαρτίου, την ώρα μάλιστα που οι διαθέσεις της αγοράς κάθε άλλο παρά θετικές είναι. 

Αυτό διαφάνηκε και στη χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου χρέους να αντλεί 875 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,97%, από 2,75% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Φεβρουαρίου. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και πως το αρμόδιο υπουργείο κινείται ήδη προς την κατεύθυνση της κάλυψης των αναγκών για ολόκληρο το τετράμηνο της παράτασης. 

Παράλληλα, εταίροι και δανειστές κλιμακώνουν τις πιέσεις τους με στόχο την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων, με έμφαση όμως σε μέτρα που θα κλείσουν άμεσα και σε χρονικό ορίζοντα όχι μεγαλύτερο του ενός μηνός, όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τρύπα στο δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει έργο στους εταίρους της, ενώ θα πρέπει σύντομα να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την στήριξη της οικονομίας, η οποία δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. 

Μπορεί οι κίνδυνοι για την Ελλάδα να έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, όμως δεν έχουν εξαφανιστεί πλήρως. 

Τεχνικά και όσον αφορά τα ημερήσια διαγράμματα, με την καθοδική διάσπαση των 250 μονάδων, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει γυρίσει σε “short” με το “stop” στο 258. 

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη και με βάση τα ίδια διαγράμματα χρειαζόμαστε, αν μη τι άλλο, κλείσιμο πάνω από τις 860 ή ακόμα καλύτερα πάνω από τις 878 μονάδες, για να “ανοίξει παράθυρο” βραχυπρόθεσμης αισιοδοξίας.

ΑΡΑΙΓ: Στα 9,00 από 9,80 ευρώ δίνει την νέα τιμή στόχου της η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία υπογραμμίζει ότι η μετοχή αναμένεται να υπεραποδώσει για μια ακόμη χρονιά και διατηρεί την σύσταση “overweight”. 

ΕΕΕ: Η μετοχή της Coca Cola είναι δίκαια αποτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα, εκτιμούν οι αναλυτές της IBG kαι μειώνουν την τιμή-στόχο στα 15,60 από 16 ευρώ διατηρώντας την σύσταση ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗΣ.

 Η μείωση στην τιμή-στόχο οφείλεται στην πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα κέρδη της εταιρείας, λόγω της ισχυρότερης του αναμενόμενου αρνητικής επίδρασης από τις ισοτιμιακές μεταβολές. 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ:… “Φωτο – φίνις” χρειάζεται για αρκετές από τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., όπου σε σχετική “απόσταση ασφαλείας” έχει ξεχωρίσει η ΕΕΕ (5,95 δισ). 

Μαζική άφιξη αμέσως πιο κάτω από ΟΤΕ (4,44 δισ), Εθνική (4,42 δισ) και ΑΛΦΑ (4,34 δισ). Έχασε και την κεφαλαιοποίηση των 3 δισ. η Πειραιώς (2,9 δισ.) που φαίνεται να απειλείται από τον ΟΠΑΠ (2,78 δισ).

ΤΕΧΝΙΚΗ Ολυμπιακή: Ανακοίνωσε ότι ο κ. Γεώργιος Στέγγος του Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος προέβη στις 3/3/2015 σε αγορά 919.742 κοινών ονομαστικών μετοχών, συνολικής καθαρής αξίας ευρώ 947.334,26.

ΟΛΥΜΠ: Σημειώνεται ότι οι 919.742 μετοχές αντιστοιχούν στο 2,77% της εισηγμένης εταιρίας. Ο όμιλος βλέπει την αποτίμησή του να ξεφτυλίζεται καθημερινά στο ταμπλό σταθερά κάτω από το ένα ευρώ αποτιμώμενος σε 32 εκατ. ευρώ(!!), αλλά… πέρα βρέχει!

ΟΛΥΜΠ(Ι): Στο -2,12% στη τιμή του 0,9700 ευρώ με συναλλαγές 4006 τμχ και με χαμηλό – υψηλό 12μήνου στα 0,6760 και 2,2900 ευρώ.

 

* ,