Tο φορολογικό πακέτο προδιαγράφει καυτό φθινόπωρο - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Tο φορολογικό πακέτο προδιαγράφει καυτό φθινόπωρο

12.08.2015 15:18

Tο φορολογικό πακέτο προδιαγράφει και ένα καυτό φθινόπωρο

Καταιγίδα φόρων τον Οκτώβριο με το δεύτερο κύμα μέτρων

Ποιες είναι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης

Νέα μέτρα και δεσμεύσεις για αμέσως μετά το καλοκαίρι κρύβει το τρίτο Μνημόνιο. Πέραν όσων έχουν ήδη παρουσιαστεί και τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή για να εφαρμοστούν άμεσα «εδώ και τώρα» και να έρθουν τα λεφτά της α΄δόσης των δανείων, το φορολογικό πακέτο προδιαγράφει και ένα καυτό φθινόπωρο και καταιγίδα νέων μέτρων.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος με ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στους συντελεστές φόρου. Από την άλλη πλευρά, η μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων μετατίθεται για το 2017, ο εισπρακτικός στόχος για τον ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος και οι όποιες αλλαγές θα γίνουν θα αφορούν το 2016 και όχι το 2015.

Συγκεκριμένα:

1. Φόροι εισοδήματος:

Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα καταργήσει φοροαπαλλαγές, θα αναμορφώσει και θα ενσωματώσει στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος την «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης που από το 2016 μονιμοποιείται, ενώ παράλληλα θα απλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις επιστροφές φόρου.

2. Αντικειμενικές αξίες:

Έως τον Σεπτέμβριο του 2016 οι αρχές θα εξισώσουν τις αντικειμενικές τιμές της εφορίας με τις εμπορικές αξίες, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, ορίζεται ότι «εν όψει τυχόν αναθεώρησης των ζωνών αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα, θα αναπροσαρμοστούν οι φορολογικοί συντελεστές επί της ακίνητης περιουσίας , εφόσον κρίνεται αναγκαίο, για να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το φόρο ακίνητης περιουσίας το 216 θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 2,650 δισ. ευρώ». Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν τρέξει και διασταυρώσεις ανάμεσα στα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.

3. Συμπληρωματικός προϋπολογισμός:

Η κυβέρνηση καλείται να εγκρίνει τον Οκτώβριο του 2015 συμπληρωματικό προϋπολογισμό -εφόσον κριθεί αναγκαίο- προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 και νέο Μεσοπρόθεσμο 2016-2019. Σε αυτό το πακέτο θα προβλέπονται μεταξύ άλλων, η σταδιακή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% σε 20% για το 2016 και 26% για το 2017, η αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα από ενοίκια ( ο χαμηλός για εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 15% από 11% και ο υψηλός από 33% σε 35% καθώς και η «καλύτερη στόχευση» η οποία προμηνύεται περικοπές στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από το 2106, με στόχο «να μειωθούν κατά το ήμισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρμανσης στον προϋπολογισμό τρου 2016».

4. Πλαστικό χρήμα:

Έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση δεσμεύεται να εγκρίνει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης και να επεξεργαστεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ιδιωτικό τομέα, κοστολογημένο σχέδιο για την προώθηση και τη διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2016.

5. «Μαύρες λίστες» οφειλετών:

Από τον Οκτώβριο του 2015, όσοι χρωστούν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερους από τρεις μήνες σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία, θα βλέπουν τα ονόματά τους να δημοσιοποιούνται και να αποκλείονται από την αγορά.

6. Έλεγχοι λογαριασμών:

τον Σεπτέμβριο προβλέπεται η επέκταση του Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαρισμών ώστε οι ελεγκτές να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν άμεσα όλες τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων σε βάθος δεκαετίας. Έως τον Νοέμβριο έρχεται και πλέγμα μέτρων για τις αδήλωτες καταθέσεις, με νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη («χωρίς αμνηστευτική διάταξη» όμως, όπως τονίζεται), διαδικασία παροχής πληροφοριών από όλα τα κράτη της Ε.Ε για καταθέσεις και λοιπά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό, καθιέρωση περιουσιολογίου κλπ.

7. Αλλαγές στα πρόστιμα:

Έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να καταργηθούν όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων ( τα παλιά) και θα αλλάξουν τα πρόστιμα για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων. Οι παραβάσεις αυτές θα αντιμετωπίζονται από σκοπιάς προστίμων ως «απλές αλλά σοβαρές» και θα σχετίζονται με τον ΦΠΑ.

8. Αυτονομία ΓΓΔΕ:

Το ΣΔΟΕ φεύγει από την αρμοδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και μεταφέρεται στη ΓΓΔΕ που αλλάζει ριζικά και γίνεται κάτι σαν …. Ανεξάρτητη αρχή . Έως τον Οκτώβριο προβλέπεται η ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων , με αυτόνομο προϋπολογισμό, προσδιορισμό των εξουσιών του Διευθύνοντος Συμβούλου και του ανεξάρτητου Διοικητικού Συμβουλίου.

9. Έλεγχοι στην έδρα και πλειστηριασμοί:

έως τον Οκτώβριο του 2015 «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει την επαρκή πρόσβαση της φορολογικής διοίκησης στις εγκαταστάσεις των φορολογουμένων για τη διεξαγωγή ελέγχων εγκαίρως και για σκοπούς επιβολής του νόμου». Άλλη διάταξη προβλέπει επίσης μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων «συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς».

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017