Tο «μενού» της σκληρής διαπραγμάτευσης

ΜΕ ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

4 νάρκες για το Ασφαλιστικό

Οι δανειστές επιμένουν σε άγριο «ψαλίδι» στις επικουρικές και απορρίπτουν την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών – Ζητούν χαμηλότερες νέες συντάξεις – Διαφωνούν με τις εκπτώσεις στις εισφορές αγροτών & αυτοαπασχολούμενων – Ενστάσεις για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

  • ΕΘΝΟΣ
  • «Μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις, τις νέες κύριες συντάξεις και τις εκπτώσεις που έχουν προαναγγελθεί για αγρότες και ελευθεροεπαγγελματίες ζητούν οι δανειστές. Από το «μενού» της σκληρής διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε χθες δεν λείπουν οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, καθώς το κουαρτέτο εκφράζει ενστάσεις για το εγχείρημα του επανυπολογισμού.

Η κρίσιμη διελκυστίνδα για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, που θα «ξεκλειδώσει» την πρώτη αξιολόγηση, κρίνεται σε τέσσερα «καυτά» μέτωπα. Στο τραπέζι του σκληρού μπρα ντε φερ με το «καλημέρα» μπήκαν παλιές και νέες κύριες συντάξεις, 15ετία, επικουρικές και εισφορές. Οι δανειστές έδειξαν από την πρώτη κιόλας συνάντηση τις διαθέσεις τους, αν και δεν έλειψαν οι διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ, κυρίως στο κεφάλαιο εισφορές (τόσο για κύριες όσο και για επικουρικές) και ανταποδοτικότητά τους με παροχές. Δεν είναι τυχαίο πως η άλλοτε… λιγομίλητη Ντέλια Βελκουλέσκου αυτήν τη φορά δεν εφείσθη επιχειρημάτων, καθώς στο τραπέζι υπήρχαν ζητήματα για τα οποία διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους.

Σε μεγαλύτερο «αγκάθι» αναδεικνύεται η τύχη των επικουρικών, καθώς οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ δεν έκρυψαν τις ενστάσεις τους για την αύξηση των εισφορών ?μία ποσοστιαία μονάδα για εργοδότες και μισή για εργαζόμενους… υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης, και ζήτησε μεγάλο και άμεσο «ψαλίδι» για τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις.

Αισιοδοξία
Δεν είναι τυχαίο πως η ελληνική πλευρά αφήνει τελευταίο θέμα στην ατζέντα το κεφάλαιο των επικουρικών, επιχειρώντας να κλειδώσει πρώτα όλα τα υπόλοιπα. Παρ’ όλα αυτά, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του πως είναι δυνατόν να υπάρξει άμεσα συμφωνία για το συνταξιοδοτικό.

Παρά τις διαφωνίες με τους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ασφαλιστικό.
Παρά τις διαφωνίες με τους δανειστές, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ασφαλιστικό.

Ο οδικός χάρτης της δύσκολης διαπραγμάτευσης που καταρτίστηκε χθες περιλαμβάνει με ιεραρχική σειρά προτεραιότητας:

1 Αρχιτεκτονική των νέων συντάξεων. Το σκληρό παζάρι ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές επικεντρώνεται στα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης, το ύψος και τις προϋποθέσεις χορήγησης της εθνικής σύνταξης, στοιχεία που θα κρίνουν και το τελικό ύψος των νέων συντάξεων. Το προσχέδιο που έχει παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος οδηγεί σε χαμηλότερες νέες συντάξεις μεσοσταθμικά κατά 15%, ιδιαίτερα για όσους φεύγουν με πολλά χρόνια και υψηλές συντάξιμες αποδοχές.

Οι δανειστές ζητούν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού, ώστε το ύψος των τελικών παροχών να συμπιεστεί περαιτέρω. Ειδικότερα θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού και απόδοση της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ προτείνει η ελληνική πλευρά) με 20 χρόνια ασφάλισης και όχι με 15 όπως θέλει η κυβέρνηση. Κι αυτό επειδή εκτιμούν πως όσοι φεύγουν με λίγα χρόνια ασφάλισης (15-20) ευνοούνται, ανατρέποντας την ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών.

«Τους απασχολεί η σχέση ανταποδοτικότητας εισφορών-παροχών κι εμάς μας ενδιαφέρει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος», έλεγαν χαρακτηριστικά υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μετά τη χθεσινή συνάντηση. Η ελληνική πλευρά προκειμένου να διασώσει τη 15ετία συζητά μικρότερη εθνική σύνταξη από τα 384 ευρώ για όοσυς φεύγουν με 15-20 έτη ασφάλισης. Πιθανό είναι να προβλεφθεί κλιμάκωση, ώστε όσοι φεύγουν με 15 χρόνια να παίρνουν τα 15/20 της εθνικής σύνταξης, όσοι φεύγουν με 16 να παίρνουν τα 16/20 κ.ο.κ. Σημειώνεται πως οι δανειστές έχουν θέσει ζήτημα και εισοδηματικών κριτηρίων στην εθνική σύνταξη όπως και μείωση του ποσού της.

2 Εκπτώσεις στις εισφορές αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Οι δανειστές εκφράζουν ενστάσεις για τις εκπτώσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, με τη λογική πως ανατρέπουν τη λογική των ενιαίων κανόνων στις εισφορές για όλους.

Στο τραπέζι βρίσκεται η ποσοτικοποίηση των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ?προαιρετική μόνιμη εισφορά στους αγρότες στο 16% αντί για 20% του εισοδήματος και εκπτώσεις μέχρι και 50% στις εισφορές γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών για τρία χρόνια? και αναζητείται η χρυσή τομή. Ο κανόνας των δανειστών είναι «ό,τι πληρώνεις παίρνεις» και γι αυτό ζητούν ?με μεγαλύτερη ένταση το ΔΝΤ? να μην υπάρξουν εξαιρέσεις, ξεκαθαρίζοντας πως όποιοι πληρώνουν μικρότερες εισφορές θα λάβουν και μικρότερη εθνική και ανταποδοτική σύνταξη.

3 Επανυπολογισμός καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων. Στο μενού της διαπραγμάτευσης μπαίνουν και οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, αν και από την ελληνική πλευρά οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα προβλήματα στο κεφάλαιο «επανυπολογισμός» είναι τεχνικού χαρακτήρα.

Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διευκρίνιζαν χθες πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στην έλλειψη στοιχείων πριν από το 2002 και στο κατά πόσο είναι εφικτό αυτά να ξεπεραστούν. «Επειδή τα προβλήματα είναι τεχνικά, αυτό το κεφάλαιο είναι ίσως το ευκολότερο να λυθεί», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, υποστηρίζοντας ότι δεν τέθηκε θέμα περικοπών. Παρ’ όλα αυτά, το ζήτημα του ανακαθορισμού των σημερινών συντάξεων και της εφαρμογής της «προσωπικής διαφοράς» δεν αποκλείεται να αναδειχθεί σε κρυφή «βόμβα», καθώς φωτογραφίζει τις περιπτώσεις όπου υπάρχει περιθώριο μείωσης των καταβαλλόμενων συντάξεων.

4 Επικουρικές συντάξεις. «Ολα τα θέματα είναι ανοιχτά για τις επικουρικές, γι’ αυτό και επιθυμούμε να συζητηθεί στο τέλος, όταν θα έχουν κλείσει τα υπόλοιπα», σημείωναν χθες με νόημα υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δίνοντας τον τόνο της σκληρής μάχης που έρχεται για τις επικουρικές συντάξεις. Οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ δεν έκρυψαν τις ενστάσεις τους για το ισοδύναμο της αύξησης των εισφορών (μία μονάδα για εργοδότες και μισή για εργαζόμενους) που έχει βάλει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά. Στο σημείο αυτό καταγράφηκε και μια από τις διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο εξέφρασε ισχυρότερες ενστάσεις. Το έλλειμμα του ΕΤΕΑ για φέτος υπολογίζεται στα 600 εκατομμύρια και άνω. Αν δεν καλυφθεί ένα μέρος του, δηλαδή τα 300 εκατομμύρια, από αύξηση εισφορών τουλάχιστον μίας μονάδας, τότε το μαχαίρι πρέπει να μπει πολύ βαθιά στις επικουρικές. Οι δανειστές έχουν ήδη ζητήσει να υπάρχει πρόβλεψη στο σχέδιο νόμου, για μόνιμο μηχανισμό κάλυψης των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑ.

Ποσοτικά στοιχεία
Μέχρι την επόμενη συνάντηση, η οποία ορίστηκε το πρωί του ερχόμενου Σαββάτου, οι τεχνοκράτες του υπουργείου θα επεξεργαστούν τις προτάσεις για τα τρία πρώτα «μέτωπα» ώστε να μείνει για την επόμενη εβδομάδα το κεφάλαιο επικουρικές. Παράλληλα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οριστικοποιείται, έπειτα και από αίτημα του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου, η εξέταση των ποσοτικών στοιχείων της ελληνικής πλευράς. Οπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος», το εναλλακτικό σχέδιο της ελληνικής πλευράς που δεν άνοιξε όλα τα χαρτιά της από την πρώτη συνάντηση περιλαμβάνει μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, σε εφάπαξ και μερίσματα Δημοσίου, αλλά και αυστηροποίηση του πλαφόν για κύριες συντάξεις και άθροισμα συντάξεων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ