Transcontinental: Επιλογή από τον Καναδά | Mikrometoxos.gr

Transcontinental: Επιλογή από τον Καναδά

12.11.2016 15:01

Transcontinental: Επιλογή από τον Καναδά


του Δημήτρη Κουτσουμπού

Είναι δυστύχημα για τον Έλληνα επενδυτή, πως τη στιγμή που οι μετοχικές επενδύσεις στη χώρα του φέρουν μεγάλες αβεβαιότητες και κινδύνους, η διέξοδος στις αγορές του εξωτερικού να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστική.

Ο λόγος είναι οι υψηλές αποτιμήσεις της Wall Street που συνεχίζουν να γίνονται υψηλότερες. Πολύ λίγες εταιρείες παρουσιάζουν λογικούς επενδυτικούς αριθμοδείκτες, και όταν συμβαίνει συνήθως δεν λείπει η αρνητική αιτία που να το δικαιολογεί.

Για να μιλήσουμε όντως για “ευκαιρίες” μένει να πειστούμε πως η κατά τα άλλα υπεραισιόδοξη αγορά είναι ταυτόχρονα άδικη και υπερβολικά φοβική για αυτές τις μεμονωμένες περιπτώσεις. Οφείλουμε να ψάχνουμε αρκετά βαθύτερα όταν στα ραντάρ εμφανιστεί μια ελκυστική στα νούμερα μετοχή, όπως αυτή της Transcontinental (TCL.A:TOR).

Η πορεία της μετοχής της Transcontinental τα τελευταία 5 χρόνια. (πηγή: Yahoo Finance)

Η πορεία της μετοχής της Transcontinental τα τελευταία 5 χρόνια. (πηγή: Yahoo Finance)

Τι φωνάζει “αγόρασε με”;

Αφορμή να ξετρυπώσω τη μετοχή, στάθηκε η συνεργασία μου με Value Investor του εξωτερικού (The Broken Leg) που χρησιμοποιεί μεθόδους που δίδαξε ο πατέρας του Value Investing Benjamin Graham.

Η μερισματική απόδοση της Transcontinental αγγίζει το 4%, το P/E είναι μικρότερο από 10 και τα ίδια κεφάλαια περισσότερα από τα ξένα. Παράλληλα, η εταιρεία χρόνο με το χρόνο αυξάνει το μέρισμα που διαμοιράζει στους μετόχους, όπως ξεκάθαρα φαίνεται στο παρακάτω γράφημα.

Εν αντιθέσει με τα εδώ ήθη, η καναδέζικη εισηγμένη ακολουθεί μια σταθερή πολιτική όσον αφορά το μέρισμα.

Δεν το αυξομειώνει ευκαιριακά, ανάλογα με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των οικονομικών της μεγεθών, αλλά φροντίζει οι επενδυτές της να μπορούν να υπολογίζουν σε μια στέρεα, αυξανόμενη πρόσοδο, ανώτερη του τόκου της τράπεζας.

Θα ήταν ανησυχητικό αν αυτές οι διανομές συστηματικά δεν υποστηρίζονταν από τη κερδοφορία, κάτι που ευτυχώς δεν συμβαίνει.

Τα 74 λεπτά/μετοχή μερίσματος, υπερκαλύπτονται άνετα από την παραγωγή κερδών ανώτερων των $2/μετοχή. Μόνο αν τα οικονομικά αποτελέσματα επιδεινώνονταν δραματικά και για μεγάλο διάστημα θα έθεταν το “παχυλό” μέρισμα σε κίνδυνο.

Οι διανομές της Transcontinental προς τους μετόχους της

Οι διανομές της Transcontinental προς τους μετόχους της

Βασικά Οικονομικά Στοιχεία και Θεμελιώδη

*Οι τιμές αναφέρονται σε καναδικά δολάρια $CAD. Οι υπολογισμοί έχουν γίνει με τιμή μετοχής $18,81

Αναμενόμενα κέρδη/μετοχή: $2,28

Αναμενόμενο P/E: 8.25x

Τιμή/ Λογιστική Αξία: 1,46x

Μερισματική απόδοση: 3,93%

Ίδια Κεφάλαια / Ενεργητικό

Με Σύνολο Κεφαλαίων $1952εκ. και ίδια κεφάλαια ύψους $1001εκ., διαμορφώνεται δείκτης Ιδίων/Ενεργητικό ανώτερος του 50%, δείχνοντας την υγεία του ισολογισμού.

Προσέγγιση δίκαιης τιμής

Αυτή τη στιγμή το P/E του καναδικού δείκτη S&P/TSX υπολογίζεται σε 16,44, ενώ η μερισματική απόδοσή του στο 2,91%. Αντίστοιχα, η Trancontinental διαθέτει P/E : 8.25 και μερισματική απόδοση 3,9%. Στο παρακάτω γραφικό φαίνεται πως η ευθυγράμμιση της με την υπόλοιπη αγορά όσον αφορά το μέρισμα θα υποδήλωνε αύξηση 35%, ενώ με βάση τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας άνοδο σχεδόν 100%.

Περιθώριο ανόδου Transcontinental

Βέβαια, το  Value Investing είναι πολλά περισσότερα από το να κάνεις αριθμοκεντρική θεμελιώδη ανάλυση και να τα αφήνεις όλα στον αυτόματο πιλότο. Εννοώ, πως ύστερα από όλα αυτά, ο προσεκτικός επενδυτής οφείλει να “βασανίζεται” για την αιτία που  η αγορά δεν εκτιμά τη μετοχή. Η υψηλή μερισματική απόδοση ισοδυναμεί με υψηλή πρόσοδο, αλλά παράλληλα σημαίνει πως η αγορά “αποφεύγει” τη μετοχή, για αυτό και παραμένει φθηνή συγκριτικά με τη κερδοφορία και το μέρισμα της. Για να γίνω πιο κατανοητός σε εμάς τους Έλληνες που λατρεύουμε (σ.σ. λατρεύετε) τα σπίτια, ας σκεφτούμε το εξής. Ένα ακίνητο που αποδίδει υψηλό ενοίκιο σε σχέση με την τιμή πώλησής του, δεν θα ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό;Δεν θα μας έβαζε σε υποψίες; Το ξετύλιγμα του κουβαριού ξεκινά προχωρώντας βαθύτερα από τα νούμερα.

Η Transcontinental δραστηριοποιείται στον Καναδά και η μετοχή της διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο του Toronto. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εκτυπωτική βιομηχανία της χώρας, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων και ηγείται στα τοπικά μέσα. Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξή της έχει πατήσει “φρένο”. Στην εποχή του διαδικτύου, οι έντυπες εκδόσεις και διαφημίσεις πασχίζουν να επιβιώσουν έναντι των ηλεκτρονικών. Ευτυχώς, για την Transcontinental, όπως φαίνεται στο παρακάτω γραφικό, από παρουσίαση για επενδυτές, δεν είναι εγκλωβισμένη στις εκτυπώσεις.

Trancontinental - Δομή Πωλήσεων

Επίσης, παρότι ο κλάδος φθίνει, προσπαθεί να διατηρηθεί με σκοπό να είναι ο επιβήτορας. Περιορίζει τις επενδύσεις, ενώ από τις 54 εκτυπωτικές μονάδες που διέθετε το 2008, σήμερα λειτουργεί μόνο 22 με σκοπό να δουλεύουν με “φουλ τις μηχανές”. Έτσι, από τότε τα EBIT του κλάδου των εκτυπώσεων έχουν ανέβει από τα $148εκ. σε $250εκ. Σωτήριος φαίνεται ο χαμηλός δανεισμός, που σε συνάρτηση με τις υψηλές ταμειακές ροές επιτρέπουν ελευθερία κινήσεων. Η Transcontinental κοιτώντας μπροστά, επιχειρεί να να μεταβεί στον κλάδο της συσκευασίας, για το λόγο αυτό έχει επενδύσει σε δύο εξαγορές από το 2009. Με λίγα λόγια, δεν παίζει μόνο άμυνα.

Γιατί, όμως η Wall Street δεν τα βλέπει όλα αυτά; Από τη μια αυτού του τύπου οι μεταβάσεις δεν είναι πάντα επιτυχημένες, ενώ από την άλλη, όπως έχει αναφερθεί εδώ πάλι, είναι προσκολλημένη στην ανάπτυξη. Οι προσδοκίες ανάπτυξης ενθουσιάζουν, κι ας είναι αμφιλεγόμενες. Πιο στέρεες εταιρείες με αργότερους, αλλά ίσως πιο σίγουρους ρυθμούς “σνομπάρονται”. Είναι ένα δείγμα των καιρών της υπεραισιοδοξίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κι όμως, αργά ή γρήγορα όταν ο ενθουσιασμός κοπάσει, οι μαραθωνοδρόμοι θα είναι σε καλύτερη μοίρα.

Θεωρώ, πως η απουσία ανάπτυξης σε μια χρονική περίοδο μετάβασης δεν είναι το πιο ανησυχητικό γεγονός. Ουσιαστικός είναι ο κίνδυνος η μετάβαση να μην είναι επιτυχημένη. Να σημειώσω πως η Transcontinental για τα διεθνή δεδομένα, θεωρείται εταιρεία μικρής κεφαλαιοποίησης. Ως τέτοια, αυξάνονται οι πιθανότητες της να είναι “θαμμένη” και παρεξηγημένη, παρά μια ορθά αποτιμημένη ετοιμοθάνατη.

logo-transcontinentalΟι αγορές έξω είναι υπερτιμημένες. Μια σημαντική διόρθωση ή κραχ, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες ούτε τις ορθότερα αποτιμημένες, όμως ο πόνος σε αυτές θα είναι μικρότερος. Δεδομένων των παραπάνω, το να έχει ο επενδυτής των αγορών του εξωτερικού κατά νου μετοχές όπως αυτή της Transcontinental, ίσως του φανεί πολύ χρήσιμο, στα πλαίσια ενός καλά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

* Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε κοινοποίηση, δίνοντας δύναμη στο Investorblog!

Δημήτρης Κουτσουμπός

*Ο φόβος και ο κίνδυνος μιας μεγάλης πτώσης λόγω υπερτίμησης των αγορών του εξωτερικού, θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με άνοιγμα θέσης short σε ETF που ακολουθούν των S&P 500, όπως το (SPY) μέσω Plus500

*Τα στοιχεία της ανάλυσης προέρχονται από το The Broken Leg

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017