Suddeutsche Ζeitung: "Τελεσίγραφο προς το Βερολίνο" η επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ προς τους 19 ΥΠΟΙΚ της ΕΕ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Suddeutsche Ζeitung: “Τελεσίγραφο προς το Βερολίνο” η επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ προς τους 19 ΥΠΟΙΚ της ΕΕ

07.05.2016 04:55
Με την πλάτη στον τοίχο ο Schaeuble – Δεν μπορεί να δεχτεί ελάφρυνση του χρέους….
___
Ως «τελεσίγραφο προς το Βερολίνο» χαρακτηρίζει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Ζeitung την επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, προς τους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου.
___
Συγκεκριμένα, όπως καταγράφει η γερμανική εφημερίδα, το Ταμείο τονίζει ότι τα μέτρα που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, διαφορετικά όπως αφήνει να εννοηθεί η Lagarde, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο νέο Μνημόνιο.
Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η επιστολή απευθύνεται στους 19 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά πάνω από όλα απευθύνεται στη γερμανική κυβέρνηση.
___
«Η επιστολή ανατρέπει τα δεδομένα και τερματίζει την ατελέσφορη συζήτηση για τα προληπτικά μέτρα», σημειώνει η εφημερίδα. Πάντως, από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε επίσημη απάντηση στην επιστολή. Στο κείμενό της η επικεφαλής του Ταμείου ζητεί τη λήψη άμεσης απόφασης για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 και έναρξη της συζήτησης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που προκάλεσε τον αιφνιδιασμό του Βερολίνου.
___
«Πρόκειται για τη χειρότερη δυνατή (πολιτική) συγκυρία για τον Wolfgang Schaeuble, σε μία στιγμή που δεν μπορεί να κάνει παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους» σχολιάζει η SZ.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εστιάζεται σε τρεις στόχους: μεταρρυθμίσεις, χρέος, χρηματοδότηση, με αυτή τη σειρά, ενώ επανειλημμένα λέει εδώ και μήνες ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει πρώτα τις απαιτήσεις για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις και μόνο τότε, εάν είναι απαραίτητο, θα μπορούσε να συζητηθεί μία ελάφρυνση του χρέους, αν και κατά τον ίδιο, μία τέτοια κίνηση δεν είναι αναγκαία.
___
Όπως καταγράφει στη συνέχεια η SZ, όσον αφορά τον πρώτο στόχο, δηλαδή τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική πρόοδος εδώ και 10 μήνες. Μόλις ένα 20% των συμφωνηθέντων το καλοκαίρι του 2015 έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, ένα πολύ μικρό ποσοστό ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. δολ.
____
Πάντως, όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ, το απόγευμα της Δευτέρας οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας στις Βρυξέλλες πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με την καταβολή της επόμενης δόσης. Αλλά οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ δεν βλέπουν κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, εξού και η Lagarde αποφάσισε να θέσει το τελεσίγραφο.
___
Με την επιστολή της σηματοδοτεί ότι οι συνομιλίες δεν έχουν αποτέλεσμα και απορρίπτει περαιτέρω συνέχισή τους αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή των στόχων, για τους οποίους λέει ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθούν».
___
Τέλος, η γερμανική εφημερίδα καταλήγει τονίζοντας ότι η διαπραγματευτική θέση του Schaeuble τη Δευτέρα δεν θα μπορούσε να είναι σε χειρότερο σημείο, καθώς το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία θέτει σε κίνδυνο την Ελλάδα, ενώ ο ίδιος δεν μπορεί να υποχωρήσει και να δεχτεί την ελάφρυνση του χρέους, την οποία πρέπει να περάσει και από τη γερμανική Βουλή, χωρίς να είναι βέβαιο ότι καν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των βουλευτών που απαιτείται. Οπότε αυτό θα μπορούσε να σημάνει και την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση της Merkel.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017