Rostowski: Οι επιτυχημένοι ηττημένοι της Πολωνίας – Πώς ανετράπη η κυβέρνηση με το καλύτερο οικονομικό ρεκόρ στην Ε.Ε. - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Rostowski: Οι επιτυχημένοι ηττημένοι της Πολωνίας – Πώς ανετράπη η κυβέρνηση με το καλύτερο οικονομικό ρεκόρ στην Ε.Ε.

26.10.2015 14:41
Οι εκλογές είναι μια επιλογή, όχι μια δημοπρασία μεταξύ ανταγωνιστικών λιστών υποσχέσεων, με τη νίκη να πηγαίνει απλά στον μεγαλύτερο πλειοδότη
Μια απάντηση στο πώς ανετράπη η κυβέρνηση με το καλύτερο οικονομικό ρεκόρ στην Ευρώπη και τον ΟΟΣΑ, από μια ευρωσκεπτικιστική, εθνικιστική και οικονομικά αναλφάβητη αντιπολίτευση επιχειρεί να δώσει με άρθρο του στο Project Syndicate ο πρώην υπουργός Οικονομικών και αναπλ. πρωθυπουργός της Πολωνίας από το 2007 έως το 2013, Jacek Rostowski.
Πρόκειται, όπως σημειώνει, για ένα ερώτημα που πολλοί πλέον εκφράζουν, μετά την ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, 25 Οκτωβρίου, του κυβερνώντος κόμματος Πλατφόρμα των Πολιτών. «Αν η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αύξηση των εισοδημάτων δεν είναι αρκετά για να επανεκλεγεί κανείς, τότε τι είναι;», διερωτάται. Ένας λόγος για τη νίκη της αντιπολίτευσης είναι παγκόσμιος: ύστερα από ένα διάστημα, παντού ο κόσμος ζητά μια αλλαγή και η Πλατφόρμα Πολιτών ήταν στην εξουσία από το 2007.
Η ανυπομονησία σχετικά με το status quo είναι αναμφισβήτητα ισχυρότερο στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Επιπλέον, καθώς τα κόμματα κυβερνούν περισσότερο, οι ισχυρές προσωπικότητές τους τείνουν να αντικαθίστανται από πιο αδύναμες. Η Πλατφόρμα Πολιτών κατήλθε σε αυτές τις εκλογές αντικαθιστώντας τον Donald Tusk με την Ewa Kopacz και αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα με μια σειρά από άλλες «αντικαταστάσεις».
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η ανάπτυξη του ετήσιου ΑΕΠ κατά μέσο όρο αυξήθηκε κατά 3,2% και σε αντίθεση με τις πλούσιες χώρες της Δύσης, τόσο η ανεργία όσο και η ανισότητα έχουν υποχωρήσει, ενώ ένα πολιτικά κρίσιμο τμήμα του πληθυσμού απήλαυσε μια αύξηση 28% στο κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημά του από το 2007 έως το 2014. Μέχρι κάποιου επιπέδου, οι Πολωνοί το γνωρίζουν αυτό, με τη μεγάλη πλειοψηφία να χαρακτηρίζει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες τόσο των οικογενειών τους, των εργασιών και του κοινωνικού περιβάλλοντος είτε «καλές» είτε «πολύ καλές».
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι επίσης η μεγάλη πλειοψηφία των Πολωνών χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία που αυτή ακολουθεί, είτε «κακή» είτε «πολύ κακή». Η μεταμόρφωση της Πολωνίας είναι ορατή όχι μόνο στους νέους αυτοκινητόδρομους, τα αεροδρόμια, τα νοσοκομεία και τα στάδια, αλλά και στην εμφάνιση ενός σημαντικού αριθμού νέων και ανακαινισμένων κατοικιών, σούπερ μάρκετ και σύγχρονων εργοστασίων.
Αυτό μάλιστα έχει επιτευχθεί χωρίς να υποθηκευθεί το μέλλον, με την Πολωνία να καταγράφει την τέταρτη χαμηλότερη αύξηση δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ε.Ε.στόσο, η αποσύνδεση μεταξύ αυτής της πραγματικότητας και της Πολωνίας «σε καταστροφή» ή «στο χείλος της καταστροφής» θεωρήθηκε από πολλούς ψηφοφόρους πολύ σημαντική για να την αγνοήσουν. Το σλόγκαν της προεκλογικής εκστρατείας της αποχωρούσας πρωθυπουργού, Ewa Kopacz και τη Πλατφόρμας Πολιτών, «Μια ισχυρή οικονομία – υψηλότεροι μισθοί», δεν φαινόταν αξιόπιστο.
Αν και το πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν κυρίως Πολωνικό, περιλαμβάνει μια παγκόσμια αλήθεια: για να κερδίσουν, οι πολιτικοί πρέπει να καθορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούν. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Donald Tusk, η κυβέρνηση αρνήθηκε επίμονα να διεκδικήσει τιμές για την οικονομική επιτυχία της Πολωνίας. Ο Tusk επαίνεσε τους Πολωνούς για τη σκληρή δουλειά, όμως παραμέλησε να δώσει έμφαση ότι χωρίς την αποτελεσματική μακροοικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αυτή η δουλειά θα πήγαινε χαμένη.
Ποτέ δεν υπενθύμισε στους ψηφοφόρους ότι οι επιλογές της κυβέρνησης στη διαχείριση της κρίσης του 2008, που ούτε εύκολες ούτε ορατές ήταν, διότι απαιτούσαν την απόρριψη του γενικού αισθήματος λιτότητας στην Ε.Ε., ήταν οι σωστές. Στο τέλος, σημειώνεται, οι Πολωνοί εξέλαβαν τις υποσχέσεις στην προεκλογική εκστρατεία της Πλατφόρμας Πολιτών, ως μια κυνική προσπάθεια να εξαγοράσουν τις ψήφους τους και μάλιστα με τα χρήματά τους. Ακόμη και το γεγονός ότι αυτές οι υποσχέσεις, αν και πλουσιοπάροχες, ήταν κυρίως χωρίς κόστος έναντι αυτών της αντιπολίτευσης, δεν χρησιμοποιήθηκε ώστε να επικοινωνήσει μια δέσμευση για δημοσιονομική υπευθυνότητα.
Οι εκλογές είναι μια επιλογή, όχι μια δημοπρασία μεταξύ ανταγωνιστικών λιστών υποσχέσεων, με τη νίκη να πηγαίνει απλά στον μεγαλύτερο πλειοδότη. Η Πλατφόρμα Πολιτών έχασε επειδή απέτυχε να εξηγήσει στους Πολωνούς τη δική της οπτική γωνία αυτής της επιλογής. Ελάχιστη σημασία είχε το γεγονός ότι το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης παρουσίαζε έλλειψη αξιοπιστίας: η Πλατφόρμα Πολιτών είχε καταστεί ήδη αρχιτέκτονας της ίδιας της, της ήττας, καταλήγει ο πρώην υπ. Οικονομικών της Πολωνίας.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Δημοσιογράφος

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017