Το γερμανικό Μέσο τονίζει ότι στην περίπτωση που αυτό το σενάριο γίνει πράξη – προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να μην τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο – δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εξαπλωθεί η κρίση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. 

 

Όπως εξηγεί το άρθρο, επικαλούμενο πηγές από την Καγκελαρία, οι Βρυξέλλες είναι ήδη προετοιμασμένες για το σενάριο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, παρόλο που δεν είναι σαφές πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό.

 

Διαβάστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το Spiegel:

 

“Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη είναι πολύ περιορισμένος καθώς η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Τα βήματα που έχει κάνει η Νομισματική Ένωση για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος από το 2011 και μετά, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και η τραπεζική ένωση έχουν θωρακίσει την Ευρωζώνη και πλέον μια έξοδος της Ελλάδας από αυτήν δεν θα απειλήσει τη συνοχή της. Προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο πώς μπορεί ένα κράτος-μέλος να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό μπορεί πολύ εύκολα να ξεκαθαριστεί. Η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα είναι σχεδόν αναπόφευκτη σε περίπτωση που η χώρα μας δεν τηρήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο”.