To οπισθόφυλλο στο σημερινό ”ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ”

Οι επενδυτές παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο τις διεργασίες για τις διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές όσο και τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, η οποία χθες ολοκληρωνόταν με την ψηφοφορία εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης.
Και τα δύο αυτά επίπεδα προσφέρουν μεγάλο όγκο πληροφοριών, τον οποίο η αγορά ενσωματώνει με τη μορφή έντονης μεταβλητότητας.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από την έναρξη (ανεπισήμως) των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους πιστωτές οι διακυμάνσεις στην εγχώρια αγορά (είτε ανοδικές είτε πτωτικές) είναι έντονες και πολλές φορές… ιλιγγιώδεις.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται φυσικά και οι τελευταίες αναλύσεις των ξένων θεσμικών, οι οποίοι αν και διατηρούν στο βασικό τους σενάριο τη συμφωνία της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές της…
Ωστόσο έχουν αυξήσει τις πιθανότητες των κινδύνων που ελλοχεύουν στο πλαίσιο της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων.
Σχεδόν στο σύνολο τους συστήνουν στους επενδυτές να τηρηθεί στάση αναμονής, εωσότου ξεκαθαριστεί το τοπίο με το πλαίσιο που θα ακολουθήσουν οι δύο πλευρές μετά τη λήξη της παράτασης του προγράμματος στήριξης στις 28 Φεβρουαρίου. 
Η ΕΙΔΗΣΗ: Παρέμβαση Tony Blair για την Ελλάδα – Όχι σε λιτότητα και μεταρρυθμίσεις – Ναι σε ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις…
FITCH: Σε Rating Watch Negative η αξιολόγηση Β- των ελληνικών τραπεζών – Κίνδυνος περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων
Χ.Α. – ΤΑΜΠΛΟ (σχόλιο από τον Θαν. Σταυρόπουλο): Συνεχίζονται οι συνεδριάσεις – ασανσέρ και μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, όπου ο Γενικός Δείκτης “μέτρησε” απώλειες 9,77% και ο Τραπεζικός απώλειες 18,62% οι αγοραστές αποφάσισαν να πάρουν, εκ νέου, πρωτοβουλίες.Την κατ΄ αρχήν αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, φάνηκε να υπαγορεύει η νέα δήλωση ομπάμα που “θα ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ”.

Τηρώντας την “πεπατημένη” των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων και η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με “ΑΜΕΜ” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) για αρκετούς τίτλους του FTSE25

Και πιο συγκεκριμένα για ΑΛΦΑ, Eurobank, MIG, Grivalia, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίο, ΟΛΠ και Τιτάνα.

Πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 10 λεπτά της συνεδρίασης, οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. είχαν σημειώσει την πρώτη ενδοσυνεδριακή κορυφή, με τον Γενικό Δείκτη να αναρριχάται μέχρι τις 791,84 (+3,48%) μονάδες και τον Τραπεζικό δείκτη μέχρι τις 656,53 μονάδες (+8,87%).

Η διαφορά των πρωινών κερδών δεν αφήνει αμφιβολίες για τους πρωινούς θετικούς πρωταγωνιστές που δεν ήταν άλλοι από τις Τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να αποτελούν το “κύριο μενού” των traders.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Βέβαιο πως η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας, ύψους 10 – 20 δισ. ευρώ εμφανίστηκε το think tank Bruegel.

Ειδικότερα, στο περιθώριο συνεδρίου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ο G. Wolf, επικεφαλής του ευρωπαϊκού think tank, εξέφρασε την εκτίμηση…

Πως η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτη δανειακή σύμβαση, μεταξύ 10 και 20 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2015.

Παράλληλα, πρότεινε τη διευθέτηση του χρέους, μέσω μίας συμφωνίας, η οποία θα συνδέει την ανάπτυξη με την αποπληρωμή του.

Τέλος, αξίωσε μία «κοινωνική διάσταση στην τελική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία ένα μέρος της χρηματοδότησης να πηγαίνει απευθείας για την εξυπηρέτηση αναγκών στο σύστημα υγείας και στην καταπολέμηση της φτώχειας».

Η ΕΚΘΕΣΗ(Ι): Σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Barclays υποβαθμίζοντας επίσης την σύσταση σε Alpha Βank και Eurobank σε equalweight, από overweight προηγουμένως.

Ειδικότερα, για την Alpha Bank η νέα τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 0,34 ευρώ, από 0,82 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank στα 0,14 ευρώ από 0,39 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 1,07 ευρώ από 2,31 ευρώ προηγουμένως και για την Πειραιώς στα 0,61 ευρώ, από 1,42 ευρώ.

Σύμφωνα με την Barclays η μείωση των τιμών στόχων κατά 53-64% αντανακλά τους κινδύνους που υπάρχουν για τον τραπεζικό κλάδο, εξαιτίας των εξελίξεων για την οικονομία της χώρας.

Η ΕΚΘΕΣΗ(ΙΙ): Στάση αναμονής συστήνει για την Ελλάδα η Wood & Company, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ακολουθείται περισσότερο επιλεκτική στρατηγική εξαιτίας των αυξημένων πιθανοτήτων

Τόσο για το θετικό όσο και για το αρνητικό σενάριο των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Wood προτιμά να τηρήσει μια στάση αναμονής και να γίνει πιο επιλεκτική στις συστάσεις των μετοχών.

Υπό αυτό το πλαίσιο υποβαθμίζει σε hold (διακράτηση) τις μετοχές της Πειραιώς και της Eurobank (από Αγορά προηγουμένως) και να διατηρήσει τις αξιολογήσεις της αγοράς (buy) για Alpha Bank και ΕΤΕ.

Επίσης, μειώνει τις τιμές-στόχους και για τις τέσσερις τράπεζες κατά 50%. Έτσι, οι νέες τιμές στόχοι των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονται ως εξής:

Για την Εθνική στα 1,50 ευρώ, για την Πειραιώς στα 0,60 ευρώ, για την Alpha Bank στα 0,45 ευρώ και για την Eurobank στα 0,14 ευρώ

Ο FTSE25 είδε την αξία των συναλλαγών του σε 136 εκατ. ευρώ και στο 95,7% του συνόλου. Ολες οι μετοχές του έκλεισαν θετικά, με 15 εξ αυτών διαρκώς θετικές.

Από το -1,27% στο +16,53% η Βιοχάλκο και από το -0,97% στο +8,88% η ΔΕΗ. Εντυπωσίασαν οι Ελλάκτωρ στο +19,46%, Viohalco +16,53%, ΟΛΠ +16,91%, Μυτιληναίος +11,62%, ΓΕΚ Τέρνα +12,85%, ΕΧΑΕ 10,50%, ΜΙΓ 10,39%, ΕΛΠΕ 10,36%.

COMPUCON: Το είδαμε κι αυτό… εισηγμένη να αποτιμάται σε 7.911 ευρώ(!). Στο -20% προχθές με 3 τεμάχια στη τιμή του 0,0080 και -12,50% χθες με ένα κομμάτι στο 0,0070 ευρώ!

Χ.Α.-ΤΑΜΠΛΟ: Άνοδος 26% για το ΕΤΕΤΠ αλλά η τιμή του γράφει 0,1600 ευρώ. Παίχθηκαν χθες 190,5 χιλ. ευρώ. Ξεκίνησε την χρονιά από το… 0,1600 έχει δει και το 0,1000 ευρώ, με υψηλό 12μήνου στα 1,3600 ευρώ.
ΑΝΟΔΟΣ 24,68% για τον ΑΛΦΑΤΠ στο 0,4900 ευρώ με συναλλαγές 5,1 εκατ. τμχ αξίας 2,25 εκαυτ. ευρώ. Το μόνο που μπορεί να έχει ουσιστικό περιεχόμενο. Ξεκίνησε την χρονιά από το 0,9400 και στο -47,87% έκτοτε παρά το χθεσινό +24,68%.
ΣΤΟ +18,18% το τρίτο της παρέας ΠΕΙΡΤΠ που είδε τις συναλλαγές του να ξεπερνούν τα 8 εκατ. τμχ και να τζογάρονται σε αυτό 1,1 εκατ. ευρώ. Στο -31,22% από την έναρξη του 2015.
ΟΛΑ τα χαρτιά του MIDCAP20 στο ίδιο χρονικό διάστημα δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν σε τζίρο το 1,4 εκατ. ευρώ(!). Αυτοί είμαστε, αυτή η αγορά μας αξίζει…
Καλή σας ημέρα