X.Α: Κάποιες ενδείξεις πιθανολογούν ότι η τάση παραμένει θετική - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

X.Α: Κάποιες ενδείξεις πιθανολογούν ότι η τάση παραμένει θετική

15.06.2016 00:54

ΣΕ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟ Χ.Α.

 

Πριν από μερικά χρόνια, ο Νασίμ Τάλεμπ έγραψε το Μαύρο Κύκνο, σε μια προσπάθεια να αναφερθεί στον αντίκτυπο του εξαιρετικά απρόβλεπτου σε μια ιδιαιτέρως  ευρηματική ανάλυση του ρόλου της αβεβαιότητας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το βιβλίο είχε εξαιρετική αποδοχή και έγινε παγκόσμιο best seller, εξέλιξη που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στον ευρηματικό τίτλο του.

Αναφερόμενοι λοιπόν στα των διεθνών αγορών, ένας τέτοιος «μαύρος κύκνος» εισέβαλλε από την περασμένη Παρασκευή στις αγορές με τη μορφή των δημοσκοπήσεων για το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία σε σχέση με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. (Brexit), με τις περισσότερες να αποφαίνονται ότι το ενδεχόμενο αυτό έχει μεγαλύτερη πιθανότητα από την παραμονή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια !

Είναι σαφές ότι το brexit θα έχει απροσμέτρητα αρνητικές συνέπειες στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον και την πραγματική οικονομία. Η στερλίνα ήδη υποχωρεί  και τα 10 ετή γερμανικά bunds  κατέγραψαν αρνητική επίδοση  (!) ως έκφραση της πεποίθησης ότι συνιστούν ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. Δεν θα ήταν δε υπερβολή να συγκριθούν με όσα ακολούθησαν την κατάρρευση της Lehman Brothers 2008.

Ευλόγως, ο φόβος και η  ταραχή έχουν διαχυθεί στις αγορές προκαλώντας κύμα ρευστοποιήσεων και άλλες ενέργειες σε μια προσπάθεια για διενέργεια κινήσεων hedging, με τις επενδυτικές επιτροπές όλων των επενδυτικών φορέων του πλανήτη να είναι σε εγρήγορση. Παράλληλα, οι ηγεσίες ανά τον κόσμο επιδιώκουν με πολλούς τρόπους να νουθετήσουν τους Βρετανούς για το ζημιογόνο για τη Βρετανική οικονομία και τους πολίτες της  αποτέλεσμα  από το Brexit,  χωρίς ωστόσο να έχουν ανταπόκριση…

Αναπόφευκτα, από την Παρασκευή και το ελληνικό χρηματιστήριο έπαψε να κινείται υπό την επήρεια των τοπικού ενδιαφέροντος παραγόντων που διαμόρφωναν την πορεία του το προηγούμενο διάστημα. Κινείται και αυτό σε συντονισμό με τις διεθνείς αγορές και μάλιστα με μεγαλύτερη μεταβλητότητα λόγω των γνωστών προβλημάτων ρηχότητάς του.

Τα της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για την επικείμενη εκταμίευσης της δόσης, τα των αποφάσεων της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων και η συζήτηση για τον οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία για να επανεκκινήσει,  θα επανέλθουν στο προσκήνιο στο καλύτερο σενάριο μετά την 23η Ιουνίου και εφόσον το αποτέλεσμα είναι η παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη.

Ωστόσο, παρά την προσδοκία της εφεξής συμπόρευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις διεθνείς αγορές, μέχρι τουλάχιστον την 23η Ιουνίου, παραμένουν κάποιες ενδείξεις που πιθανολογούν ότι η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει θετική.

Αυτό προκύπτει από την τεχνική συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη που μετά από την παραβίαση των προς τα κάτω ορίων και την υποχώρηση κάτω από τις 600 μονάδες, αντέδρασε στην περιοχή των 580 μονάδων σηματοδοτώντας ότι παραμένουν ζωντανά τα αντανακλαστικά του. Οψόμεθα λοιπόν για τη συνέχεια, ενώ η έκφραση περισσότερης αισιοδοξίας θα απαιτήσει υπομονή για τις επόμενες 9 τουλάχιστον ημέρες…

δτζανας

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017