Τα μέτρα στήριξης και το ζητούμενο για την επόμενη ημέρα… (28/4)

Τα μέτρα στήριξης

Οι Κεντρικές Τράπεζες άνοιξαν τα κάνουλες της ρευστότητας την περασμένη εβδομάδα αποφορτίζοντας το κλίμα μαζικών πωλήσεων δίνοντας αφορμή για ένα ράλι ανακούφισης σε μετοχές και ομόλογα.

  • Ωστόσο η Ευρώπη δείχνει να μην έχει ενιαία στρατηγική στην υιοθέτηση μια κοινής χρηματοδότησης που θα έφερνε την εγγύηση όλων των μελών της Ένωσης και έτσι μια μεγάλη ευκαιρία συντονισμένης δράσης βρίσκεται για άλλη μια φορά σε αναμονή.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ζητούμενο για την επόμενη ημέρα, καθώς σε ένα σενάριο παρατεταμένης διάρκειας περιοριστικών μέτρων οι οικονομικές επιπτώσεις εκτός από το βάθος της ύφεσης θα έφερναν πολλές οικονομίες κρατών μελών της Ε.Ε. στα όρια τους.

  • Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι φωνές για ένα πρόγραμμα ενίσχυσης ανάλογο του μεταπολεμικού σχεδίου Μάρσαλ κερδίζουν συνεχώς έδαφος καταδεικνύοντας την ανάγκη πρόληψης των σοβαρών καταστάσεων που έρχονται για τα περισσότερα κράτη μέλη μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στο εσωτερικό η γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης περιόρισε την εξάπλωση της πανδημίας και η διαχείριση των κρουσμάτων είναι υπό έλεγχο. Τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν αυτή την περίοδο οι εισηγμένες εταιρίες για την χρήση του 2019 έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα και η εστίαση εντοπίζεται σε

  • α) τις χρηματοοικονομικές δυνατότητες που έχουν οι ισολογισμοί να ανταπεξέλθουν σε μια παρατεταμένη κρίση
  • β) στην υιοθέτηση πλάνων συνέχισης της λειτουργίας από απόσταση
  • γ) στο αντίκτυπο που έχουν προμηθευτές και πελάτες στην συνέχιση των δραστηριοτήτων.

Ήδη η Αγορά έχει εμπεδώσει το ρίσκο κατά περίπτωση σε σημαντικό αριθμό εισηγμένων εταιριών αντανακλώντας ποσοστά έκπτωσης από 20% έως και 80% στις αποτιμήσεις τους με βάση το μοντέλο της επιχειρηματικής αξίας ως προς τα λειτουργικά τους κέρδη.

Μ.Χ