Tο μακροοικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να επιδεινώνεται | Mikrometoxos.gr

Tο μακροοικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να επιδεινώνεται

11.08.2016 00:05

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ !

Θα αποτελούσε παραδοξότητα αν οι συναλλαγές του ελληνικού χρηματιστηρίου κατέγραφαν ξεχωριστές  επιδόσεις εν μέσω ημερών Αυγούστου και λίγο πριν το 15αυγουστο.

Ωστόσο, όταν η αξία των συναλλαγών λίγο πριν τις δημοπρασίες είναι μονοψήφιος αριθμός ή λίγο παραπάνω (σε εκ. ευρώ), τότε οποιαδήποτε εξήγηση που θα περιλαμβάνει τις γνωστές χρόνιες παθογένειες της ελληνικής αγοράς (τραπεζοκεντρική δομή, ρηχότητα κοκ), δεν πρέπει να μας ικανοποιήσει.

Γιατί , αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση περαιτέρω απομείωσης του ενδιαφέροντος και απαξίωσής του για το ελληνικό χρηματιστήριο από το επενδυτικό κοινό, Έλληνες και ξένους, μόνο εξελίξεις «άλλου τύπου» είναι πιθανό να λάβουν χώρα στην επενδυτική κοινότητα με το θεσμό του χρηματιστηρίου να περιθωριοποιείται ακόμη περισσότερο  από τα οικονομικά δρώμενα.

Έτσι, η πανευρωπαϊκή προσπάθεια ανάτασης των τραπεζικών μετοχών σε μικρό μόνο βαθμό περιέλαβε και τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές που αναμένουν πλέον συγκεκριμένες ενέργειες για τα χαρτοφυλάκια των κόκκινων δανείων μετά το Σεπτέμβριο.

Στο μεταξύ, το μακροοικονομικό περιβάλλον  συνεχίζει να επιδεινώνεται όπως έδειξε η πορεία των εξαγωγών στο 1ο  εξάμηνο εξαιτίας και των capital controls,  ενώ ο αποπληθωρισμός καλά κρατεί καθώς για 41ο  μήνα καταγράφεται αρνητική επίδοση !

Από την άλλη πλευρά, η χρηματιστηριακή μεταβίβαση του πακέτου του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco σε συνδυασμό με την από μέρους τους ανάληψη του management, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό καταλύτη στο βαθμό που τα επόμενα δείγματα γραφής είναι ικανοποιητικά ώστε να μεγέθη του ΟΛΠ να εξελιχθούν σύμφωνα με τις φιλόδοξες εξαγγελίες.

Επί του παρόντος,  η διατήρηση του υψηλής διαφοράς ανάμεσα στην τρέχουσα τιμή  και εκείνη του deal (discount 36%!) συνιστά ένδειξη της δυσπιστίας της αγοράς για το όλο εγχείρημα, στάση που εξηγείται και από την υπόθεση του Ελληνικού όπου αιφνιδίως το Υπουργείο Πολιτισμού αναφέρεται σε αρχαιολογικό χώρο, απειλώντας την υλοποίηση του ήδη υπογεγραμμένου project !

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε μικρό εύρος διακύμανσης της τάξης των 20 μονάδων (550-570 από τα μέσα Ιουλίου και εξής) με την πλαγιοκαθοδική κίνηση προς τις 520 μονάδες να έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί στο βαθμό που δεν υπάρξουν  θετικοί καταλύτες στο επόμενο διάστημα, όπως διαγράφεται μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την υποδόση των 2,8 δις. ευρώ.

Στο μεταξύ, στις διεθνείς αγορές οι εξελίξεις τρέχουν: στις ΗΠΑ τα θετικά στοιχεία της αγοράς εργασίας οδηγούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες (S & P, Nasdaq)  σε «νέα υψηλά», στην Ιαπωνία αναγγέλθηκε δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης της οικονομίας στο πλαίσιο των Abenomics (=νομισματική χαλάρωση, δημοσιονομικός πραγματισμός, διαρθρωτικές αλλαγές,  όπως μνημονεύει στις 30/7 ο Economist)  και στην Ευρώπη οι δείκτες ξαναβρίσκουν τα πρo brexit επίπεδά τους ή τα υπερκαλύπτουν!

Δημήτρης Τζάνας

Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017