Tα Κορίτσια της… Απελπισίας [σ.σ. κι όμως είναι τόσο γοητευτικά]

ΑΦΗΣΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΝ ΜΑΥΡΟ ΗΛΙΟ ΤΟΥ ΜΑΛΕΛΗ ΜΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕΛΗΝΙΑΣΤΕΙΣ

Aπό την Ιόλη Πιερίδη

Περασμένα μεσάνυχτα ή μάλλον ξημερώματα Τετάρτης 23 Σεπτεμβρίου 2015, ημέρα ορκομωσίας του Μπαλτά, του Πελεγρίνη, της Θεοδώρας Τζάκρη, του Γιάννη Μπαλάφα, του βαρκάρη Παύλου Πολάκη και των υπολοίπων μεταρρυθμιστώντης κυβέρνησης «Πρώτη Φορά Αριστερά Νο2».

Είχα ανοιχτή την τηλεόραση στον ΣΚΑΙ και προσπαθούσα να κοιμηθώ διαβάζοντας το νέο βιβλίο του Σταμάτη Μαλέλη «Στην Σκιά του Μαύρου Ήλιου».

Ο τίτλος του βιβλίου είναι εμπνευσμένος από τις σειρές που δείχνει ο ΣΚΑΙ με θέμα γυναίκες δολοφόνους αλλά και ανέμελους τουρίστες που βρέθηκαν στην φυλακή αφού πρώτα έγιναν βαποράκια ναρκωτικών.

Εάν είστε τυχεροί μπορείτε να πέσετε, κάτι τέτοιες ώρες, σε ντοκιμαντέρ με ανθρωποφάγους πύθωνες

Παρότι έχουμε κατ΄επανάληψη επικροτήσει το γεγονός ότι το κανάλι του Αλαφούζου έχει γίνει κατ΄εξοχήν ενημερωτικό και δεν τρώμε στη μάπα τουρκικά σήριαλ, μάλλον θα απορούν και οι ίδιοι για τις χαμηλές τηλεθεάσεις σε κρίσιμα πολιτικά γεγονότα όπως η βραδιά των εκλογών.

Από ένα κανάλι όπως ο ΣΚΑΙ που έχει σκάψει τόσο πολύ στην ενημέρωση τους τελευταίους μήνες, θα περίμενες να υπάρχει η αντίστοιχη ανταμοιβή από το κοινό. Κι όμως…Η κατηγορία ότι είναι δήθεν μνημονιακό κανάλι δεν στέκει μια και πάνω από 80% των ψηφοφόρων ψηφίζουν πλέον μνημονιακά κόμματα. Ο ΣΚΑΙ επίσης δίνει χρόνο σε όλες τις φωνές, ακόμη και στους πιο φανατικούς αντιμνημονιακούς. Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί.

Κάτι άλλο όμως συμβαίνει που στο βάθος είναι αποκρουστικό ακόμη και για τον χαχόλο θεατή.

Χθες βράδι λοιπόν καθώς παρακολουθούσα την εκπομπή της Ευας Αντωνοπούλου με καλεσμένους από όλα τα κόμματα άφησα στην άκρη τον Μαύρο Ηλιο του Μαλέλη μια και η εκπομπή της Εύας ήταν αρκετή για να σεληνιαστείς.

Το πιο σοκαριστικό ήταν η ίδια η παρουσιάστρια. Αναρωτήθηκα εάν η Εύα βρίσκει χρόνο ένα Σάββατο πρωί για παράδειγμα,να δει τις εκπομπές της στο σπίτι της με καφέ και κρουασάν. Θα ήτο ένα μαρτύριο αυτογωσίας, από το οποίο για να ξεφύγει θα έπρεπε να συγγράψει 100 Μαύρους Ηλιους.

Η εκπομπή της ανέδυε μια υστερία με την ίδια πρωταγωνίστρια σε έναν απίθανο τηλεοπτικό αχταρμά, με τσιρίδες, φωνές και συνεχείς παρεμβάσεις του ενός πάνω στον άλλο.

Ακόμη και ο Γεωργιάδης τρόμαξε από την τηλεοπτική βαβέλ.

Ηταν μια εκπομπή που έδωσε πλούσιο υλικό στον ξεχωριστό συγγραφέα και ψυχαναλυτή Ματθαίο Γιωσαφάτ, την συνέντευξη του οποίου στο  Μadame Figaro παρουσιάζουμε σε άλλη ανάρτησή μας.

Γενικότερα το πρόγραμμα του ΣΚΑΙ αναδύει μια υστερία, ένα ουρλιαχτό, το κακό που πλησιάζει, μια μαυρίλα.

Tην μεγαλύτερη ευθύνη σ΄αυτό την έχουν οι παρουσιαστές του.

Δεν είναι μόνο η Ευα Αντωνοπούλου που διακρίνεται για την ακατάσχετη φλυαρία της. Στο ίδιο τέμπο η Χριστίνα Βίδου, η Αννα Μπουσδούκου, η Μαρία Αναστασοπούλου.

Μα έχουμε κάτι με τις γυναίκες παρουσιάστριες του ΣΚΑΙ, θα αναρωτηθείτε; Φυσικά και όχι.

Αλλωστε η ακατάσχετη φλυναφία και ο ξερολισμός διακρίνει την πλειοψηφία των παρουσιαστών. Εξαίρεση αποτελεί για παράδειγμα ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο οποίος τόσο στο ραδιόφωνο, όσο και στην τηλεόραση είναι πλέον πολύ εγκρατής, μετρημένος αλλά πάντα εύστοχος. Ο Μπάμπης τους τελευταίους μήνες είναι άλλος άνθρωπος.

Η υστερία και ο ξερολισμός των παρουσιαστών και ιδιαίτερα των κοριτσιών που ανταγωνίζονται στο σπορ η μία την άλλη, δείχνει και την απουσία κεντρικής καθοδήγησης για του τι είδους τηλεόραση θέλουν στο κανάλι.

Σ΄αυτό το σημείο θα φτάσουν πολύ σύντομα και οι ίδιοι καθώς ο περιορισμός των θαλασσοδανείων και το άγχος της διαφήμισης θα τους οδηγήσει στο να ξαναδούν το τηλεοπτικό τους προιόν.

Στον ΣΚΑΙ ταιριάζει το ενημερωτικό προφίλ αλλά με σεβασμό στους πιο απλούς κανόνες της τηλεόρασης. Στο δικαίωμα του θεατή να ακούει τους ομιλητές, να μην γίνεται το σπίτι του τηλεοπτικός καταυλισμός ουρλιαχτών, αγένειας και ξερολισμού.

Ειδικά για τα κορίτσια του ΣΚΑΙ μάλλον αδικούν τον εαυτό τους με τέτοιου είδους παρουσιάσεις, οι οποίες πάνε πακέτο με καταιγισμό προσωπικών αναφορών. Η Χριστίνα Βίδου για παράδειγα μάς έχει πει κατ΄επανάληψη ότι μένει στη Γλυφάδα, ότι η κόρη της πάει σχολείο, ότι ψήφισε στις 11 το πρωί και όλα τα σχετικά. Ποιος νοιάζεται στη τελική;

Αν τώρα οι ίδιοι δεν απορούν με την χαμηλή τηλεθέαση της Κυριακής των εκλογών για παράδειγμα-παρότι κατ΄εξοχήν ενημερωτικό κανάλι-μπορούν να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο.

(Πήγε τζάμπα και το ωραίο τηλεοπτικό σποτάκι που έκαναν με το ιστιοφόρο.)

Εμείς πάντως σαν θεατές θα θέλαμε περισσότερη “ησυχία” παιδιά και σεβασμός τόσο στον θεατή όσο και στον εαυτό σας…

Δημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2015, 10:35

http://kourdistoportocali.com/post/47038/koritsia