Trading for a Living... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Trading for a Living…

01.10.2015 02:00

O τίτλος μεταφράζεται “Ζώντας από το trading”. Είναι, επίσης, ο τίτλος ενός βιβλίου του  Alexander Elder. Ο Δρ. Έλντερ είναι Ρωσσοεσθονός φυσίατρος που διέφυγε στην Δύση την δεκαετία του ’80. Εισήχθη στην Ιατρική σχολή σε ηλικία 16 ετών.

 

Και δραπέτευσε στις Η.Π.Α. από ένα Σοβιετικό πλοίο του οποίου ήταν γιατρός. Σε ηλικία 23 ετών! Παρ’ όλα αυτά, όταν έφτασε στην Αμερική, ασχολήθηκε ελάχιστα με την επιστήμη του και έχει σαν κύρια δραστηριότητά του το trading αυτό καθ’ εαυτό και την επιμόρφωση άλλων traders. Έχει γράψει 12 βιβλία με θέμα το trading μετοχών, εμπορευμάτων, συναλλάγματος κ.λ.π.

Το συγκεκριμένο βιβλίο θεωρείται απαραίτητο ανάγνωσμα για όλους τους traders. Μαζί με το κλασσικό “Reminiscences of a stock operator” του Edwin Lefevre, θεωρούνται εκ των ουκ άνευ για όποιον θέλει να ασχοληθεί με το (βδελυρό) επάγγελμα του κερδοσκόπου των αγορών (και όχι μόνο).  Υπάρχουν και ορισμένα ακόμη που, προσωπικά, θεωρώ απαραίτητα για το οπλοστάσιο γνώσεων ενός επιτυχημένου trader. Αυτά τα δύο όμως έχουν παγκόσμια ομοφωνία για την χρησιμότητά τους.

Σχετική εικόνα

 

Όχι δεν ανέλαβα την προώθηση αυτών ή άλλων βιβλίων στην Ελλάδα ή αλλού. Ούτε ξεκινώ κάποια δραστηριότητα σεμιναρίων κ.λ.π. Από πολύ παλιά εξάλλου έχω την άποψη πως όποιος κερδοσκόπος ασχολείται με αυτές τις δραστηριότητες, το κάνει διότι δεν καταφέρνει να επιβιώσει με άλλον τρόπο. Ο Dr. Elder όμως έχει αποδείξει ότι αποτελεί μια από τις εξαιρέσεις που, απλά, επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Τον δε Jesse Livermore (ο πραγματικός ήρωας του βιβλίου του Lefevre), ενώ κατάφερε απίστευτα επιτεύγματα στις αγορές, δύσκολα θα μπορούσε να αποκαλέσει κανείς επιτυχημένο.  Τα απομνημονεύματά του όμως, αξίζουν κάθε λεπτό χρόνου που θα αφιερώσει κάποιος για να τα διαβάσει.

Την αφορμή για να θυμηθώ αυτά τα βιβλία έδωσε το άρθρο της Τρίτης του φίλου και εν Capital.gr συναδέλφου, Βασίλη Παζόπουλου. Που εξηγούσε πολύ εύστοχα πως τα χρηματιστήρια μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αλλά δεν είναι “ναοί του τζόγου”.

Αυτό το άρθρο, σε συνδυασμό με πολλά σχόλια που κατά καιρούς βλέπω σε διάφορα άρθρα του site, με οδήγησαν στην σκέψη πως είναι απαραίτητο να γραφούν ορισμένα πράγματα για τις αγορές. Αυτά τα σχόλια θεωρούν τις αγορές γενικά και το Χ.Α. ειδικότερα καζίνα, τυχερά παιχνίδια και χειραγωγούμενες. Σε τέτοιο βαθμό που δεν πρέπει, κατά την γνώμη των σχολιαστών, να ασχολείται με αυτές κανείς. Πως πρόκειται για “απάτη”.

Έχοντας βρεθεί στο (μακρινό) παρελθόν στην ίδια ακριβώς θέση και έχοντας βοηθηθεί από τρίτον να αντιληφθώ και να διορθώσω την λανθασμένη μου αντιμετώπιση, αισθάνομαι την (ανθρώπινη) υποχρέωση να μεταφέρω ένα κομμάτι των εμπειριών που έχω αποκομίσει στα 25 χρόνια που ασχολούμαι με το αντικείμενο. Όχι σαν μαθήματα ή σαν υποδείξεις. Μακριά από μένα αυτή η λογική. Απλά σαν πληροφόρηση επεξεργασμένη στην διάρκεια των χρόνων και με την ελπίδα να βοηθήσει “συναδέλφους” κερδοσκόπους να έχουν σφαιρικότερη αντίληψη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση απέναντι στις αγορές. Αντίθετα με το τι φαίνεται να πιστεύει η πλειοψηφία, είναι εξαιρετικά καλό να υπάρχουν πολλοί “κερδισμένοι” σε αυτές.

Φυσικά πρόκειται για μια διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει με ένα ή δύο άρθρα. Όποτε η επικαιρότητα το επιτρέπει λοιπόν, θα υπάρχει ένα κείμενο που θα μεταφέρει “αγοραίες” εμπειρίες.

Η σύσταση για τα βιβλία που έγραψα στην αρχή, είναι μια τέτοια εμπειρία. Διαβάζοντάς τα, αντιλήφθηκα πλευρές των αγορών που ούτε φανταζόμουν πως υπήρχαν. Τα συνιστώ ανεπιφύλακτα (δεν γνωρίζω αν υπάρχουν στα ελληνικά, δυστυχώς).

Κλείνοντας για σήμερα θα αναφέρω το αποτέλεσμα μιας έρευνας του 2000. Ξέρετε πόσοι από αυτούς που αποφασίζουν να κάνουν τις επενδύσεις και το trading “ανεξάρτητο επάγγελμα”, επιβιώνουν για περισσότερο από τρία χρόνια; Μόλις το 3%. Μάλιστα. Μόλις τρεις άνθρωποι στους εκατό καταφέρνουν να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο για πάνω από 3 χρόνια. Για σκεφτείτε τι ικανότητες χρειάζεται να διαθέτουν αυτοί οι τρεις για να τα καταφέρουν. Αρκούν άραγε (έστω και πρωτοφανείς) δόσεις τύχης; Όσο μεγάλες και να’ ναι…

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017