Χ.Α.: Tριήμερο “ροκάνισμα” από την διόρθωση αρκετών δεικτοβαρών μετοχών… | Mikrometoxos.gr

Χ.Α.: Tριήμερο “ροκάνισμα” από την διόρθωση αρκετών δεικτοβαρών μετοχών…

25.10.2016 19:09

της Αλεξάνδρας Τόμπρα

capital.gr

Τελικά δεν κατάφερε να κρατήσει τις 590 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα όποια αναχώματα να αποδεικνύονται σαθρά, υποκύπτοντας στο τριήμερο “ροκάνισμα” που υπέστη από τη διόρθωση αρκετών δεικτοβαρών μετοχών.

Αδύναμο το ΧΑ, έχασε με ευκολία τα αναχώματα των 590 μονάδων

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,70% στις 588,95 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 588,21 μονάδων (-0,83%) και 594,61 μον. (+0,25%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 19,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 30 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 40,45 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,91%, στις 1.558,27 μονάδες, ενώ στο +0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 743,99 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,83% στις 654,31 μονάδες.

Η αναγγελία της πρόθεσης του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε “δομικό” ανασχηματισμό, την ώρα μάλιστα που ξεκίνησε η δεύτερη αξιολόγηση, φαίνεται πως έχει προκαλέσει νευρικότητα στην αγορά, η οποία αν και τη Δευτέρα φλέρταρε με τις 600 μονάδες, σήμερα δεν κατάφερε να κρατήσει το ανάχωμα των 590 μονάδων.

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να δίνει την εντύπωση ότι “δεν βιάζεται”, αλλά η αβεβαιότητα για τα πρόσωπα που θα χειριστούν κρίσιμα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης, μόνο σύμμαχος δεν είναι σε μια αγορά που μόνο εμπόδια έχει μάθει να αντιμετωπίζει.

Και αυτό διότι, μπορεί η κυβέρνηση να έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί ταχέως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, θέτοντας ως χρονικό όριο το τέλος του έτους, ωστόσο τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης μόνο θετικά δεν είναι. Μάλιστα, η ηγεσία του Υπ. Εργασίας εισέπραξε ένα γενικευμένο “όχι” σε κάθε πρόταση που έκανε κατά το προηγούμενο διήμερο κύκλο συναντήσεων σε σχέση με το νέο Εργασιακό αλλά και την αναμόρφωση του συστήματος της παροχής προνοιακών επιδομάτων.

Πάντως, εκτός της εσωτερικής αβεβαιότητας, οι κατά πλειονότητα ξένοι επενδυτές του ΧΑ δείχνουν να αντιμετωπίζουν και τις δικές τους ανησυχητικές εξελίξεις, με το επόμενο δίμηνο να είναι το πλέον αβέβαιο για τις διεθνείς αγορές. Είναι το διάστημα που τόσο η Fed όσο και η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αλλά και η ΕΚΤ, αναμένεται να δείξουν τις πραγματικές προθέσεις τους για το… κόστος του χρήματος.

Παράλληλα, στις 8 Νοεμβρίου θα διεξαχθούν και οι αμερικανικές εκλογές, με το αποτέλεσμα να επηρεάζει σαφώς τόσο το οικονομικό περιβάλλον όσο και την τελική απόφαση των μελών της Fomc (Fed) που θα κρίνουν αν θα πρέπει να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων ένα χρόνο μετά την πρώτη αύξηση τον Δεκέμβριο του 2015.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance οι 1.563 μονάδες που αποτελούσαν την κοντινή στήριξη του FTSE 25 χάθηκαν σήμερα, ρίχνοντας τα βλέμματα στην κύρια, δηλαδή στις 1.552 μονάδες. Αντίστοιχα οι 1.576 μονάδες είναι κοντινή αντίσταση με κύρια στις 1.593-1.597 μονάδες.  Όπως διαπιστώνει ο ίδιος, ο τζίρος εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλές πτήσεις κάτι το οποίο δεν βοηθάει αν θέλουμε να αλλάξουμε επίπεδο.

Στο ταμπλό τώρα, το -3,01% της Eurobank, καθώς και οι ανώτερες του 2% απώλειες των ΔΕΗ, Τιτάν και Εθνική δεν άφησαν περιθώρια για αλλαγή του κλίματος, αν και έγιναν προσπάθειες από αρκετές μετοχές. Μάλιστα, οι ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, Alpha Bank και Folli Follie έκλεισαν με πτώση άνω του 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκεισαν οι ΟΛΠ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΕΕ.

Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ ήταν η μόνη που έκλεισε με κέρδη άνω του 1%, ενώ μικρή ήταν η άνοδος σε Motor Oil, Grivalia, Aegean, Jumbo, ΜΕΤΚΑ και ΟΠΑΠ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Βιοχαλκο και Μυτιληναίος.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017