… Phoenix Capital: Η Fed έχασε τελείως την αξιοπιστία της – Οι αγορές βρίσκονται σε μια τεράστια φούσκα | Mikrometoxos.gr

… Phoenix Capital: Η Fed έχασε τελείως την αξιοπιστία της – Οι αγορές βρίσκονται σε μια τεράστια φούσκα

18.06.2016 00:02

Phoenix Capital: Η Fed έχασε τελείως την αξιοπιστία της – Οι αγορές βρίσκονται σε μια τεράστια φούσκα

Εάν έχεις ξοδέψει 3,5 τρισ. δολ. και το καλύτερο που έχεις καταφέρει είναι μια ανάκαμψη ασθενέστερη από την ύφεση του 2001, τότε ίσως πρέπει να παραδεχτείς ότι δεν μπορείς να «φτιάξεις» την οικονομία
Την Τετάρτη 15 Ιουνίου η Fed απέτυχε να αυξήσει τα επιτόκια… και πάλι, σχολιάζει στην τελευταία της έκθεση η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital.
Είναι απίστευτο αν το σκεφτεί κανείς, σχολιάζουν οι αναλυτές της. Επτά χρόνια έπειτα από την υποτιθέμενη ανάκαμψη και οι ενέργειες της Fed μας λένε ότι η οικονομία δεν μπορεί να διαχειριστεί επιτόκια υψηλότερα από το 0,25%. Τα επιτόκια 0,25% και η λέξη «ανάκαμψη» δεν πάνε μαζί.
____
Η Fed επί του παρόντος διατηρεί τα επιτόκια σε επίπεδα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση κρίσεων και όχι σε περίοδο ανάκαμψης. Μάλιστα, η Fed κράτησε τα επιτόκια υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα ακόμη και κατά τη διάρκεια της ύφεσης μετά το σκάσιμο της φούσκας των εταιρειών τεχνολογίας. Για να το πούμε διαφορετικά, επτά χρόνια σε αυτή την «ανάκαμψη» η Fed βλέπει την οικονομία σαν ασθενέστερη από ό,τι ήταν μετά τη τεχνολογική φούσκα που έσκασε το 2002. Έπειτα από όλα αυτά, εάν έχεις ξοδέψει 3,5 τρισ. δολ. και το καλύτερο που έχεις καταφέρει είναι μια ανάκαμψη ασθενέστερη από την ύφεση του 2001, τότε ίσως πρέπει να παραδεχτείς ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς την ευθύνη να «φτιάξεις» την οικονομία.
______
Επιπλέον, σε ποιο σημείο πρέπει να αρχίσουμε να αμφισβητούμε τα στοιχεία της Fed;
Πίσω στο 2012 η Fed υποστήριξε ότι θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια όταν η ανεργία θα μειωνόταν στο 6,5%. Έχουμε πιάσει το στόχο εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, από τον Απρίλιο του 2014. Η Fed υποστήριξε επίσης ότι θα αυξήσει τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός έπιανε το 2%. Ο δομικός πληθωρισμός έχει υπερβεί το επίπεδο αυτό τους τελευταίους πέντε μήνες.

Τώρα η Fed υποστηρίζει ότι ανησυχεί για το Brexit ή την Κίνα ή ποιος ξέρει τι, ως δικαιολογία για να μην αυξήσει τα επιτόκια.
Όμως, η Fed δεν έχει μόνο αποτύχει να αυξήσει τα επιτόκια.
Μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για αύξηση των επιτοκίων σε μία μόνο των φέτος (από δύο) και, ενδεχομένως, σε τρεις για τον επόμενο χρόνο (από τέσσερις).
Παρά αυτές τις εξελίξεις, οι μετοχές επλήγησαν.

Μπορεί να έχουμε φτάσει στο σημείο που η Fed έχει χάσει κάθε αξιοπιστία.
Οι αγορές βρίσκονται σε μια τεράστια φούσκα.
Ο S&P 500 έχει EV/EBITDA (Εταιρική αξία/Λειτουργικά κέρδη) πάνω από 10.
Απλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος στη γη όλο αυτό να μην πρόκειται για μια φούσκα.
Πράγματι, αυτό το στοιχείο βρίσκεται ακόμη υψηλότερο από ό,τι βρισκόταν το EV/EBITDA του S&P 500 το 2007, σε μια περίοδο που όλοι συμφωνούν ότι ήταν μια φούσκα.
Τα κέρδη βρίσκονται σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από το 2012.
Εν τω μεταξύ, οι μετοχές βρίσκονται 70% υψηλότερα από ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια εκείνης της εποχής.

Παράλληλα, τα ομόλογα ή το «έξυπνο χρήμα» δεν συμμετέχουν καθόλου σε αυτό το ράλι των μετοχών.

Οδεύουμε προς μια κρίση που θα είναι εκθετικά χειρότερη από ό,τι το 2008. Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν κυριολεκτικά ποντάρει το οικονομικό σύστημα στο ότι οι θεωρίες τους θα λειτουργήσουν. Μέχρι τώρα αυτό δεν έχει συμβεί. Το μόνο που έχουν κάνει είναι να στήσουν το σκηνικό για μια ακόμη χειρότερη κρίση, στην οποία ολόκληρες χώρες θα πτωχεύσουν.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017